A Rajna-völgy csodái

Már hűvös az este; a Rajna nyugodtan folydogál; a hegycsúcs lángsugarasra gyúlt alkonypírban áll. Ott fenn ül – ékszere csillog – a leggyönyörűbb leány; aranyhaja messzire villog arany fésűje nyomán.

Heinrich Heine sorait Szabó Lőrinc fordította le magyarra.  Az ő szavai is arra inspiráltak, hogy elutazzak és felfedezzem a Rajna völgyének csodáit, melyet oly sokan méltán tartanak Németország egyik legfestőibb, regékben gazdag, tagadhatatlanul legromantikusabb tájának. A teraszos művelésű szőlőskertek, meredek domboldalak, dűlők, az élettel teli, mélyzöld, vadregényes  erdők sora, a legendás várkastélyok  és a híres-neves rajnai rizling számtalan turistát csalogat évente.

A szemet gyönyörködtető vidéken kanyargó Rajna, Európa egyik legnagyobb folyója. Az 1230 kilométer hosszú folyó mély völgyet vágott magának és tálcán kínálja a lehetőségeit.  A művészek lefesthetik szépségét, mely költőket ihlet meg, utazókat vonz. A Rajna Európa egyik fontos vízi útja is, Mainz és Koblenz közötti szemet gyönyörködtető  szakasza a világörökség részének számít. A folyón gyakorta teherszállító és luxushajók utaznak, kíváncsibbnál kíváncsibb turistákat szállítva.

De ki is az az aranyhajú leány  aki Heinét is is arra inspirálta, hogy papírra vesse sorait A környékre érkezők, a Loreley-be látogatók mind megismerkedhetnek a szirén szobrával. Lefényképezhetik a Rajnát uraló gonosz tündért, aki már hosszú évek óta pihen a töltés végén.  Az aranyhaját fésülgető regehős sok Rajnai hajós halálát okozta. Legalább is a rege így tartja. Hogy van-e ennek valóság alapja, arra én nem tudom a választ. Egy biztos: a 840 méter széles folyó a Loreley-sziklánál mindössze 115 méteresre szűkül össze, és az ijesztő örvényekben gazdag víz 25 méter mélységű lesz.

Ha az ember erre a vidékre látogat, a védett folyóvölgy területére, egy élménykavalkád részesévé válhat. Vannak itt gasztronómiai és tradicionális érdekességek, szépség és világhírű, karakteres  borok. A rajnai rizling sokak kedvenceként kerül az asztalra. A helyi borászok kitűnő borokkal várják az érdeklődőket. A borkóstolás mindenki számára ajánlott. A termelők az édes borokat főleg külföldre exportálják, a szárazabb fajtákat megtartják. Ezek kíváló kisérői a hal-, illetve a szárnyas ételeknek.

Öröm e vidéken hosszú sétákat tenni, megörökíteni egy–egy adodó pillanatot, betérni egy étterembe, szomjat sörrel oltani, elnyalni egy fagyit, elrágcsálni egy nagyméretű sósperecet, átszelni komppal a folyót és felfedezni a messze földön is híres táj festői vidékét.

Ha már erre jártok, bátorítalak benneteket, hogy látogassatok el Kölnbe és Bonnba is. Már a közelségük miatt is érdemes. Kölnben egyedien szép az eget verő, díszes katedrális. Bonn is nagyon hangulatos városka, és csodálatos  a közelében fekvő Brühe kastély. Vegyék át innentől a szót a fotók.

Rajna

Köln

Bonn

Brühe

(Tetszett a cikk? Kövess minket a facebook-on is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!