Erdély, az elérhető csoda

Mielőtt belecsapnék Spanyolország és az ottani kis városom csodáinak elemzésébe, szeretnék bemutatni egy közelebbi és elérhetőbb csodát is – a szülőföldemet – ahova egy hónap múlva visszatérek egy kis időre, illetve a nyár folyamán még többször is. Elmélkedvén a visszatérésen, az újralátáson, érzésen, illatokon, egészen nosztalgikus, érzékeny állapotba kerültem. Úgy éreztem, ha a szívemben van az érzés, a kezemben a lehetőség, akkor meg kell osztanom a következő szépségek leírását a Globspot olvasóival is, úgy ahogy én látom, ahogy én érzem a szívem mélyén. Tekinthető ez egy kisebbfajta útleírásnak, de számomra egy igazi csoda.

Erdély, az elérhető csoda

Távol, mégis oly közel, külföldön, mégis otthon, vadon, mégis nyugton.

Ki ne vágyott volna az igazi érintetlen természet felfedezésére, ki ne kívánta volna, hogy szívét átjárja a hirtelen rátörő békesség egy zajos, zsúfolt nap után.

A vad természet felfedezéséhez nem kell Afrika őserdeibe barangolni. Sőt, a Galápagos-szigetek kopár vulkanikus szikláinak teknősei közé menekülni sem, vagy magányos zarándokutakba kezdeni egy kis békeérzetért. Erdélyben, a mi csodás örökségünkben mindez fellelhető. Kezdve az elképesztő, soha nem tapasztalt vendégszeretettől, az igazi, hamisítatlan mulatságokon át a valódi természet alkotta csodákig.

A végeláthatatlan örökzöld fenyvesek határolta utakon, hosszú kilométereken át olyan mintha egy utazási iroda plakátjának mélyébe hatolnánk. Ám az igazi élmény csak úti céljainkat elérve következik.

Megismerkedvén egy kialudt vulkán kráterében képződött gyöngyszemmel, a Szent-Anna tóval és környékével. A tó felé sétálva, elhaladva a Szent-Anna kápolna mellett igazi békesség járja át az odalátogató szívét. Majd megpillantva az óriás fakereszt mögött elterülő tavat, nyomban elfog a hihetetlen csodálat érzése. A fenséges természet, a sűrű erdő teljességgel körülöleli a tavat, mintha csak óvná a világtól. Maga a felismerés, hogy bejuthatunk ebbe az elszigetelt csoda világba, azzal az élménnyel tetőzik, mikor beúszunk a tó vizébe. Egy valószerűtlen álom beteljesedése ez, amint nem hallani mást, csak magát a természetet, érezvén a tó selymes vizét, miközben minden irányból fenyvesek sűrű sora határol, amerre csak a szem ellát.

Hasonló földöntúli érzés Bözödújfalu, a tóvá tett falu felkeresése.  Ahol alig-alig lehet emberi lénnyel találkozni és maga a természet olyan sokat mondóan hallgat, hogy e hallgatással elmeséli egész szomorú valóját. Végignézve a ma már víz lepte falun, melyből csak az egykori templomtorony látható, rájövünk, hogy milyen apró és védtelen is az ember. A kalandkedvelőknek ajánlott becsónakázni a tóba, egészen a megmaradt toronyig. Így csupán karnyújtásnyira kerülhet a megannyi évet, emléket őrző toronyhoz, olvashatja a régi templomfeliratot, miközben a hátakon végigszalad a hideg a mélyben elterülő falu tudatától.

Akik pedig egy más fajta, élettel telibb tavi szórakozásra vágynak, semmiképp sem hagyhatják ki a Medve-tó nyújtotta élményt. Elnevezése formájából ered, ugyanis egy kiterített medvebőrre hasonlít alakja, de ennél sokkal lényegesebb tudnivaló, hogy világraszóló élményt nyújt meglátogatása. Mielőtt bárki hitetlenkedve csóválni kezdené a fejét, tudnia kell, hogy az erdélyi Medve-tó a világ legnagyobb heliotermikus tava. Felbecsülhetetlen természeti kincsként egy sókarszton jött létre. Heliotermikus jellegének köszönhetően a tó alapvetően sós vízébe, a patakokból beömlő édes víz vékony rétegein keresztül a napsugarak felmelegítik a mélyebb vízrétegeket. Ezáltal igazán különleges élményt jelent megmártózni benne, továbbá sikerrel alkalmazható különböző betegségek, mint a reuma, gyulladások, sőt akár a meddőség gyógyítására is. Emellett maga a mártózás is felér egy tengerparti fürdőzéssel, hiszen a tó sótartalmának köszönhetően úszás nélkül is lebeghetünk a felszínen. Azonban figyelembe kell venni, hogy ez a lenyűgöző tó saját életet él, melyet tisztelni kell. Ezért az egész napos fürdőzés során megtisztelik a tavat egy-két órányi fürdőzésmentes szünettel, amikor kipihenheti a pancsolók okozta fáradalmakat.

Valóban csodálatos, hogy a kicsit sajátunknak is mondható Erdélyben létezik egy már-már saját személyiséggel rendelkező, a világon is egyedinek tekinthető tó, amelyért nem kell a világ végére utazni, súlyos költségekbe verni magunkat és mégis rendkívüli, világraszóló élményt nyújthat.

Íme Erdély, az elérhető csoda.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!