Kato Pafoszi Régészeti Park – bolyongás az antik világban

Szüleim látogatóban voltak nálunk decemberben így úgy döntöttünk, hogy látogassunk meg egy olyan helyet a környéken, ahol még mi sem jártunk. Ezek közé tartozott a Kato Pafoszi Régészeti Park. Télen vagy tavasszal sokkal jobban élvezhető, a nap kellemesen süt. Ezt nyáron viszont nem mondhatjuk el, a rekkenő hőségben senkinek sincs kedve itt sétálgatni.

A régészeti park érdekessége, hogy már a 80-as években felvették a világörökségi listára és a ciprusiak is úgy döntöttek, hogy érdemes készíteni egy átfogó tervet a régészeti leletek megőrzése érdekében. A legtöbb lelet a római korból való. Ez egy hatalmas terület, így mindenképpen érdemes kényelmes cipőben útnak indulni, mert a lábunkat az biztos, hogy lejárjuk.

Pafosz környéki látnivalók – Kato Pafoszi Régészeti Park

A Kato Pafoszi Régészeti Park (Kato Paphos Archaeological Park) elsősorban mozaikjairól híres, amelyek a 3-5. századból származnak és a nemesek villáinak padlóját díszítették. A legtöbb mozaik görög mitológiai jeleneteket örökít meg. Tényleg gyönyörűek.

Kato Pafoszi Régészeti Park

A legépebben megmaradt mozaik Dionüszosz házában látható (House of Dionysos), aki nem más, mint a bor és a mámor megtestesítője. Tézeusz háza (House of Theseus) nem messze található az előzőtől és itt érdekes geometriai formákat ábrázoló mozaikokkal találkozhatunk. A legszebbek a Tézeusz megöli Minotauruszt, a bikafejű szörnyeteget és az Achilles születését ábrázolók. A következő ház Aion (House of Aion) nevét viseli (4. század) és itt szintén csodálatos mozaikokat nézhetünk meg. (Fényképezni a fedett helyeken sajnos nem lehet, a szabadtérieknél igen.) Orfeusz háza (House of Orpheus) és a négy évszak háza (House of Four Seasons) szintén említésre méltóak, ne hagyjuk ki azokat sem.

Kato Pafoszi Régészeti Park

A római színházhoz is mindenképpen sétáljunk el, mészkőből építették a második században. A mai napig tartanak itt színházi és zenei előadásokat.

Az Agóra szintén említésre érdemes még. Ez volt tulajdonképpen a központi tér, amelyet szintén a második században építettek.

Kato Pafoszi Régészeti Park

Az Aszklépiosz isten nevéhez fűződő ház, – Asklepeion – amit elsősorban a gyógyításnak szenteltek, több nagyobb szobából és egy négyszögletes udvarból állt.

Nagy örömömre egy kisebb világítótorony is található a park területén (nagy világítótorony imádó vagyok). Sajnos nem látogatható, de kívülről is nagyon szép és szép kilátás nyílik mellőle az egész öbölre.

8338477204_b1bc7f71fb_c

Nagyon tetszett a park, de talán annyi negatívuma van, hogy nagyon kevés tábla/jelzés és felirat található a területén, így elég kevés háttér-információt tudunk meg a nevezetességekről. Érdemes beszerezni egy jobb útikönyvet, ha többet szeretnénk megtudni róluk. A belépő EUR3.40/fő, de ezzel a jeggyel park egész területe látogatható. Reggel 8-tól egész évben nyitva tart, nyáron kicsit később zár, este fél 8-kor.

Kato Pafoszi Régészeti Park

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!