Csak pár óra autóút és olyan mint a mesében – Szlovénia

Nem kell egészen Dél-Koreáig utazni, hogy az ember különleges dolgokat fotózhasson, elég csupán átlépni  az országhatárt, és kalandozni  egy hosszú hétvégén Szlovéniában.

Lehet, hogy a tippjeim sokak számára nem fognak a meglepetés erejével hatni, de mivel gyönyörű és könnyen elérhető helyekről van szó, muszáj megosztanom az élményeimet.

Férjemmel az úti célunk a Bledi-tó volt, de nem akartuk egyhuzamban megtenni a távot, így egy éjszakát  töltöttünk Ljubljanában, egy tündéri butikhotelben. Ljubljana bár főváros, de mégis nagyon kicsi és csendes, friss a levegő, reggel pedig harangszó ébreszt.

Jobban szemügyre véve a hotel berendezését, olyan, mintha egy antik boltba csöppenne az ember, de jóval többről van szó annál, hogy minden egyszerűen csak régi, látszik, hogy gondosan válogattak össze minden egyes darabot, és a végeredmény az előkelő luxus látszatát kelti, pedig abszolút megfizethető a szállás. A városban sétálva aztán megtaláltuk a magyarázatot: fantasztikus bolhapiacba botlottunk. Ha valaki igazi ritkaságokra vadászik, ide érdemes eljönnie!

Délre elértük a Bledi-tavat, ami valóban áttetsző kék, és tele van kacsákkal, halakkal, és csónakázó turistákkal. A tippem itt az lenne, hogy menjetek fel a parton található várba, egyrészt, mert nagyon szépen felújították, és hangulatos, másrészt mert  gyönyörű a kilátás a tóra, nem kell hozzá profi felszerelés, hogy lélegzetelállító képeket készítsünk!

Bledi-tó

De ami a leginkább lenyűgözött a kirándulás alatt, az a Bledtől nagyon rövid autóútra található Vintgar szurdok, azaz Vintgar Gorje.  Igazából olyan, mintha a Gyűrűk urába csöppene az ember. Hihetetlenül áttetsző, türkizkék víz folyik át a meredek sziklafalak közt, és mivel először jártam ehhez hasonló helyen, izgalomban sem volt hiány, mikor a levegőbe épített vizes és csúszós fapallókon kellett áthaladni a folyó fölött. De valamelyest megnyugtató, hogy mások közben állvánnyal és más felszereléssel szerencsétlenkednek ugyanitt.

Vintgar Gorje

Nézegessetek gyönyörű szlovén tájakat a galériában:

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!