Június 27., Walking Day…

…közölte velem a közlekedési információs tábla az egyébként nagy forgalmú Chester Roadon. Ez az egyetlen út, ami összeköti Chestert Liverpoollal, tehát el tudjátok körülbelül képzelni az átmenő forgalmat. Az én reggeli másfél kilométeres sétám a munkahelyemre minden reggel erre vezet. Gondoltam, itt valami környezetvédelmi nap lesz, és ismerve az angol emberek szabálykövető mivoltát, azt a következtetést vontam le, hogy Warringtonban június 27-én mindenki sétálni fog, még ezen az útszakaszon is és egyetlen autót sem fogok látni az utakon. Másképp lett. Meglepődtem, mivel a forgalom ugyanakkora volt ezen a nevezetes napon is, csak elterelték azt. Az emberek azonban tényleg sétáltak, csak kicsit másképp.

A Walking Day (Séta Nap vagy más néven Pünkösdi séta) történelmi gyökerei a XVIII. századig nyúlnak vissza és jellemzően Cheshire és Lancashire megyékben kerültek megrendezésre. A felvonulás eredete a vasárnapi iskola mozgalmak működésével köthető össze, ugyanis a hétköznap nyomorúságos körülmények között, manufaktúrákban dolgozó gyermekek a vasárnapi iskolai tanítás után mentesek voltak minden korlátozás alól, szabadon futhattak, játszhattak. Az egyházi iskolák sétájához 1857-ben csatlakozott a Római Katolikus Egyház, 1908-tól pedig különböző vallási felekezetek is részt vettek az eseményen.

Iskolások Warrington utcáin (fotó: Talabérné Fésüs Erika)

Iskolások Warrington utcáin
(fotó: Talabérné Fésüs Erika)

Az idei Walking Day-en a pályaudvarra érve, nem tudtam, hogy merre induljak. A legkézenfekvőbbnek az tűnt, ha követek valakit. Jelen esetben egy kislányt az anyukájával. A második kanyarnál már meghallottam a skótduda hangját. Engem is hívott.

Fúvósok (fotó: Talabérné Fésüs Erika)

Fúvósok
(fotó: Talabérné Fésüs Erika)

A hagyomány mit sem változott az évek múlásával, és ez nagyon szép dolog. Az egyházi iskolák tanulói uniformisaikban, vagy éppen álomszép fehér ruháikban sorakoztak. A különféle egyházak képviselői felekezetük zászlaját tartották a magasba, vagy éppen kart karba öltve énekeltek. Hatalmas tömeg, büszke szülők, testvérek és nagyszülők, luftballon, énekszó, rézfúvósok és a skót duda hangja. Színes forgatag, hangulatáradat volt az, ami végighömpölygött a városon ezen a vasárnapon.

Tömeg az utcákon (fotó: Talabérné Fésüs Erika)

Tömeg az utcákon
(fotó: Talabérné Fésüs Erika)

Ha egyszer erre tévedtek egy június 27-én, ezt az élményt ne hagyjátok ki. Egyszerűen kövessétek a skót duda hangját és engedjétek magatokat sodortatni a tömeggel.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!