Csülkös bableves új-zélandi módra

Lassan jönnek Magyarországon is a hűvösebb napok, amikor igazán jól tud esni egy kiadós, meleg leves. Az őszi-téli hónapokban nincs ez másként Új-Zélandon sem, ennek apropóján mutatom be egy kiváló itteni étel receptjét. Előtte esik néhány szó arról is, mit jelent valamit „új-zélandi módra” főzni.

Nos, amikor a mediterrán vagy kínai gasztronómiát emlegetik, eszünkbe jutnak tipikus hozzávalók, ízek, fűszerek. Új-Zéland konyhája azonban nem ilyen. Az új-zélandi ételek – hasonlóan az itteni tájhoz – folyamatosan formálódnak, alakulnak. Kezdetben volt egy hagyományos brit recepteken alapuló konyha, maori hagyománnyal megfűszerezve. Az elmúlt évtizedekben azonban rengeteg bevándorló érkezett a világ számos vidékéről, Ázsia és Európa különböző területeiről éppúgy, mint a csendes-óceáni térségből. Ezek a kultúrák mind hozták magukkal az ízvilágukat, s felhasználták hozzá az Új-Zélandon dominánsan elérhető húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket. Mindezek pedig olykor keveredtek is egymással. Számtalan szakácskönyv kapható a boltokban, és nagyon népszerűek a különféle főzős műsorok is.

A magyar csülkös bableves.MTI Fotó: Vajda János

A magyar csülkös bableves.
MTI Fotó: Vajda János

Az élelmiszerboltban hétről-hétre találhatunk új recepteket kis lapok vagy füzetek formájában, amiket el lehet hozni. (Ezekben a receptekben természetesen olyan összetevők szerepelnek, amit rögtön meg lehet vásárolni a boltban.) Alább ezekből mutatok be egyet, amit magam is elkészítettem.

(Fotó: Globspot)

(Fotó: Globspot)

Csülkös bableves új-zélandi módra. Rögtön az elején leszögezném, hogy Magyarországon sosem készítettem csülkös bablevest, így a receptet nem tudom összehasonlítani az otthonival.

Összetevők:

  • kb 1 kg füstölt csülök csonttal
  • 2 kanál olaj
  • 1 vöröshagyma megpucolva, felvágva
  • 2 babérlevél
  • 2 zellerszár felkarikázva
  • 3 fokhagymagerezd megpucolva és apróra törve
  • 1.2 liter víz
  • 1 kiskanál kakukkfű
  • 1 darab 400 grammos paradicsomkonzerv (ebben itt egészben előfőzött paradicsomok vannak)
  • 300 g sütőtök pucolva és felkockázva
  • 2 sárgarépa pucolva és szeletelve
  • 420 grammos babkonzerv (ebben is előfőzött bab van)
  • 4 mángoldlevél,  felvágva (ha ehhez nem tudunk hozzájutni, helyette használhatunk egy csomag petrezselymet apróra vágva)
  • frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Olajban megpirítjuk a hagymát, és hozzáadjuk a babérlevelet, majd a zellert. Mindezt kb. 3 percig pirítjuk miközben időnként megkeverjük, ezután hozzáadjuk a fokhagymát és további 1 percig a tűzön hagyjuk.
  2. Hozzáadjuk a csülköt, a vizet, a paradicsomot és a kakukkfüvet. Tegyük nagyobb lángra, hogy egyet forrjon, majd vegyük le kis lángra, s így főzzük fedő nélkül 1 órát (én azért általában fedővel főzök). 1 óra elteltével adjuk hozzá a tököt és a sárgarépát, és főzzük további 30 percig.
  3. Vegyük ki a csülköt a levesből, helyezzük egy tányérra és hagyjuk kicsit hűlni. Adjuk a leveshez a konzervbabot, főzzük további 30 másodpercig, majd adjuk hozzá a mángoldot/petrezselymet.
  4. Fejtsük le a csülökhúst a csontról, szeleteljük föl és tegyük vissza a fazékba. Tegyünk hozzá annyi vizet, amennyivel szeretnénk, hogy hígabb legyen.
  5. A babérleveleket tálalás előtt vegyük ki, és frissen őrölt borssal ízesítsük a levest.

 Jó étvágyat!

(Még több cikk Új-Zélandról itt: Új-Zéland)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!