Ételek és italok, amiket vétek kihagyni, ha Arábiában járunk

Hazánkban egyre több gyros-os, török és arab gyorsétterem található, sőt a fővárosban még arab élelmiszerbolt is. Gondolom jártatok már ezekhez hasonlóban, vagy csak elmentetek előtte és éreztétek az erős keleti fűszerillatot. Ugyanez az illat terjeng Arábia utcáin is. Én személy szerint imádom ezeket az ételeket, és ezúttal szeretnék nektek bemutatni néhányat a kihagyhatatlan ajánlatokból. 

Kezdjük az italokkal:

Aki betéved egy szőnyegboltba a suq-ban (piac), az nem szabadul el minimum 2-3 pohár forró mentatea elfogyasztása nélkül. Az arabok nagyon vendégszerető népek, rögtön leültetnek egy asztalhoz, és a boltban dolgozó munkatárs pillanatok alatt készíti el ezt a teakülönlegességet, közben a fél szőnyegbolt termékeit egyenként megmutatja és mesél róluk. Egy-két óra után csak azt vesszük észre, hogy sorakoznak az asztalon az üres poharak.

A mentatea nagyon jó hatással van a szervezetre melegben, ugyan is a tévhit ellenére a forró tea pont, hogy lehűti a szervezetet, nem pedig még jobban felmelegíti. Érdekessége, hogy fenyőmagot is tesznek bele, és miután megittuk a teát, el lehet rágni.

Menta tea

A forrón is hűsítő menta tea

A joghurtitalok közül a legnépszerűbb az ayran. Ez egy török eredetű frissítő, enyhén sós, joghurtos ital, kellemesen hűsít a nyári melegben, míg a szervezetből távozó ásványi sókat is kitűnően pótolja. Aki nem ódzkodik az elsőre fura ízű italoktól, az mindenképp próbálja ki!

Az arab és a török kávé más, mint a mi „európai” kávénk. Sokkal élénkítőbb hatású, illetve teljesen máshogy fogyasztják, mint mi. Kis csészéből, vagy átlátszó üvegpohárból isszák, forrón, tej és cukor nélkül általában, és a zaccot is beleöntik, ami leül a csésze aljára. A jobb helyeken hosszúszájú rézkancsóból, kb fél méter magasról öntik a csészébe. Elég látványos… A pörkölt kávé étvágy- és anyagcsere fokozó, sőt hatásos a szabadgyökök ellen, melyek elszaporodása felelős a rák kialakulásában, tehát gyógyszerként is használják.

Alkoholos italokat nem igazán fogunk találni, hiszen az Iszlám vallás tiltja ezek fogyasztását, élettani szempontból sem egészséges, mert a nagy melegben gyorsabban fölszívódik és rosszullétet okoz. Ehelyett ihatunk alkoholmentes sört.

Térjünk át a kihagyhatatlan étkekre:

Szinte minden sarkon kapunk gyrost és kebabot. Erre nem is pazarolnám az időt, mindenki ismeri. Bár a kebab többféle lehet, de elkészítése ugyanolyan, csak a formája nem. Lehet kerek vagy hosszúkás, általában grillen sütik, és egy pálcára húzzák fel. Darált húsból, fűszerekkel összekeverve készül.

Aki szeretne inkább a tradicionális fogásokban elmélyülni, annak tudom ajánlani a bárányhúst, birkahúst és a szárnyasokat. Ezekből általában szaftos ételeket készítenek, rizzsel vagy kuszkusszal (jelentése:jól megsodrott, kis gömböcökké pödrött; nedves, belisztezett keménybúzadarából készül) tálalják.

Libanonban elterjedt ételkülönlegesség a tabulé. Ez egy zöldséges saláta, melyet kölessel vagy kuszkusszal kevernek össze. Nagyon finom, könnyű étel.

Kedvenceim közé tartozik a falafel és a humusz. A falafel csicseriborsóból készült fasírtféleség, melyet a római kömény tesz keletivé, ez a fűszer erőteljesebb, mint a normál kömény, ennek az illata érződik annyira az arab éttermekben.

Falafel

A csicseriborsóból készül falafel

A humusz szintén csicseriborsóból van, krémes állagú, pitát szoktak vele megkenni, vagy csak simán mártogatósnak használják. Ha rákenik a pitára, akkor még egy zatar (zátár) nevezetű fűszerkeverékkel is ízesítik.

Híres arab édesség például a halva, amit szezámmagból és mézből készítenek.

Török csemegék közé tartozik a baklawa, amely egy nagyon édes, mézes, diós, pisztáciás alapú rétegelt sütemény. A lokum, nemzetközi nevén Turkish Delight, egy zselészerű, citrommal, magvakkal ízesített különlegesség, keményítőből és cukorból készül. Porcukorral vagy kókuszreszelékkel hintik meg, hogy ne ragadjon össze.

Virtuális gasztronómiai utazásunk ezennel véget ért, de melegen ajánlom mindenkinek a fent leírtakat. Az interneten nagyon sok recept található, ha van egy kis érzékünk az ínyencségek felé, remek fogásokat készíthetünk otthon is, persze szigorúan csak akkor, ha már kipróbáltuk eredeti környezetükben, a Közel-Keleten vagy Észak-Afrikában.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!