A repülő golyók fesztiválja – Eistnaflug 2014

Az év többi részében főleg halászatból élő Neskaupstaður immár tizedik éve alakul át július második hétvégéjén Izland legismertebb metál-fesztiváljának helyszínévé. A körülbelül 1400 főt számláló falu ilyenkor megtelik a “világ legbékésebb rockereivel”, akik három napig együtt élvezhetik zene és sör kombinációjának közösségformáló erejét.

A repülő golyókról elnevezett eseményt először 2005-ben, mindössze egy napon rendezték meg, de az eltelt közel egy évtized alatt a fesztivál három napossá nőtte ki magát, melyre a kapuk megnyitása előtt már napokkal elfogynak a jegyek. A fesztivál nevének eredetét napokig próbáltam felkutatni, azonban annál, hogy “milyen vicces repülő heregolyókról elnevezni egy metál-fesztivált” kielégítőbb választ sajnos nem kaptam.

(fotó: Bajnóczi Dóra)

(fotó: Bajnóczi Dóra)

A Reykjaviktol 700 kilométerre, a keleti fjordok között fekvő Neskaupstaður éppen eléggé távol van mindentől ahhoz, hogy egy hétvégére kiszakadjunk a hétköznapokból, és csak a zenére és a társaságra koncentrálhassunk. A faluba eljutni is egy külön élmény, mivel az izlandi egyes út déli és keleti része bőven tartogat olyan vízeséseket, gleccsereket és gleccserlagúnákat, ahol képtelenség nem megállni, legalább egy pár fotó erejéig.

(fotó: Bajnóczi Dóra)

(fotó: Bajnóczi Dóra)

A koncerteket két helyszínen rendezik meg: a falu közepén található, leginkább művelődési házra hasonlító Egilsbuðot csak karszalaggal lehet látogatni, azonban aki olcsóbban szeretné megúszni a fesztiválozást, és nem kíváncsi a külföldi fellépőkre, a parton lévő elhagyatott gyárépületben ingyen is élvezheti az izlandi zenekarokat és a gyertyákkal és kecskevérrel díszített kiállítószobákat.

(fotó: Bajnóczi Dóra)

(fotó: Bajnóczi Dóra)

Az Eistnaflugot főleg metál-fesztiválként emlegetik, azonban emellett jól megférnek más stílusok képviselői is, mint például a csak lányokból álló hip-hop csapat, a Reykjavikurdætur, vagy a könnyed alternatív popot játszó, a fesztivált záró Retro Stefson. A külföldi együttesek ezen a fesztiválon háttérbe szorulnak, de mivel Izlandon az egy négyzetkilométerre jutó zenészek száma bőven az átlag felett van, így nem nehéz egy teljes hétvégét megtölteni csak helyi zenekarokkal. Izland metál és rock zenét játszó együttesei egyértelműen az Eistnaflugot tartják a kedvenc fesztiváljuknak. A már Magyarországon is koncertező Solstafir dobosa így nyilatkozott: “Az Eistnaflug olyan nekünk és az egész izlandi rock/metál szcénának, mint egy nagy családi találkozó. Ez a világon a kedvenc fesztiválunk” (forrás: bandmine.com). A közönség pedig rajong értük, a koncertek alatt pólók, óriás plüssmedvék és felfújható delfinek repkednek, a színpadra pedig percenként mászik fel valaki, hogy utána a tömegen úsztathassa magát.

(fotó: Bajnóczi Dóra)

(fotó: Bajnóczi Dóra)

Az őrült hangulat és az elfogyasztott alkoholmennyiség ellenére sem történt még komolyabb atrocitás a fesztivál történelme alatt. A helyiek nemhogy nem panaszkodnak a zaj miatt, hanem kifejezetten élvezik az év ezen három napját. Sőt, sokuk ingyen taxissá alakul, aki a megfáradt fesztiválozókat a kemping és az Egilsbuð között fuvarozza. Mi a második napon utaztunk egy középkorú helyi férfivel, aki előző nap egészen a legközelebbi falu uszodájáig vitt egy fiút, hogy az lemoshassa magáról a fesztivál porát. A környékbeli uszodák egyébként is népszerűek, délutánonként a legtöbb ember ledobja magáról a zenekaros pólót, hogy belecsobbanhasson a legközelebbi meleg vizes medencébe, ahol megvitathatja az előző este történéseit.

(fotó: Bajnóczi Dóra)

(fotó: Bajnóczi Dóra)

Hogy mi mennyire élveztük ezt a három napot azt hiszem jól példázza a hazaindulás után körülbelül tíz perccel elhangzott mondat: “Nem fordulhatnánk inkább vissza?”

(Tetszett a cikk? Kövess minket a facebook-on is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!