Globstopper: hogyan készül a hálaadásnapi pulyka?

(Egy héttel ezelőtt új sorozatot indítottunk, amely ezentúl minden kedden jelentkezik majd. A bevezető cikket és az első kihívást ide kattintva, a Globstopper – új cikksorozat minden kedden a Globspoton című írásunkban olvashatod el.)

Köszönöm a kihívást, Jónás Lászlónak a Globspot alapítójának, természetesen a kihívást elfogadom és a Globstopper keretein belül az én kihívottam: Görföl Dorina. Dorina, mi köze van a magyaroknak a tenyérjósláshoz a mexikóiak szerint? Hogy jobban értsük, miről van szó, kérlek, mutasd meg nekünk a tenyérjóslás alapjait. Ha nem sikerül határidőre megírni a cikket, akkor egy videót kérnék tőled, ahol léggitározol az első refrén végéig a mexikói beütésű banda Tito&Tarantula: Angry Cockroaches című számára.

Mi a közös Amerikában, Törökországban és a Hálaadásban? A pulyka.

Nincs olyan amerikai film, sorozat vagy regény, amiben valamilyen módón ne bukkanna fel ez az észak-amerikai ünnep, a Thanksgiving.  A hagyományok szerint minden évben, november negyedik csütörtökén (idén november 27-én, Kanadában pedig október második hétfőjén) a közösségek hálát adnak Istennek a termésért az őszi betakarítások után. Mit jelent ez gyakorlatban? A négynapos hosszú hétvégén rég nem látott családtagok és barátok látogatják meg egymást, kezdődik a karácsony előtti őrület, és ami a legfontosabb: terítékre kerül a hálaadásnapi vacsora. Ha Hálaadás, akkor pedig töltött pulyka, mi más? Fontos, hogy tudjátok, a vacsora azért jóval több egy szimpla szárnyasnál. Lássuk is, miből és hogyan készül a hálaadásnapi menü.

Hálaadás napi menü

Hálaadás napi menü

A főétel, meglepő vagy sem, a töltött pulyka, amit számtalan körettel tálalhatnak, a variációk száma végtelen:
- Krumplipüré pulykaszafttal
- Pálcikákra felhúzott főtt, majd grillezett csemegekukorica
- Mac and cheese, ami gyakorlatilag főtt tészta sajtos öntettel. Én ezzel már annyiszor találkoztam kint, hogy a gondolatától is rosszul vagyok.
- Édeskrumplipüré,  Az édes krumpli nekem már az általános iskola menzáján sem volt a kedvencem és hogy őszinte legyek Amerikában sem lopta be magát a szívembe.
- Rakott brokkoli
- Zöldbab
- Kukoricakenyér
- Áfonyamártás: tökéletes kiegészítő lehet a hús vagy krumpli mellé, elkészíteni pedig rém egyszerű. Friss vagy fagyasztott áfonyát keverjünk össze egy mokkáskanálnyi sóval és fahéjjal, valamint egy pohár cukorral. Fél pohár vizet hozzáadva felforraljuk és az áfonyát közben pépesre nyomkodjuk kanállal. Mire eléri a dzsemes állagot, kész is van az áfonyamártás, már csak hagyni kell kihűlni és tálalhatjuk is.

A desszert két féle általában: sütőtökkrémes pite vagy tradicionális sült ropogós alma, azaz Apple Crisp kerül utolsó fogásként az asztalra.
A habot a tortán szándékosan hagytam a végére, miután már kellőképpen összefutott a nyál a szánkban: lássuk, hogyan is tegyük fel az i-re a pontot: hogyan készítsük el a hálaadásnapi vacsorához a pulykát? (Igyekszem érthetően összefoglalni a lényeget, ami nem egyszerű számomra, lévén, hogy konyhai antitalentum vagyok.)

(fotó: Thinkstockphotos)

(fotó: Thinkstockphotos)

Még mielőtt fogjuk a 6-8 kg-os pulykát, az alábbiakat forraljuk össze zöldség lének, majd hagyjuk kihűlni és a hűtőbe vele: vegyes zöldségek, só, bors, barna cukor, kandírozott gyömbér. A vacsi főzés előtti napon a kívül-belül megtisztított pulykát beletesszük a fenti pácba és 8-10 óra hosszáig hagyjuk állni. Félidőnél ne felejtsetek el fordítani egyet a szárnyason! Amikor a pácolás kész, lemossuk a madarat hideg vízzel és szárazra itatjuk papírtörlővel, a sütőt közben 260 Celsius-fokra melegítjük.  Ha ezzel kész vagyunk, jöhet a töltelék: egy felszeletelt piros almát, fél fej (ugyancsak szeletelt) hagymát és egy fahéj rudacskát egy tál vízben a mikrohullámú sütőben 5 percig melegítünk. Ehhez később rozmaringot és zsályát keverünk, majd a pulykát megtöltjük vele. A madár szárnyait maga alá gyűrjük és repceolajjal az egész pulykát bőségesen bevonjuk. Még kb. 2-3 óra türelem és lehet is tálalni a hálaadásnapi pulykát.

A vacsorát igyekeztem a legjobb tudásom szerint összeállítani és receptbe foglalni, habár a kihívásnál különös érzékkel sikerült az egyik leggyengébb pontomra tapintani, így mindenkit arra kérek, hogy mielőtt bevásárolna a hálaadás napi menühöz és a konyhában töltené a fél napot, ellenőrizzen minden részletet és csak saját felelősségre kövesse instrukcióimat.

(fotó: Thinkstockphotos)

(fotó: Thinkstockphotos)

A pulyka és a Hálaadás szinte már szinonimái egymásnak, így jogosan vetődik fel a kérdés: miért nyúl a nyúl, és vajon miért Turkey (magyarul Törökország) a turkey (magyarul pulyka)? Mi volt hamarabb? A tyúk vagy a tojás, az állat vagy az ország? Nem szeretném előre lelőni a poént így jobb, ha Afrikába kalandozunk kicsit. Innen szállították ugyanis török kereskedők Európába a gyöngytyúkot, ami Angliában különlegesnek és finomnak számított akkoriban így kapta a turkey nevet – a kereskedők nyomán. Ez a pulyka azonban nem a hálaadás napi vacsorán, az asztal közepén illatozó szárnyas. A csavart a történetbe a spanyolok vitték, akik az Új világban találkoztak először a vadpulykával – tudományos nevén: meleagris gallopavo – amit Európába importáltak. Ezzel egy időben az angol telepesek elindultak Amerikába, ahol találkoztak az ismerős ízekkel és mivel az amerikai vadpulyka finomabbnak bizonyult a gyöngytyúknál így egyszerűen továbbra is turkey-nek hívták azt.

(fotó: Thinkstockphotos)

(fotó: Thinkstockphotos)

Ennek már 500 éve és az őshonos amerikai vadpulykának még sosem volt angol neve, az afrikai gyöngytyúkról ragadt át rá a Törökország inspirálta elnevezés.

Vajon mit gondolnak erről a törökök? Az ő verziójuk szerint, amikor Amerikában rábukkantak a pulykára, a szárnyas akkora volt, amivel addig még nem találkoztak, csakúgy, mint az Oszmán Birodalom. Így lett a pulyka (turkey) Törökország (Turkey).
És hogy hívják a pulykát Törökországban? Hindi. Ami magyarul annyit tesz, Indiából származó. Szó sincs „török” szárnyasról.

(Még több cikk gasztronómiáról, ünnepekről és a Globstopper-sorozatból itt: gasztronómia, ünnep, Globstopper. Még több cikk az Egyesült Államokról itt: Egyesült Államok. Még több cikk Dórától itt: Hegyes Dóra.)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még az Egyesült Államokról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Amerikában csoporthoz!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!