Adventi útikalauz Bécsben – minden, amit a karácsonyi vásárokról tudni kell

Azt hiszem, sokan osztoznak velem azon a véleményen, hogy az év egyik legjobb és legizgalmasabb időszaka a karácsony, és persze az azt megelőző ünnepi készülődés. Régebben csak decemberben, illetve az első adventi vasárnaptól borultak a városok és falvak ünnepi díszbe, azonban az utóbbi időkben már november közepén karácsonyi pompába öltöztetik a tereket, utcákat, épületeket – amit persze mi egyáltalán nem bánunk. Ekkor nyitják meg kapuikat világszerte a karácsonyi vásárok, mint például ebben az évben Bécsben is, ahol már most lelkes turisták özönlötték el a várost. A következő percekben egy rövid időutazásra, majd pedig a karácsonyi vásárok látogatásra invitállak Titeket. Es geht los! :)

 A karácsonyi vásár eredete (Weihnachtsmarkt, Christkindlmarkt)

Általában mindenhol Bécset emíltik elsőként, hogy számára jutott az a kiváltság, hogy itt rendeztek a világon először karácsonyi vásárt, amelyet 1382-re datálnak.  Azonban a történet, vagyis a történelem ennél azért árnyaltabb. III. Albrecht herceg nevéhez fűzödik az a törvénymódosítás, amely lehetővé tette az ilyen jellegű vásárok megrendezését. Katolikus ország révén, ezek az események a vallási ünnepekhez kapcsolódtak, egészen pontosan: Jézus Krisztus mennybemeneteléhez (húsvét után a 40. nap) és Szent Katalin (november 25.) napjához. Az említett ünnepek előtt és után 14 nappal rendezték meg a vásárt, amelyet még nem Weihnachtsmarktként tartottak számon, de annak elődjének tekinthető. A különböző történeti források, először 1722-ben tesznek hivatalosan is említést karácsonyi vásárról („Nikolo-, Weihnachts- und Krippenmarkt”). A következő írásos emlék 1842-ből származik, és innentől kezdve pedig, már rendszeresek a feljegyzések. 1975 óta a bécsi Rathausplatz ad otthont a legnagyobb karácsonyi vásárnak, és itt található a város fenyőfája is, amely ebben az évben Dél-Tirol tartományból érkezett, 28 méter magas és 140 éves.

Bécs idei karácsonyfája (fotó: Tóth Kata)

Bécs idei karácsonyfája (fotó: Tóth Kata)

Sokan azt hiszik, hogy csak a Városháza előtti téren van az osztrák fővárosban karácsonyi vásár, de ez nem igaz. A lenti infografikában minden adventi napra ajánlok nektek egy-egy programot, amelyek többsége bizony hasonló jellegű karácsonyi vásár.

Advent Bécsben (készítette: Horváth-Nagy Barbara)

Advent Bécsben (készítette: Horváth-Nagy Barbara)

Utazás Budapestről Bécsbe

Vonat: Itt két opciót javasolnék: az első, amely a rugalmassága és az ára miatt is kedvező: 4 napos kiránduló jegy 29 €-ért. Részletes infót ide kattintva találhatsz. Valamint, aki az online vásárlástól sem riad vissza, kifoghat 13€-ért egy útra szóló (SparSchiene) menetjegyet is. Részletes infót ide kattintva találhatsz.

Busz: Eurolines: A retúr menetjegyek 4900, vagy 5900 forintos áron kaphatóak, az indulás napjától függően. Részletes infót ide kattintva találhatsz.

Autó: A viamichelin.com útvonaltervező alapján a Budapest-Bécs távolság 243 km, és időben 2 óra 48 perc alatt teljesíthető. Összesen körülbelül 47.89 eurós útiköltséggel kell számolnunk, amely már tartalmazza az üzemanyag árát (28.80 euró) és  az autópályadíjakat (19.09 euró).

Parkolás: Szinte Bécs egész területén kell parkoló díjat fizetni. Általában az alábbi árak érvényesek:

  • Fél óra (piros jegy): 1 euró
  • Egy óra (kék jegy): 2 euró
  • Másfél óra (zöld jegy): 3 euró
  • Két óra (sárga jegy): 4 euró
  • 15 perc (lila jegy): ingyenes

Közlekedés Bécsben

Tömegközlekedés: Wiener Linien, jegyárak: vonaljegy: 2,20 €, „bevásárló jegy”: 6,10 €  (H-Szo, 8:00-20:00, Bécsen belül bármelyik közlekedési eszköz használatára jogosít),  24 órás jegy: 7,60 €, 48 órás jegy: 13,30 €, 72 órás jegy: 16,50 €, hetijegy: 16,20 €

Végezetül néhány kép azoknak, akiket még mindig nem győztem meg arról, hogy miért is érdemes az évnek ebben az időszakában Bécsbe kirándulni:

Karácsonyi vásár Scönbrunnban

Christkindlmarkt a Városháza előtti téren


És még néhány, már szintén működő karácsonyi vásár

(Még több cikk a karácsonyról itt: karácsony. Még több cikk Ausztriáról itt: Ausztria. Még több cikk Tóth Katától itt: Tóth Kata.)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Ausztriáról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Ausztriában csoporthoz!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!