Costa da Caparica: egy hosszú séta az óceán partján

Mind a turistáknak, mind a Lisszabonban élőknek kiváló programot kínál a város egyik strandja: egy hosszú séta a végig finomhomokos tengerparton, amelyhez csak törülköző, fürdőruha és némi költőpénz szükséges. Ezt kínálja az embereknek a Costa da Caparica – érdemes élni vele.

Valójában a Costa da Caparica egy kisváros neve Almada régióban. Régen egy halászfalu volt, a helyiek közül sokan még mindig ebből élnek, de a város gazdaságának jelentős része már a turizmushoz és Lisszabonhoz kapcsolódik. A város és a tengerpart nyáron olyannyira megtelik turistákkal és a forróságtól megfáradt lisszaboniakkal, hogy a központhoz közeli részen szinte lehetetlenség leteríteni egy törülközőt a strandon. Mindezek ellenére az óceánpart sokkal tisztább, mint Lisszabon másik strandja, a Cascais, ahol a Tejo folyón közlekedő hajók miatt jóval szennyezettebb a part. A Costa da Caparicat megközelíteni hajóval vagy busszal lehet Lisszabon több pontjáról (Campo Grande, Praça do Comércio). Mindkét közlekedési eszközzel érdemes egyszer átmenni a Tejo folyó túlsó felére, busszal ugyanis a monumentális Ponte de 25 Abril hídon, hajóval pedig az alatt utazhatunk – már maga az odavezető út is felejthetetlen élmény.

Costa da Caparica partja megközelítőleg 30 km hosszú, ebből 10 km igényesen kialakított, homokos strandövezet. Kinn tartózkodásom idején a barátaim körében bevett hétvégi program volt a partszakasz teljes hosszában történő végigsétálása: ketten elindultak egy sátorral és néhány törülközővel, aztán két nap alatt kényelmes tempóban végigsétálták a tengerpartot. A parton dél felé haladva jobbra a gyönyörű és végtelen Atlanti-óceánt láthatjuk, balra pedig a természetben gyönyörködhetünk. Őshonos fák vegyülnek a déli félteke lombjaival: eukaliptusz- és pálmafák váltják az akác- és fenyőfákat.

A Costa da Caparicán végigsétálni azért is felejthetetlen élmény, mert a part homokos része kifejezetten széles. Az óceánnak köszönhetően ugyanis a vízszint állandóan változik, ez pedig egy 100-150 méter széles finomszemcsés partot hozott létre. Visszafelé pedig érdemes kihasználni a part mellé épített, közel 10 km hosszú kisvasutat, amellyel a nagyobb tömegeket is könnyedén ki lehet kerülni. Egy másik csodálatos és kihagyhatatlan élmény a naplemente megtekintése. Mivel nyugatra csak a végtelen óceán látszódik, az ember szinte elveszik a lenyűgöző látványban. Egy régi legenda szerint a portugál hajósok asszonyai ezen a partszakaszon, az óceánban állva imádkoztak a messzi tájakon hajózó férjeikért – nekem is az élettel, a világgal és az utazással kapcsolatos gondolatok kavarogtak a fejemben, akárhányszor néztem végig itt a napnyugtát. Ehhez az érzéshez kötik a világhírű Fado zenét is, és az óceánt szemlélve tényleg egyfajta dekadens bánat járja át az ember lelkét.

A gondosan kiépített óceánpart

A gondosan kiépített óceánpart

Egy hosszú túra alatt természetesen az ember megéhezik és megszomjazik. A Costa (ahogy a fővárosiak emlegetik) pedig bőven kínál erre lehetőséget. A partot ugyanis úgy építették ki, hogy nagyjából kétszáz méterenként felállított a város egy nagyobb épületet. Ezek alapvető elemei egységesek (falécekből álló fal, minimális terasz), de a belső dizájnt és a külső logót, arculatot már az a vállalkozó alakítja ki, aki bérli az épületet. Ezzel a módszerrel sikerült változatosságot, mégis egységes tengerparti hangulatot kialakítani. Alternatív bárok és elegáns éttermek váltják egymást, a part egyes szakaszai pedig a szórakozóhelyek kategóriái szerint sorakoznak: a városhoz közelebb stílusos éttermek helyezkednek, távolabb pedig bisztrók, melegbárok és kávézók találhatóak. Messzebb a várostól pedig golfpályákat alakítottak ki, a látvány miatt kiemelkedő minőségben.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!