Flúgos Futam Finnországból – Rénszarvas Fesztivál Ouluban

Amikor először hallottam az oului Rénszarvas Karneválról akkor bevallom, a Magyar Nemzeti Vágta jutott eszembe. Hasonló elgondolás, csak itt északon ezt is olyan finnesen csinálják.

Idén ötödszörre, a február 16-17-i hétvégén rendezték meg a már hagyományossá vált PoroFeria karnevált a finn fővárostól körülbelül 550 km-re eső Oulu városában. A Poro finnül rénszarvast jelent és az északi, Sami kultúrcsoportot jelképezi. A Feria szó pedig spanyol eredetű, jelentése fesztivál. A „Feria” hagyomány részét képezi a szarvasmarha piac, a flamenco és a lakoma. Ez a név tehát tökéletesen jelképezi azt, amit az ouluiak szeretnének megvalósítani: a legdélebbi és legészakabbi kultúra találkozását.

Én sajnos nem tudtam ott lenni a rendezvényen, de nagyon sok írás és élménybeszámoló próbálja visszaadni azt a hangulatot, ami ezt a családi és hagyományteremtő hétvégét körülvette.

Sami népviselet

Sami népviselet

A programok között szerepelt az egész hétvégés kézműves vásár telis tele az északi, Sami hagyományt őrző egyedi, rénszarvas agancsból készült tárgyakkal; sátrak, ahol a legkülönlegesebb és tradicionális, Sami ételek mellett, a spanyol tapas-t is meg lehetett kóstolni; színpad, ahol szívet melengető flamenco táncban valamint flamenco és Sami divatbemutatóban gyönyörködhettek az odalátogatók; illetve minden, ami rénszarvashoz kapcsolódik a rénszarvas szántól az állatsimogatásig, minden. A teljes és hihetetlenül színes programot ugyan csak angolul találtam meg (miért is lenne magyarul), de itt megtekinthetitek.

Rénszarvas szán

Rénszarvas szán

A hétvége különlegessége és egyben leglátogatottabb programja azonban a rénszarvas futam, az úgynevezett PoroFeria sprint volt. A világ 16 leggyorsabb rénszarvasa versenyzett egymás ellen a forgalom és gyalogosok elől lezárt vásárló utca 400 méteres szakaszán. A rénszarvasokat párokra osztották, így több hely jutott a versenyzők számára. Mielőtt mindenki azt hinné, hogy a „ringben” csak a rénszarvasok szaladnak fejvesztve, amerre látnak, nem… Minden kis agancsos barát sítalpakon húzza „zsokéját” maga mögött. Aki felfedez hasonlóságot a finn és magyar nyelv között a videó alapján annak extra piros pont jár.

Csak összehasonlításképpen, hogy mennyire gyorsak ezek az ártatlan, négylábú, északi teremtések: a férfi 4 x 100 méteres váltófutás világrekordját a jamaicai csapat állította fel 37,10 másodperccel. A rénszarvas sprint idei győztese, Takaveto (jelentése: hátsókerék meghajtású J) a 400 méteres távot 16,97 másodperc alatt kocogta le. Elismerésem.

Most már azt hiszem egy lépéssel mindannyian közelebb kerültünk a csoda megfejtéséhez, hogy hogyan is járja be a Mikulás az egész világot egyetlen éjszaka alatt.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!