Lemaradtál a Globspot Chatről? Itt az összefoglaló!

Nem volt időd szerda este részt venni az első Globspot Chat-en, a Facebook-on? Semmi baj. Most összefoglaljuk neked a többiek kérdéseit és az arra adott válaszokat Görföl Dorinától, oldalunk brüsszeli tudósítójától. A teljes beszélgetést, változatlan formában itt olvashatod el.

Hogyan kerültél Brüsszelbe? Suli? Munka? És miért pont Belgium?

Munka. Nem volt kifejezetten célországom, azért lett Brüsszel, mert mivel EU-szakos közgazdász vagyok, nehezen lehetne jobb helyet elképzelni CV-felturbózás gyanánt

Könnyen ment az elhelyezkedés? Mennyire más egy ottani állásinterjú, meg alkalmazás vagy általában a melóhelyek, mint itthon?

Ez volt az egyetlen állás, ahova beadtam a jelentkezésemet, úgyhogy mondhatjuk, hogy könnyen ment. de azért volt három forduló, kétszer 40 perc interjú, plusz egy 60 perces írásbeli feladat. Sajnos otthonival nem tudom összehasonlítani, mert ez előtt egyetemre jártam, amellett pedig csak ilyen egyetem melletti diákmunkám volt (nyelvtanítás, hostesskedés).

Milyen az élet Brüsszelben? Mennyit dolgoztok? A szabadidőben mit csináltok? Sok a fiatal? Ha igen, ők általában ugródeszkának tekintik az EU-s szerveket, vagy ott is szeretnének maradni?

Hűha, jó sok kérdés. Az élet Brüsszelben nekem olyan semmilyen. Elnézést mindenkitől, aki esetleg Brüsszel-rajongó, én nem vagyok az. Hétköznap olyan 11-12 órát dolgozom (az utóbbi pár hétben 13-at is akár), a szabadidőmben pedig megcsinálom másnapra az ebédet, bevásárolok, futok. Hétvégén egy napot szigorúan kómában töltök, hogy kipihenjem magam. De abban a két szabad napban azért mindig megpróbálok valami újat megnézni, legyen az egy kávézó, bár, park, közeli város, vagy egy pajtim terasza. Én úgy látom, hogy elég sok a fiatal felnőtt (egyetem után), általában rendkívül képzettek, úgyhogy hatalmas a verseny meg a teperés. De ez egyben inspiráló is szakmailag. Én nem EU-s szervnél vagyok, nincs is tervben. De szerintem, ha valaki egyszer elhelyezkedett EU-s szervnél, egy ideig nem akar onnan mozdulni .

(fotó: Görföl Dorina)

(fotó: Görföl Dorina)

Mi az, ami téged a legjobban megfogott a városban?

Azt ér mondani, hogy semmi? Na jó, a parkok. Imádom, hogy sok van. Szépek, élhetőbbé teszik az egészet. Azt is mondhatnám, hogy a sör, de az akkora klisé lenne, hogy nem bírná el a Facebook-szerver.

Mit érdemes mindenképpen megnézni, felkeresni Brüsszelben és Belgiumban?

Ha három várost kellene mondanom, abban Brüsszel nem igazán lenne benne. Szerintem Bruges, Gent, Leuwen és Namur mind szebbek. Brüsszelben persze egyszer látni kell az Atomiumot, az Európai Parlament épületét, és persze a többi szép, am kevésbé emblematikus teret, parkot, épületet. De a belga kisvarosok (pl. Dinant vagy Mechelen) kifejezetten helyesek!

(fotó: Görföl Dorina)

(fotó: Görföl Dorina)

Van Brüsszelnek árnyoldala? Mondjuk koszos, necces környékek vagy ilyesmik?

Persze, mint minden nagyvárosban, itt is vannak olyan kerületek, ahova nem tanácsos gyanútlan külföldiként beköltözni. Ilyen például Molenbeek, Saint-Josse, de Anderlecht sem egy Disneyland. De minden azon múlik, hogy mennyire vagy vakmerő

Mennyire drága hely a belga főváros?

Attól függ, hogy hol kapsz fizetést  Nyugat-európai fizetéssel nem kiemelkedő. London drágább, de szerintem Párizs és Skandinávia is. Ha magyar fizuval jössz nyaralni, akkor nem fogod meghívni egy körre a fél kocsmát, az biztos.

És ha oda szeretnék költözni? Milyen lakásárak vannak? Albérletre gondolok. és milyen nagyságrendű az átlagkereset?

Ha lakótársban gondolkodsz, akkor fejenként 400-500 euróból kijön rezsivel, jó környéken, központi helyen. Munkát nem a legkönnyebb találni, mert az Európai Unióhoz kötődő intézményeknél (lobbiszervezetek, tanácsadó cégek, stb.) hatalmas a verseny. Minden egyébhez meg szinte minden esetben elvárás a francia és az angol, néhol még a holland is. A minimálbér, ha jól tudom nettó 1200 euró, ami bruttó 1500 eurót jelent. Az kicsit szűkös, de ügyesen megoldható.

(fotó: Görföl Dorina)

(fotó: Görföl Dorina)

Elég híres a belga csoki. Tényleg jó? Neked melyik a kedvenced? Magyarországon csak a tengergyümölcsei alakú pralinékkal árasztják el a boltokat, belga csoki-címszóval.

Hahaha, a kagyló csoki! Hát nem éppen az a csokoládés mesterség netovábbja. A leghíresebb csokiházak (Neuhaus, Leonidas, Godiva, Pierre Marcolini) nagyjából olyanok, mintha egy Gucci üzletbe mennél be. Eddig meg csak Neuhaushoz volt szerencsém, de nemsokára itt lesz a szülinapom, és a cégtől Pierre Marcolini csoki jár a nagy napon.

Maradnál kint, ha lenne rá lehetőséged?

Napi szinten felmerül a kérdés és a végén mindig az a dilemmám, hogy lehet-e a munka minden másnál fontosabb. Ha itt maradok még egy darabig, annak semmi más oka nem lenne, mint a munka. Szóval nehéz kérdés.

(fotó: Görföl Dorina)

(fotó: Görföl Dorina)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!