El Caminito del Rey

Az El Caminito del Rey (magyar fordításban: A király ösvénye), egy 3 km hosszú hegyi ösvény Spanyolországban, Málaga tartományban Álorához közel, az El Chorro kanyonfalára szögelve. El Caminito Del Rey Spanyolország leglélegzetelállítóbb látványossága. Vigyázat, ne keverjük össze a szintén spanyolországi El Camino de Santiago zarándokúttal!

Az El Caminito del Rey  1901 és 1905 között épült. Az út az El Chorro és a Gaitanejo-vízesést köti össze, átlagosan 300 méter magasságban vezet, szélessége nagyjából 1 méter. Nevét 1921-ben kapta, amikor XIII. Alfonz király átgyalogolt rajta, a Conde del Guadalhorce védőgát felavatásakor. Eredeti funkciója az volt, hogy a két vízesésnél épült vízi erőművek építkezésén dolgozó munkásoknak a nyersanyagellátás miatt  ne kelljen több órás kerülőt tenniük. A munkások építőanyag és élelmiszer szállítására használták a gyalogösvényt, a karbantartók pedig a csatorna ellenőrzéséről, tisztításáról gondoskodhattak az út segítségével.

(Fotó: Czibere Csilla)

(Fotó: Czibere Csilla)

A gyalogút karbantartása az elmúlt évtizedek során elmaradt, ezért több helyen leszakadoztak belőle darabok, így veszélyessé vált az átmenő forgalom számára. Az 1999-ben és 2000-ben történt négy haláleset után a hatóságok lezárták az út mindkét bejáratát és életveszélyessé nyilvánították.

(Fotó: Czibere Csilla)

(Fotó: Czibere Csilla)

2011-ben az andalúz kormány és Malaga önkormányzata megállapodott, hogy közösen viselik a hegyi út biztonságossá tételének költségét, melynek eredményeként az El Caminito  del Rey ez év március 28-tól ismét elérhető a nagyközönség számára. A nyitástól számított első három hónapban ingyenesen, a későbbiekben díj ellenében lehet végigmenni rajta.

(Fotó: Czibere Csilla)

(Fotó: Czibere Csilla)

Teljes út hossza 7,7 km, mely egy 4,8 km-es és egy 2,9 km-es szakaszra tagolódik. A séta időtartama 4-5 óra. A szurdok új hídja a tavaly elhunyt malagai képviselő Ignacio Mena nevét viseli, emléket állítva a projekt elindítójának.

A nagy érdeklődésre való tekintettel célszerű a látogatás időpontját ezen az oldalon előre lefoglalni.

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Spanyolországról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Spanyolországban csoporthoz!)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!