Norvégia (Ferenczi Edina)

Alapvetően a norvégoknak kevés tradicionális ételük van. Legnépszerűbb ételük a Fårikål, ami birkából és káposztából álló borsos étel. A Fårikål eredetileg Norvégia nyugati részéről származik, de ma már az egész ország területén kapható. A norvégok minden év szeptemberének az utolsó csütörtökén ünneplik a Fårikål-napot. A Guiness Rekordok könyve szerint 2012. szeptember 12-én készítették el a legnagyobb adag  Fårikålt (összesen 594,2 kg-ot) a világon. Sokan úgy gondolják, hogy a norvég ételt úgy lehet felismerni, hogy nincs sok íze.

Fårikål(Fotó: www.aperitif.no)

Fårikål
(Fotó: www.aperitif.no)

Olaszország (Mihálydeák Rita)

Olaszország leghíresebb étele természetesen a pizza. A pizza feltalálásának idejét sajnos nem lehet pontosan megmondani, de az i.e. 3. században egy római politikus és író munkájában már találtak említést egy lapos tésztáról, amit olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítettek, valamint kövön sütöttek meg. A pizza kifejezést a középkorban használták először, de akkoriban csupán lepényt jelentett.

Olasz Pizza(Fotó: www.olaszország.network.hu)

Olasz Pizza
(Fotó: www.olaszország.network.hu)

A modern pizza feltalálását Raffaele Esposítónak a nevéhez kötjük, aki I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatása alkalmából készítette el az első igazi, ma ismert pizzát. A pizza olasz nemzeti színekben készült: piros (paradicsom), fehér (mozzarella) és zöld (bazsalikom) és a királynő nevét – Margherita – kapta. A mai napig nyitva van Nápolyban az étterem, ahol az első pizza készült, a Pizzeria Brandi.

Svédország (Palancsa Attila)

Köttbullar(Fotó: www.stromkult.com)

Köttbullar
(Fotó: www.stromkult.com)

Svédország legnépszerűbb étele a Köttbullar (húsgolyó) krumplival. A Köttbullar hasonlít a magyar fasírthoz, csupán kisebb és gömb alakú, valamint kevesebb fűszerrel készítik. Hagymát és paprikát egyáltalán nem kevernek bele, és borsot is csak minimálisan. Hagyományosan főtt krumplival, barna szósszal és áfonyaszósszal (lekvárral) tálalják.

Törökország (Hegyes Dóra)

Nem könnyű legnépszerűbb török ételt választani, mert a gasztronómiának Törökországban különleges kultusza van. A legkedveltebb talán az Iskender kebab – a kebab millió változata közül az egyik. A legfinomabb Iskender kebab-ot Dóra Gazientepben ette, ami nem csoda, hiszen ez a szíriai határtól csupán pár órára található város a gasztronómia fellegvára Törökországban.

Iskender kebab(Fotó: Hegyes Dóra)

Iskender kebab
(Fotó: Hegyes Dóra)

Az İskender kebab alapjai mindenhol megegyeznek: hajszálvékony bárányhús paradicsomszósszal és kenyérrel borítva, igazi török joghurttal tálalva. Mindezt három méretben lehet kérni: 1, 1.5 és 2. A számok a hús mennyiségét jelzik, és nagyjából megegyeznek az S-M-L méretezéssel. Mivel Törökországban eleve nincsenek kis adagok, így az 1-es méretű İskender kebabbal is jóllakik az ember. Semmiképpen sem szabad kihagyni, ha valaki Törökországban jár, és érdemes mellé ayrant rendelni, azaz sós, hideg joghurtitalt. (Még többet a török ételekről: itt!)

Új-Zéland (Jemmett-Szatmári Lilla)

Új-Zélandon a legnépszerűbb étel a BBQ, amit legtöbben “Barbie”-ként becéznek. Általában kolbászt, marha steak-et, csirkecombot, esetleg bárányt vagy lazacot sütnek rajta. Új-Zélandon mindenkinek van BBQ felszerelése, ami egy kis gázpalackkal működik. A Barbie a nyár elengedhetetlen része és az egyik legfontosabb társas esemény.

BBQ(Fotó: www.tasteofhome.co.nz)

BBQ
(Fotó: www.tasteofhome.co.nz)

A legegyszerűbb barbecue-sütéssel az utcán találkozhatunk, ahol általában különböző szervezetek vagy iskolák próbálnak egy kis ételosztással pénzt gyűjteni mindenféle célokra. Ilyenkor általában az úgynevezett “Sausage Sizzle-t” árulják. Ez nagyjából “sercegősen sült kolbászt” jelent, mellette sült hagymára is lehet számítani. Ezeket egy Nagy-Britanniában is jól ismert toast kenyérbe teszik, végül pedig  ketchupot vagy mustárt nyomnak bele igény szerint. Maga a kolbász kb. olyan hosszú mint egy virsli, kicsit vastagabb, és enyhén fűszerezett, olyasmi, mint egy német és angol fajta kolbász keveréke.

Fontos még megemlíteni, hogy Új-Zélandon a nemi szerepek nem túl erősek, de a Barbie-t szinte mindig a férfiak dominálják.

Sausage Sizzle(Fotó: www.flickr.com)

Sausage Sizzle
(Fotó: www.flickr.com)

Dánia (Csókási Borsi)

Dánia talán legismertebb étele a smørrebrød. Ez gyakorlatilag a vajas kenyér sokszínű megfelelője, tulajdonképpen egy “nyitott szendvics”. Csak a szelet kenyér (persze sokszor teljes kiőrlésű) valamivel megkenve, a tetején sajt vagy felvágott. A dánok ezt gyakran, változatos alkalmakkor fogyasztják.

Smørrebrød(Fotó: www.s-s-foods.com)

Smørrebrød
(Fotó: www.s-s-foods.com)

Japán (Juhász Sandy)

Természetesen Japán legnépszerűbb étele nem más, mint a szusi. A szusi tradicionális japán étel, melynek alapanyaga a főtt, ecetes rizs. Általában hallal vagy más tenger gyümölcsével készítik el, és szójaszósszal, gyömbérrel és wasabival fogyasztják. A szusinak több változata is létezik az elkészítési módtól, a feltéttől és a tölteléktől függően. A manapság ismert szusit Hanaja Johei találta fel a 19. században.

Sushi(www.receptletoltes.hu)

Sushi
(www.receptletoltes.hu)

globspot_orszag_legnepszerubb_etele

(Ugyanezen országok leghosszabb folyóit és legmagasabb pontjait itt és itt, valamint a legnépesebb városait itt nézheted meg!)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!