A nap tökéletes levezetése: choripán, az argentin streetfood

A városközponttól gyalog kb. 15 percnyire lévő Puerto Madero negyed nem csak a vízpartjáról híres. Itt található az a messziről is jól látható sárga bódé, aminek az ablakain mindig vígan hömpölyög ki a grillezett hús ínycsiklandó illatával átitatott füst.

Itt találkozik össze a kétkezi munkás az üzletemberrel egy közös cél érdekében, hogy a nap végén feltűrhessék az ingük ujját, és egy nagy adag szalvétával felfegyverkezve nekiláthassanak a lomito de bife, a hamburger és a bondiola élvezetének a hely fantasztikus házi szószaival kiegészítve.

Én a choripánt kósoltam meg, ami többnyire egy nehezebb (és italosabb) éjszaka utáni étel, és a Santiago de Chilében töltött egyetemi évem alatt szerettem bele.

Nevét a chorizo (azaz kolbász) és a pan (kenyér) ötvözetéből kapta. A vastag, kissé édeskés chorizo kolbászt addig sütik, amíg a ropogósra pirított bőre szét nem pattan, így a benne lévő füstös aromájú olajok jól át tudják itatni a frissen sütött, kissé megpirított bucit. A hús tetejére az isteni fokhagyma-olaj-petrezselyem szószból raktam egy púposabb réteget, ami még jobban kihozta a hús aromáit, majd erre következett egy másik réteg egy számomra ismeretlen, kissé édes szószból, aminek az összetevőit a teljesség igénye nélkül tudnám csak visszamondani.

A choripán azonban nem csak népszerű másnapos kaja, hanem a szomszédos országokban is a a kerti hússütögetések legkedveltebb előétele. Az argentínok húsok kísérőjeként már jól bevált chimichurri szósszal eszik, míg Chilében a pebre (paradicsom-hagyma-koriander-kis erős paprika kombó) és a majonéz fogy inkább.

 Akárhogy is esszük egy dolog biztos, egy nehéz nap után mindig tökéletes levezetésnek bizonyul a choripánban ejtőzni.

 

Fotó: a szerző hozzájárulásával

A szerző angol nyelvű honlapját, ide kattintva érhetitek el.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!