Hogyan is született az ír kávé?

Az Irish Coffee, azaz ír kávé a Shannon reptér egyik mixerének volt a találmánya. A téli időszakban egy alkalommal a viharos időjárás miatt nem tudtak elindulni az Amerikába tartó gépek és rengeteg unatkozó és aggódó utassal volt tele a reptér.

A mixer csak gondolt egyet és – hogy felvidítsa az utasokat – a kávét sok whiskyvel, kevés cukorral és tejszínhabbal készítette el. Az utasoknak nagyon ízlett, annyira, hogy mára már egész kultusza alakult ki az ír kávénak. Sőt, Amerikában létrejött egy ír kávé klub is, ami évente vándorgyűlést tart Írországban és fő feladata az, hogy értékelje és jutalmazza azt az ír pubot vagy éttermet, amely a legfinomabb ír kávét készíti el. Természetesen szigorú szabályoknak kell megfelelniük, számít a készítés módja és a keverési arány is.

Különösen ilyenkor télen nagyon kelendő a finom ír kávé. Nincs is jobb mint egy kandallóval fűtött ír pubba betérni egy hideg, szeles, esős írországi napon és elfogyasztani egy finom meleg italt. Kevés olyan írországi pub vagy étterem van, ahol ne szerepelne az itallapon. Az ír kávét általában egy finom vacsora után fogyasztják, desszertnek is kitűnő.

Az ír kávét így készíthetjük el a legegyszerűbben: fekete kávét (80ml), whiskyt (40ml), valamint 1 kávéskanál barna cukrot összekeverünk és felmelegítünk, de nem forraljuk. Üvegpoharakba töltjük – vannak kizárólag ír kávé felszolgálására való szép poharak. Ezután hozzáöntünk 30ml tejszínt, melegen tálaljuk.

Végül egy videó arról, hogyan is készül a tökéletes ír kávé. Felhívom a figyelmet a különlegesen szép ír kiejtésre:

(Még több cikk kávéról és gasztronómiáról itt: kávé, gasztronómia. Még több cikk Írországról itt: Írország. Még több cikk Noémitől itt: Béres Noémi.)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Írországról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Írországban csoporthoz!)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!