Izlandi ételek, italok – miért is vannak olyan “jó húsban” az izlandiak

November első hetére már igen csak kezdtem hasonlítani az izlandi lányokra. Egyfelől ez igen hízelgő volt, hisz gyönyörű emberekről van szó. Világító égszínkék, vagy macska zöld szemek, túlnyomórészt szőke hajfürtök, és mosolygós, kerek arcok. Csak deréktól lefelé hibádzik valami. Mindenki kerekded idomokkal rendelkezik, mely testalkat nem egyszerűen természetes, hanem mindezt oly könnyedén, szexisen viselik a lányok, hogy kifejezetten jó érzéssel töltött el, mikor izlandinak néztek. De mitől lettem ilyen? Hogyan sikerült felszednem öt kilót két hónap alatt, mely augusztusra tizenhét lett?

Egyrészt rászoktam, sőt túlságosan is rászoktam azokra a nyalánkságokra, melyeket úton-útfélen mindenki eszik. Legyen az egy szelet torta, a kávézókban csokis keksz, fehérkenyér otthon, és az óvodában, de ami a lényeg, hogy folyton ettem valamit, hogy az állandó éhségemet csillapítsam.

A gyomorkorgásom egyik oka pedig az volt, hogy mivel Izlandon állandóan fújt a szél, nem kis erővel, rengeteg energiára volt szükségem, hogy haladni tudjak a városban, vagy a városon kívül eső területeken. Energiát pedig nem egyszerűen az édességek adtak, hanem tulajdonképpen minden. Minden, amit csak vásároltam, olyan zsírtartalommal bírt, amitől más európai országokban, ahol a nők és férfiak állandóan fogyókúráznak, egyszerűen fejre állnának.

Íme néhány példa, hogy mi minden kerül egy bevásárló kosárba egy átlagos bevásárlás során:

•    Vaj (smjör): nagyon finom sózott vaj, melynek zsírtartalma kb. 20-30 %-os. Olyan tömény, hogy nem csak önmagában eszik ezt a tejterméket, hanem főzéshez is használják.

•    Sajt (ostur): nagy sajtkedvelő lévén mindig volt a hűtőmben, de lehet nem kellett volna mindig venni, mert szintén elég zsíros sajtokat lehetett csak hozzájutni Izlandon. Egyébként a sajtok sok fajtája megtalálható a boltokban, csak úgy, mint Magyarországon.

•    Gomolya sajt (kotasaela): itthon már kapható ez a sajtféle, ami nagyon finom, zsíros sajt, kissé túrós állagú, mely kifejezetten fehér kenyérre kenve, nagyon finom.

•    Skyr: ez egy ősi joghurtfajta. Már a vikingek is készítették. Olyan töménységű, mint a nálunk kapható tejföl, natúr változata legalább olyan édes is. Kétféle méretben létezik. A két decis pohárhoz kiskanalat is csomagolnak, de a fél litereshez már nem. Ez elég nagy baj, mert annyira rászoktam, hogy külön kanállal közlekedtem, hogy útközben megegyek egy nagy dobozzal. Natúr, áfonyás, barackos, epres, körtés, vaníliás, és dinnyés változatban kapható.

•    Joghurt: Izlandon a sima joghurtok is legalább 15-20 %-os zsírtartalommal bírnak. Esténként fél liter joghurtot egy almát, főzött búzát, egy kis cukrot, és mazsolát összekevertem, és előételnek megettem. És még csodálkozik itt valaki, hogy meghíztam?

•    Tej (mjólk): Tej nélkül nincs reggel, egy háztartásban sem. Nagyon egészséges, főleg, mert az állatok azokból a vizekből isznak, melyek tele vannak ásványi anyagokkal. Ezek igazi tejek, nincs bennük tartósítószer, azonban zsiradék annál több.

•    Kakaó (kókó): Ugyanolyan formában lehet kapni, mint nálunk. Van por állagú, és előre kikevert, dobozos kakaó is.

•    Torta (kaka): Nos, torta mindig van a háztartásokban. Az egyik kedvelt formája a mélyhűtött mandulás torta, melyet elég, ha kiveszünk a fagyasztóból, és mire kienged, már ehető is.

•    Csoki (súkkulađi): Azt minden mennyiségben képesek fogyasztani az izlandiak, pont úgy, mint Gombóc Artúr. Van egy csokifajta, mely nem egyszerűen finom, hanem izlandi termék, ez a Sírius. Van belőle kicsi, és nagy kiszerelésben is. Sima tej csoki, mazsolás, mogyorós, fekete, és még sok más fajtája kapható.

•    Cookie (smákaka): ez az amerikai kekszfajta, igen veszélyes. Könnyen rászokik az ember, mert finom, de alattomos tulajdonsága, hogy igen rövid idő alatt nem kívánt zsírpárnákat keleszt pocak, és derék tájékon.

•    Chips: csak úgy dobjunk be néhány zacskót a kosárba.

•    Fehér kenyér (brauđ): önmagában hizlal.

•    Rozs palacsinta (flatkaka): bár egészségesebb, mint a fehér kenyér, de ebből sem jó, ha sokat eszünk.

•    Füstölt lazac (lax): talán az egyetlen, ami önmagában egészséges, és nem is hizlal, de ha ezt tésztával, és főzőtejszínnel (rjömi) összekeveri az ember, és megeszik belőle úgy egy kilónyit, már ezzel is sikerül néhány centivel szélesíteni a derekat.

•    Virsli (pylsa)+ Sárga szósz (pylsusinnep)+ Hot-dog kifli+ Olajban sütött hagymareszelék (angolul cronions): vagyis a hot-dog. Nemzeti eledelük közé sorolom, mert olyan gyakran fogyasztják, és olyan népszerű. Nagyon finom ezekkel az összetevőkkel, és szinte mindenhol kapható. A közértekben, a benzinkutaknál, és van egy hely a belvárosban, a nagy posta mögötti parkoló, ahol hosszú sorokban állnak az emberek, hogy útközben bekaphassanak egy-két hot-dogot. Mikor Clinton amerikai elnök Izlandra látogatott, azt mondta: „Ez a világ legjobb hot-dogja!”. Eme kijelentését izlandi nyelvre lefordítva ki is írták az elnök képe alá a bódéban.

•    Cukor (sykur): azt is vegyen az ember, soha nem lehet tudni, mi mindenbe lehet beletenni, amitől hízni lehet.

•    Kávé (kaffi): minden mennyiségben. Reggel, este, napközben. Feketén.

•    Cola: akár reggelire is. És tényleg. Ha nemzeti italt kellene választani, akkor azt hiszem, a kóla lenne az. Fiatalok, idősek, gyerekek, egyaránt nagy mennyiségben fogyasztják.

•    Tészták (klístur): mindenhez jó, és gyorsan elkészíthető a forró vízben. Nagyon sokat meg lehet belőle enni.

•    Búza (hveiti): sós vízben kell megfőzni, pont, mint a rizst. Nagyon nagy a tápanyag értéke, és nagyon, de nagyon fel tudja fújni az embert. Joghurttal, almával, cukorral, mazsolával nagyon finom desszert. A csicseri borsó is nagyon népszerű. De nem ajánlom, hogy a két dolgot egy napon fogyasszuk, főleg, ha társaságba megy az ember. Vicces dolgok történhetnek.

•    Aszalt datolya: amellett, hogy nagyon finom, van egy nagyon praktikus tulajdonsága is: sok elfér az ember zsebében.

•    Gyümölcsök (ávöxtur): az izlandiak rengeteg gyümölcsöt esznek. Almát, banánt, körtét, déli gyümölcsöket, és természetesen áfonyát, mely az egyetlen gyümölcs, ami megterem Izlandon.

•    Zöldségek (graenmeti): rengeteg zöldséget is fogyasztanak. A közértekben kapható az alufóliába csomagolt krumpli, melyet grillezéseknél a tűzbe lehet doni, és úgy megsütni. Ez a termék mindig megvásárolható, mely azt is mutatja, hogy amikor csak lehetőség nyílik rá, az izlandiak a szabadban sütögetnek.ű

Néhány izlandi recept

Főtt hal (plokkfiskur)

Hozzávalók:
•    300 g tengeri hal
•    1 fej aprított hagyma
•    2 dl tej
•    1 dl főzőtejszín
•    40 g liszt
•    40 g margarin
•    100 g főtt burgonya
•    Só
•    Bors

Sós vízben puhára főzzük a halat, és ha kész levesszük a tűzről. Felolvasztjuk a vajat egy edényben, majd a lisztet hozzákeverjük. Egy mixer segítségével a tejet, és főzőtejszínt is hozzákeverjük. Majd adjuk hozzá a hagymát, és a burgonyát, és ízlésünk szerint sózzuk, borsozzuk. Végül adjuk hozzá a halat, és alaposan keverjük össze az egészet. Rozskenyérre kenve tálaljuk.

Izlandi palacsinta (pönnukökur):

Hozzávalók:
•    130 g liszt
•    6 dl tej
•    3 tojás
•    ½ teáskanál só
•    ½ teáskanál cukor
•    ¼ teáskanál vanília aroma
•    40 g margarin

A tojásokat, tejet, és a vaníliát keverjük össze. Külön edénybe keverjük össze a száraz összetevőket, majd adjuk hozzá a tojásos keverékünkhöz. A kapott masszát tegyük be a hűtőbe, úgy egy órára. Olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a tésztához, az egy óra letelte után. Ezután a jól ismert palacsintasütési technikával süssük ki a palacsintákat. Cukorral, dzsemmel, vagy fagylalttal tálaljuk.

Nemzeti húsleves (kjötsúpa)

Hozzávalók:
•    400 g bárány
•    7,5 dl víz
•    1 fej hagyma
•    2 közepes burgonya
•    200 g rutabaga
•    200 g répa
•    1 evőkanál rizs
•    1 evőkanál „vegeta”
•    1 evőkanál só

Tegyük a húst a hideg vízbe, majd adjuk hozzá a sót, és együtt forraljuk fel. Forrás után a húst alacsonyabb hőfokon főzzük még további 45-50 percig. Majd egyforma részekre daraboljuk fel a zöldségeket, és tegyük a vízbe, vegetával egyetemben. Miután megfőtt a zöldség is, tálalásra kész a levesünk, melyet tálalhatjuk a hússal, vagy tehetjük külön edénybe a bárányt.

Fotó: a szerző hozzájárulásával

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!