A Globspotterek Nagy Karácsonyi Receptgyűjteménye

Nincs mese, a visszaszámlálás elkezdődött. A magyar családok hétvégenként megrohanják (amíg tehetik) a hipermarketeket, a bevásárlóközpontokat és már egy kicsit talán a karácsonyi ebédre/vacsorára készülve nézegetik a kínálatot. De mi lenne, ha ebben az évben nem a megszokott halászlé, pulyka, töltött káposzta, bejgli kerülne az asztalra? És nem is Jamie Oliver vagy a többi sztárszakács legmenőbb receptjei? Hanem mondjuk valami olyasmi, amit Spanyolországban, Új-Zélandon, Máltán vagy éppen Kanadában esznek ezen a jeles estén? Pont azért, hogy még legyen idő beszerezni az alapanyagokat, megkértük a Globspottereket, hogy mutassanak be néhányat azok közül a tipikus karácsonyi ételek közül, melyekről eddig talán nem is hallottunk. FIGYELEM! A CIKK KÉT OLDALAS, TOVÁBBI RECEPTEKÉRT ÉS NYÁLELVÁLASZTÁSÉRT A VÉGÉN TESSÉK LAPOZNI!

Tóth Kata (Ausztria): Vanillekipferl , azaz vaníliás kifli

Ausztriában a mézeskalács (Lebkuchen) és a karácsonyi keksz (Weihnachtskekse) mellett a másik legnépszerűbb karácsonyi édesség a vaníliás kifli (Vanillekipferl). A lenti receptet az egyik osztrák barátnőmtől kaptam, szóval elvileg bevált, legalábbis ők 20 éve minden alkalommal ez alapján készítik el az ünnepi desszertet.

Hozzávalók és elkészítés:

  • 15 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 21 dkg liszt
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 7,5 dkg darált mandula / dió

Először a vajat a liszttel kell összedolgoznunk, majd pedig a cukrot és a mandulát / diót adjuk hozzá. Az így kapott homogén tésztából kifliket formálunk, amelyet kivajazott, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk. Előmelegített sütőben, 180-190 °C-on süssük meg.  Miután elkészült, forgassuk meg a vaníliás / porcukorban. Mahlzeit!! :)

Vaníliás kifli (fotó: Getty Images/iStockphoto/LarsZahnerPhotography)

Vaníliás kifli
(fotó: Getty Images/iStockphoto/LarsZahnerPhotography)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Ausztriáról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Ausztriában csoporthoz!)

Bacsa Lilla (Finnország):  Glögi és datolyával készült kuglóf

Azt, hogy a finnek miért isznak karácsonykor, azaz télen forró italt (glögit), felesleges elmagyarázni. Ezzel az egész szezonban népszerű itallal mind az alkoholüzletek, mind a szupermarketek tele vannak ilyenkor. S mivel gyerekjáték elkészíteni, egy karácsonyi, alkoholos változat receptjét osztom meg veletek.

Hozzávalók és elkészítés:

  • 6 dl feketeribizli-szörp
  • 2 dl víz
  • 7 szegfűszeg
  • 2 csipet kardamom
  • egy kis darab friss gyömbér
  • 1-2 fahéjrúd
  • 4 dl vörösbor
  • 200 g cukor (ha a szörp nem volt cukrozott)

A vizet a szörppel felforraljuk, hozzáadjuk a fűszereket és mérsékelt lángon melegítjük legalább fél óráig. Végül a bort is hozzáadjuk, tovább melegítjük, míg összeérnek az ízek. Ha kell, még édesítjük. A csészék aljára pár szem mazsolát és szeletelt mandulát teszünk, erre öntjük az italt.

Glögi (fotó: Getty Images/iStockphoto/Superanry)

Glögi
(fotó: Getty Images/iStockphoto/Superanry)

Furcsa módon egy datolyával készült kuglóf itt hagyományos karácsonyi édesség. De miért pont ez? Bárkitől kérdeztem, vállvonogatás, hümmögés volt a válasz, úgyhogy fogalmam sincs. Mindenesetre megosztom a receptet, mert könnyű megsütni és szerintem nagyon passzol egy jó kávé vagy finom tea mellé.

Hozzávalók és elkészítés:

  • 1,5 dl víz
  • 200 g vaj
  • 300 g datolya
  • 2 tojás
  • 2-3 dl cukor
  • 0,5 dl tej vagy tejszín
  • 4,5 dl liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk sütőpor
  • 1-2 tk vaníliáscukor

Felforraljuk a vizet a datolyával. Mikor felforrt és a datolya megpuhult teljesen, hozzáadjuk a felolvasztott vajat. Miután kissé kihűlt, a tojásokat is egyenként belekeverjük a masszába. Ha kihűlt rendesen, hozzáadjuk még a maradék cukrot, tejszínt és a lisztet, amiben korábban már elkevertük a cukrot, a szódabikarbónát és a sütőport. Sima tésztává keverjük. Egy 1-1,5 literes kuglóftepsit kivajazunk, megszórunk kenyérmorzsával és a süteményt 175 fokon, 45-60 perc alatt készre sütjük.

Finn karácsonyi kuglóf (fotó: myblueandwhitekitchen.com)

Finn karácsonyi kuglóf
(fotó: myblueandwhitekitchen.com)

Vilisics Feri (Finnország): Sült sertéscomb

A finn karácsony nem lehet teljes sült sertéscomb (sonka) nélkül. A karácsonyi sonka avagy “joulukinkku” nagyobbrészt csontosan, előre sózva, fagyasztva érkezik a boltokba. A húst megsütik úgy, ahogy van, majd bekenik mustárral, beszórják rozskorpával, majd kicsit tovább sütik. A hatalmas darab sült húsból egy hétig is csipegetnek,, de a lelkesedés csökken a napok múltával. Kép: 2013 december 27, családi asztal sonkával és turkui mustárral.

(fotó: Vilisics Feri)

(fotó: Vilisics Feri)

Jemmett-Szatmári Lilla (Új-Zéland): Pavlova

Az egyik legnépszerűbb karácsonyi desszert Új-Zélandon a Pavlova, mely nevét Anna Pavlova balerináról kapta az 1920-as években. Jól jelképezi számomra a helyi karácsonyt, hiszen a tojásfehérje hab úgy néz ki, mint a hó, kifejezvén az állandó vágyódást az északi féltekés havas karácsonyra, és nyári gyümölcsök ülnek a tetején, hiszen valójában ennek van itt a szezonja.

Első ránézésre úgy néz ki, mint egy hatalmas habcsók, de sokkal több annál. Elkészítése nem túl egyszerű (szerintem), és időigényes is. A keverési idők és a mennyiségek, valamint a sütési hőfok és idő betartása fontos, hogy ne repedjen/barnuljon sütés közben a sütink. Na meg, ha nem jól csináljuk, az egész nem marad szép hab, hanem összezuhan, mint egy lepényke.

Hozzávalók és elkészítés:

4 tojásfehérjét lágy habbá keverünk, s mikor ezt az állagot elérte, fokozatosan hozzáadunk 15 dkg cukrot. Ezután kemény habbá verjük, s miközben megy a habverő gép, hozzáadunk még 3 dkg cukorral elkevert 7g étkezési keményítőt. További 2 perc habverés után hozzáadunk 1 teáskanál 5%-os almaecetet, s még egy percig tovább verjük. Remélhetőleg egy fényes sűrű habunk van. A habot 20 centi átmérőjű körben sütőpapírra halmozzuk. Egy evőkanál hátával formázzuk nagyjából szabályosra, kb. 5 cm magas legyen a külső széle – mivel a középen kissé le kell nyomkodni, és egy enyhén befele lejtő mélyedést kell kialakítani, ahova a tejszínhabot pakolhatjuk majd. Az előmelegített sütő alsó felébe rakjuk, a hőfokot azonnal levesszük 100-ra, és a süti fölé berakunk egy nagyobb tepsit, hogy elkerüljük a barnulást. 80 perc után a sütőt lekapcsoljuk, a sütőajtót félig kinyitjuk, és így hagyjuk bent még 40 percet szikkadni a sütit. Az elkészült cucc tetejére 2 dl felvert tejszínt teszünk, s az igazi kivivel vagy eperrel a tetején, de bármilyen kicsit savanykás gyümölcs megteszi. A hófehér burok, ha jól csináltuk, kívül roppan, belül könnyű és lágy, mégis szilárd. Töltetlenül, alufóliába csomagolva több napig eláll, de megtöltve, hűtve, ha a tejszínbe habfixet rakunk, egy éjszaka alatt sem ázik el a tészta.

Pavlova (fotó: Getty Images/iStockphoto/Azurita)

Pavlova
(fotó: Getty Images/iStockphoto/Azurita)

Kaskötő Andi (Kanada): Sara Stanley almaszószos muffinja

Kanadában, ahány ház, annyi vallás, szokás. Javarészt katolikusok lakják, tehát karácsonyfa, Jézuska, ajándékozás.

A tradicionális menü pedig: sült pulyka áfonya és/vagy barna szósszal, krumplipüré (hagyományos -és édes krumpliból is), öblítésként almabor vagy tojáslikőr. Folytatásként egy kis édesség: Bûche de Noël (csokis “fatörzs”, málna lekvárral töltve), vajas keksz, puding, fánk, gyümölcstorta, mézeskalács, sütőtökös pite.

Szakítva a hagyománnyal, nem vacsora receptet ajánlok, hanem reggelit. Mégpedig a kedvenc kanadai sorozatom (Road to Avonlea – Váratlan utazás) cserfes hősnőjének, Sara Stanley almaszószos muffinját süthetitek meg otthon.

Hozzávalók:

  • 2 csésze liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 3/4 teáskanál só
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/4 teáskanál mézeskalács mix (elhagyható)
  • 1/8 teáskanál szegfűszeg
  • 3/4 csésze barna cukor
  • 4 evőkanál zsír (századfordulós recept, én kókuszzsírt ajánlanék)
  • 1 tojás
  • 1 csésze almaszósz

Aki szereti, tehet hozzá

  • 3/4 csésze mazsolát
  • 1/4 csésze mandulát

Elkészítés: 

  1. Felmelegítjük a sütőt 375 Fahrenheitre (Európában kb. 190 celsiusra).
  2. Keverjük össze a száraz hozzávalókat (kivéve a zsírt).
  3. Felverjük a tojást és hozzáadjuk a mazsolát, mandulát, almaszószt, majd a zsírt.
  4. 2+3, jól összekeverjük, majd kizsírozott / vajazott muffin-formába öntjük a masszát.
  5. Kb. 20 percig sütjük.
  6. Jó étvággyal elfogyasztjuk.

(Forrás: The Avonlea Cookbook)

Muffin (fotó: Getty Images/iStockphoto/loloalvarez)

Muffin
(fotó: Getty Images/iStockphoto/loloalvarez)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Kanadáról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Kanadában csoporthoz!)

A CIKK A KÖVETKEZŐ OLDALON FOLYTATÓDIK! 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!