Az ír gasztronómia 6 csodája

Megkérdeztem öt közeli ismerősömet, hogy mi az első dolog, ami Írországról eszükbe jut. A válaszok valahogy így néztek ki: Guinness, whiskey, zöld mező, kelta kereszt, Gerard Butler és természetesen én. Egyiküknek sem az Irish stew vagy a fish&chips ugrott be először, amiért nem is hibáztatom őket. Ha ide utazol, nem feltétlenül lesz részed hatalmas gasztronómiai élményekben, de ha mégis szeretnél egy kicsit elmerülni az ír konyha rejtelmeiben, akkor itt egy pár tipp, mit is érdemes megkóstolni. 

Amikor az országba költöztem, többször hallottam a helyiektől, hogy szeretni fogom az ír ételeket, mert ugyanúgy, mint otthon, mindennek az alapja a krumpli, a hús és a hagyma. Szerintem, ami a legjobban – ha ízre nem is, de kinézetre – hasonlít a gulyáshoz, az a már említett Irish stew. Hasonlóan a többi tradicionális ír ételhez, ez is úgynevezett ‘pub food’. Nem annyira fűszeres, és kicsit hígabb, mint a magyar gulyás. (Emiatt többször is hosszabb párbeszédeket folytattam ír barátaimmal, hiszen a ‘stew’, magyarra fordítva pörköltet jelent.) Ennek ellenére ez az egyik helyi kedvencem.

Hozzávalók: 

  • 1,5 kg birka-, vagy marhahús
  • 4 db szalonna szelet
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 kg burgonya vastag szeletekre vágva
  • 3 sárgarépa felkarikázva
  • 3 fokhagyma
  • őrölt bors
  • 2 csésze leves (marhahús kockából készítik általában)
  • kávéskanálnyi kakukkfű
  • petrezselyem

Elkészítés:

A húsról vágjuk le a zsíros részeket, és kockázzuk fel. A szalonnát két centis csíkokra vágjuk fel. A zsírt forrósítsuk fel egy serpenyõben, majd pirítsuk meg rajta a szalonnát, amíg jó ropogóssá nem válik, majd vegyük ki a zsírból. A húskockákat futtassuk meg az olajon, ameddig minden oldaluk megbarnul, majd vegyük ki a zsírból. A felkarikázott burgonya, sárgarépa és a hagyma felét rétegesen rakjuk le egy mély, vastag aljú edénybe (a legjobb egy jókora vasfazék, de ha nincs, egy mély levesfõzõ edény is tökéletes.) Sózzuk és borsozzuk meg, szórjunk rá a kakukkfûbõl, és szórjuk rá a szalonnapörkök felét. A zöldségrétegre tegyük rá a húskockákat. A húsréteget is szórjuk meg kakukkfûvel. Ezt fedjük le a felkarikázott zöldségek másik felével. Ezt a réteget is sózzuk-borsozzuk.

Öntsük le a levessel és szórjuk meg a kakukkfûvel. Letakarva forraljuk fel, majd felforrás után kis lángon rotyogtassuk egy órán át, vagy ameddig a hús meg nem puhul. Felaprózott petrezselyemmel megszórva tálaljuk a kész levest.

(A recept forrása az irishfeet.)

Ugyanúgy, mint a szomszédos Angliában, Íországban is van Irish breakfast (ír reggeli).
Nagyban hasonlít az angol reggelihez, de az elnevezés ellenére a legtöbben inkább ebédidőben fogyasztják, így egyre elterjedtebbek az országban azok a vendéglők, ahol egész nap szolgálnak fel reggelit (keresd az All-Day Breakfast feliratot).

(fotó: Thinkstockphotos)

(fotó: Thinkstockphotos)

Hozzávalók:

  • tükörtojás
  • 2 vastag szelet black pudding (ami a mi véres hurkánkhoz hasonló)
  • 2 szelet white pudding (a májashurkához hasonlít)
  • 2-3 szelet kolbászka (darált sertéshúsból és fűszerekből készült apró ‘sausage’)
  • 1-2 szelet sült szalonna
  • sült paradicsom
  • pirított kenyér vagy szódakenyér és természetesen kávé vagy tea (Írországban szigorúan Barry’s Tea, Lyon’s tea vagy Bewley’s).

Ha reggelire mindezt elfogyasztod, garantáltan nem leszel éhes délután háromig.

(A recept forrása az irishfeet.)

A következő étel az, amivel csak pár hónap után barátkoztam meg: Cabbage and Ham (káposzta és sonka)

Ez így annyira nem is hangzik rosszul, de én jobban szeretem a fűszeresebb ételeket, ugyanis ezt simán csak vízben megfőzik. Jellemző, főleg az idősebbek körében, hogy utána vajaskenyeret esznek teával, vagy barna sörrel (stout).

(fotó: Thinkstockphotos)

(fotó: Thinkstockphotos)

Hozzávalók:

  • fél kg füstölt sonka
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 2-3 db sárgarépa
  • 3-4 db burgonya meghámozva
  • fél teáskanál szárított kakukkfű
  • fél fej káposzta, összedarabolva
  • 1 teáskanál feketebors
  • 2 egész babérlevél
  • 4 csésze csirkehúslevel (legtöbbször ezt is kockából főzik meg, vagy a csontot kifőzik és annak a levét használják)

Elkészítés:

Először mossuk meg és vágjuk kockára a káposztát, majd fektessük bele egy nagy lábasba fokhagymával, vöröshagymával a sárgarépával és a burgonyával együtt. Öntsük rá a csirkehúslevest/kifőtt csontlevet. Ha kevés, akkor lehet hozzá vizet adni. Adjuk hozzá a feketeborsot és a babérleveleket. Tegyük a sonkát egy másik edénybe és forraljuk fel 30 percig. Ha kész, hagyjuk, hogy egy kicsit kihűljön és tálaljuk együtt a zöldségekkel.
Tipp: Ha kicsit ízetlen a főtt burgonya, akkor önts rá egy kis csirkehúslevest.

(A recept forrása az irishfeet.)

Általában Anglia jut eszünkbe a Fish&Chips hallatán, de ugyanúgy, mint az Irish breakfast, a hal és a sültkrumpli kombinációja Írországig is eljutott. De hogyan? Az 1880-as években egy olasz bevándorló, bizonyos Guiseppe Cervi véletlenül leszállt Cobh (Cork megye) kikötőjében egy Amerikába tartó hajóról, és Dublinig sétált, ahol először kocsmák bejáratánál kezdte el árulni a fish&chips-et, majd később feleségével rátalált egy állando helyre, a mai Pearse Streeten. Felesége minden vásárlónak az ”Uno di questa, uno di quella?” kérdést tette fel, ami angolul “one of this, one of the other”, magyarul pedig azt jelenti, hogy “egyet ebből, egyet abból”. Az angol jelentésből terjedt el a “one and one” kifejezés, amit a mai napig használnak Dublinban a fish&chips-re utalva.

(fotó: Thinkstockphotos)

(fotó: Thinkstockphotos)

Hozzávalók:

  • 60 dkg tengeri halfilé
  • 5 dkg sütőporos liszt
  • 5 dkg kukoricakeményitő
  • 1 tojásfehérje
  • 1 dl hideg ásványvíz vagy sör
  • 1 evőkanál extra liszt
  • só és bors
  • 80 dkg burgonya

Elkészités:

A halszeleteket átmossuk, majd szárazra töröljük. Az olajat egy mély lábasban vagy olajsütőben 200 fokra felmelegítjük. Az 1 evőkanál extra lisztben megforgatjuk a halszeleteket, lerázzuk a maradék lisztet. A lisztet elkeverjük a kukoricakeményítővel, sóval, borssal. A tojásfehérjét habosra verjük, de nem keményre. A vizet vagy sört  lassan a lisztkeverékhez öntjük, közben  a masszát keverjük. A tészta massza ne legyen se túl sima, se túl csomós! Óvatosan belekeverjük a tojáshabot. Megforgatjuk a tésztában a halakat és forró olajban aranysárgára sütjük. Lapáttal kiemeljük, papírtörölközőn lecsurgatjuk. Az angol sült krumpli többnyire tepsiben sül a sütőben. Sütés előtt félig vízben megfőzik, ezáltal belül omlós lesz, kívül ropogós.

(A recept forrása az irishfeet.)

Amikor megkérdeztem egy ír ismerősömet, hogy melyik az a sütemény, amit először felajánlana egy turistának, rögtön rávágta, hogy a Chester cake. Nekem sajnos még nem volt szerencsém hozzá, de ránézésre azt mondanám, hogy biztos nagyon laktató. Eredetéről annyit hallottam, hogy elkészítéséhez régen a pékek a száraz megmaradt kenyeret használtak fel, illetve szárított gyümölcsöket.

(fotó: Thinkstockphotos)

(fotó: Thinkstockphotos)

Hozzávalók:

  • 340 gramm jó minőségű fehér kenyér
  • 1 kanna erős fekete tea (Earl grey)
  • 90 gramm liszt
  • 2 teáskanál fűszerkeverék
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 225 gramm barna cukor
  • 60 gramm vaj
  • 225 gramm mazsola
  • 2 tojás
  • 120 ml tej
  • 2 evőkanál lekvár
  • 450 gramm omlós tészta

Elkészítés:

A száraz kenyérre öntsük rá a fekete teát, majd hagyjuk ázni egy órán át. Melegítsük fel a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy tepsit. A kenyérből nyomkodjuk ki a teát és tegyük félre. A lisztet keverjük össze a fűszerkeverékkel, cukorral és a sütőporral, morzsoljuk hozzá a vajat, amíg a keverék zsemlemorzsaszerűvé válik. Szórjuk bele a mazsolát a kenyérbe, majd öntsük bele a lisztes keverékbe, és dolgozzuk el. A tojásokat a tejjel keverjük össze, adjuk hozzá a lekvárt, majd ezt is öntsük bele a lisztbe. Az omlós tészta felét a kivajazott tepsiben nyújtsuk ki, majd egy villával lyukaszgassuk ki. A lisztes keveréket oszlassuk el a tepsiben, majd a tészta másik felét terítsük rá, villával lyukasszuk ki. Sütőben 1 óra 45 percig süssük, amíg aranybarna nem lesz. Ha kész, hagyjuk hűlni.

(fotó: Thinkstockphotos)

(fotó: Thinkstockphotos)

Annak ellenére, hogy Cork belopta magát a szívembe, szinte biztos vagyok benne, hogy a következő ételt soha nem fogom megkóstolni. A Tripe & Drisheen (pacal és Drisheen) helyi étel, a Cork English Market (Angol piac) jellegzetessége.

A drisheen egy helyi “black pudding” marha, sertés vagy borjú vér, tej, só, zsír és zsemlemorzsa összekeverve, ugyanúgy, mint otthon, vékonybélbe töltve (disznó vagy juh), viszont füstölés vagy sütés helyett megfőzve. Ehhez sajnos nem találtam eredeti receptet, de annyit sikerült kiderítenem, hogy tejben főzik meg a pacalt, hagymával és burgonyával. Ha ezek után úgy érzed, hogy hajt a kíváncsiság, és szeretnéd megkóstolni, gyere el Corkba, és keresd az O’Reilly család üzletét az angol piacon.

Jellemző amúgy Írországban, hogy ebédidőben minden kocsma tele van és nem azért, hogy a délutáni műszak előtt legurítsanak pár sört, hanem mert itt készítik a legjobb burgereket, szendvicseket és csirkeszárnyakat sültkrumplival, salátával. Szóval ne keseredj el, ha nincs kedved tejben főtt pacalt vagy káposztát enni, csak keresd meg a legközelebbi kocsmát és kérj egy étlapot! De ha mégis kedved van bármelyik általam említett ételt kipróbálni, utána azért térj be egy bárba és rendelj magadnak egy korsó barna sört, mégiscsak Írországban jársz!

(Még több cikk gasztronómiáról itt: gasztronómia. Még több cikk Írországról itt: Írország. Még több cikk Martinától itt: Hegedüs Martina.)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Írországról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Írországban csoporthoz!)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!