A legmenőbb és legcikibb ajándékok a világ minden tájáról

Ajándékot vásárolni sokszor igazi kihívás. Turistaként ember legyen a talpán, aki kiigazodik a rengeteg színvonalas és kevésbé értékelhető szuvenír között. A karácsonyi bolondok házáról pedig nem is érdemes szót ejteni. Tudósítóink összeszedték a legmenőbb és legcikibb ajándékokat. Aki örömet akar szerezni, annak ajánljuk az első oldalt. Aki pedig inkább nevettetne, az a második oldalon talál remek ötleteket.

A LEGMENŐBB AJÁNDÉKOK

Harmincz Rita: Ha hosszabb úton vagyunk, vagy nincs hely a hátizsákban, vagy csak nem akarunk újabb tárggyal gazdagodni, kiváló ötlet lehet egy “népmesei” ajándék, amolyan vettem is meg nem is fajta. Hogy mire gondolok pontosan? Nepálban tettem szert erre a remek ruhadarabra, ami tulajdonképpen a sajátom volt. Nepál fővárosában, Katmanduban minden sarkon helyiek által hímzett, jellegzetes motívumos póló az egyik fő ajándéktárgy. Lehet kapni Buddhás, jakos, Everestes és még jó ég tudja mennyi verziót. Mivel én nem szerettem volna egy újabb ajándéktárgyat, szuvenírt viszont igen, az ötlet tetszett, így előszedtem az egyetlen mintamentes saját pólómat és bevittem a sarki műhelybe. Azonnal hozzáértő kezek kezébe került és ez lett belőle. Egy-egy minta pár perc alatt készen van, az árát kb. 500 forintra alkudtam le.

Készül a póló(Fotó: Harmincz Rita)

Készül a póló
(Fotó: Harmincz Rita)

A végeredmény(Fotó: Harmincz Rita)

A végeredmény
(Fotó: Harmincz Rita)

Mió Judit: Az ilyen típusú rendszámtáblák nem csak ajándéknak, de gyűjteménybe is kiválóak!

(Fotó: Mió Judit)

(Fotó: Mió Judit)

Vilisics Feri: Ha Finnország, akkor Múminok. Vagy Múmik. Vagy Moomik… Vesszük, visszük plüssben, bögrén, kekszként, DVD-n és minden elképzelhető formában. Nem baj, hiszen aranyosak. Aranyosak? Lapozzuk fel Tove Jansson történeteit, hogy lássuk, a karakterek jó tulajdonságai önző, hisztis, gyáva, okoskodó, buta, felszínes, magánakvaló, antiszociális stb. jellemmel társulnak. Ugye nem tipikus japán rajzfilm? Javaslom, olvassunk, mielőtt Múmit veszünk.

Mumin tea(Fotó: Vilisics Feri)

Mumin tea
(Fotó: Vilisics Feri)

Jemmett-Szatmári Lilla: Kedvenc új-zélandi szuvenírjeim őshonos állatokkal és virággal. A teafűtartó tálkák egyikén kiwi madár, a másikon tuatara található (ő egy hüllő, nagyon régi, közeli rokona a dinóknak, és nagyon cuki). A bögre egy boltban meg nem vásárolható szett része, férjem festette tavaly karácsonyra. Pohutukawa virág van rajta, mely a helyi karácsony egyik szimbóluma.

Szuvenírek Új-Zélandról(Fotó: Jemmett-Szatmári Lilla)

Szuvenírek Új-Zélandról
(Fotó: Jemmett-Szatmári Lilla)

Kaskötő Andi: Vessetek meg, de én szeretem a giccset. Egy bizonyos szintig. Szóval ez nálam a nagyon cukor kategória, szó szerint is. A bögre fülénél, az állatkák alatt van egy kis fül, azt ha megnyomod, akkor az állatka belerúgja a marshmallow-t (pillecukor) a kakaódba. Enélkül nem lehet karácsony. :D

(Fotó: Kaskötő Andi)

(Fotó: Kaskötő Andi)

Hiányzik a tél? Megoldjuk! Vigyen instant havat magával!

(Fotó: Kaskötő Andi)

(Fotó: Kaskötő Andi)

Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű! Juharszirupos keksz. Nagyon finom, ajánlom!

(Fotó: Kaskötő Andi)

(Fotó: Kaskötő Andi)

Ettől sikonyáltam a boltban. Újra reneszánszukat élik a “Moncsicsik”. “Mindig csak a Moncsicsi. Én meg csak azt kérdezem, miért nincs nekem? Mikor lesz nekem?”

(Fotó: Kaskötő Andi)

(Fotó: Kaskötő Andi)

Hegyes Dóra: Törökországban menő kategóriás szuvenír a nazar amulett vagy Allah szeme, ami távol tartja viselőjétől a rosszakarókat és gonosz, negatív embereket. Minden lakásban, kocsiban, pénztárcában, boltban, hivatalban de még néhol az utcaköveken is láthatunk minimum egy ilyen szemet. Ha pont nem volt nálam vagy rajtam egy ilyen karkötő, valamelyik kedves török barátnőm rögtön adott egyet – akár a sajátját is. Ha ilyen szuvenírt kaptok (pláne egy töröktől) az nagyon kedves gesztus és illik hordani – a szimpátia jele. :)

Allah szeme(Fotó: Hegyes Dóra)

Allah szeme
(Fotó: Hegyes Dóra)

A CIKK A KÖVETKEZŐ OLDALON FOLYTATÓDIK!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!