Láss világot ősszel is! – tudósítóink mutatják az irányt

Álmos reggelek, hűvös fuvallatok, nehéz iskolatáskák és fővárosi dugók mellett, a tanévkezdés még egy fontos dologra hívja fel a figyelmet: közeleg az őszi szünet. Ráadásul idén mázlijuk van a gyerekeknek, hiszen október 23-tól egészen november 1-ig tart majd a pihenő. Így akár gyerekekkel is útnak indulhatsz ebben az időszakban, de egy biztos: az őszt sem érdemes letörölni a világjárásra alkalmas évszakok közül. A Globspot tudósítói a Föld különböző országaiból jelentenek, hogy miért, vagy épp miért nem érdemes éppen októberben feléjük venni az irányt.

Bosznia (Trembácz Éva Zsuzsanna)

Ha nincs időd vagy lehetőséged távoli helyekre utazni, de vágysz némi keleties hangulatra, kulturális programokra, érdekel a történelem vagy szereted a természetet, akkor Bosznia megfelelő úticél számodra.

(Fotó: Trembácz Éva Zsuzsanna)

(Fotó: Trembácz Éva Zsuzsanna)

Az „Európa Jeruzsálemeként” is emlegetett Szarajevóban, ahol a modern Nyugat és a titokzatos Kelet találkozik, egy belvárosi séta felér egy időutazással az Oszmán birodalom, az Osztrák-Magyar Monarchia vagy épp a titói Jugoszlávia idejébe.

(Fotó: Trembácz Éva Zsuzsanna)

(Fotó: Trembácz Éva Zsuzsanna)

A várost átható életigenlés, a nyugisan kávézó emberek, az isteni ćevapit (ujjnyi nagyságú, darált húsból készült sült kolbászféleség) és pisztrángot kínáló éttermek és a bosnyákok kedvessége nagyon megkapó. Múzeumok sora mesél a gazdag, ám sokszor tragikus múltról, katolikus és görög-keleti templomok, zsinagóga, mecsetek sorakoznak egymás mellett. A város szélén elterülő hatalmas park, a Velo Bosne és a közeli síparadicsom, Jahorina pedig lenyűgözően szépek.

(Fotó: Trembácz Éva Zsuzsanna)

(Fotó: Trembácz Éva Zsuzsanna)

(Fotó: Trembácz Éva Zsuzsanna)

(Fotó: Trembácz Éva Zsuzsanna)

Szarajevó mindössze hét órányira van Budapesttől. A magyar és a horvát autópálya után, a lassabb bosnyák szakaszon pedig olyan gyönyörű hegyek, tiszta vizű folyók, hangulatos falvak kísérik az utazót, hogy már emiatt érdemes elindulni. A fővárostól két és fél órányira lévő Mostar a híres Öreg híd, az ékszerdoboz-hangulatú belváros, a bazár, a közeli vízesés és katolikus zarándokhely miatt is kihagyhatatlan. Sretan put – azaz jó utat!

Mostar(Fotó: Trembácz Éva Zsuzsanna)

Mostar
(Fotó: Trembácz Éva Zsuzsanna)

(Fotó: Trembácz Éva Zsuzsanna)

(Fotó: Trembácz Éva Zsuzsanna)

Dubai (Tressel-Ivicsics Gabriella)

Dubai ma már nem tartozik az elérhetetlen úti célok közé. Ha ügyesen foglalsz repülőjegyet (pl. a WizzAir-nél), akár egy hosszú hétvégére is ellátogathatsz a sivatagi városba, vagy akár egy távol-keleti út megállójaként is beiktathatod Dubai csodáit.

Október végén kellemes, a vénasszonyok nyarát idéző időjárás fogad Dubaiban. Ez az időszak alkalmas arra, hogy bebarangold a várost vagy a tengerparton pihend ki a nyár fáradalmait. Ha nem csak egy hétvégére ugranál ki Dubaiba, akkor a kötelező programok után érdemes néhány kirándulásra is időt szánni.

(Fotó: Tressel–Ivicsics Gabriella)

(Fotó: Tressel–Ivicsics Gabriella)

Ellátogathatsz az Emirátusok fővárosába – Abu Dhabiba – ahol szintén számos csoda vár rád, helyenként szinte érintetlen természettel. Igazi különlegesség a Sir Bani Yas Island, ahol a luxus és a vadvilág találkozik a régió legnagyobb vadrezervátumában.

Az Emirátusok kertvárosa, Al Ain, ahol van egy nagyon szép állatkert, és itt található az Emirátusok második legmagasabb pontja a Jebel Hafeet (1240 méter).

Érdemes felkeresni Hatta városát is, ahol megismerkedhetsz a hagyományos hegyi életformával, illetve téli időszakban érdekesség még a Hatta Rock Pool, ahol a sziklák közötti medencékben lehet fürdőzni, ha elegendő eső esett korábban.

A kalandvágyók kipróbálhatják a sivatagi kempingezést, különböző off-road programokkal kombinálva.

Az őszi szünetben érkezők még nem élvezhetik, de novembertől – áprilisig érdemes felkeresni a Global Village-t, ami a világ országainak kiállítása. Minden országnak van egy sátra, ahol a régióra jellemző termékeket árulnak, és meg lehet kóstolni egy-egy nemzet ételeit is. (Tavaly volt kürtőskalács is.

Norvégia (Ferenczi Edina)

Az ősz és a turizmus nehezen emlegethetőek egy kalap alatt Norvégiában. Ez az ország tele van gyönyörű látnivalókkal, de az október-novemberi látogatókat el kell keserítenem, hiszen Norvégia legszebb arca ilyenkor általában az eső és a rossz idő mögé bújik.

(Fotó: Ferenczi Edina)

(Fotó: Ferenczi Edina)

Ha Norvégiában süt a nap, az emberek mindent (igen, mindent) félredobva mennek és élvezik a jó időt. Ugyanakkor ha előre tervezett program van és az idő rosszra fordul, akkor sem mondják le a szabadtéri programokat.  A norvégok kifejezetten örülnek, ha egy izgalmas orkán közepette kirándulhatnak.

(Fotó: Ferenczi Edina)

(Fotó: Ferenczi Edina)

A turistaszezon itt igazából július második fele, statisztikailag ekkor nyílik a legnagyobb esély arra, hogy szép idő legyen. Persze előfordult már esős július és napos szeptember is a történelem során, de nem ez a jellemző.

(Fotó: Ferenczi Edina)

(Fotó: Ferenczi Edina)

Ha a bőröndbe nem fér bele egyszerre a fürdőruhád, az eső- és a télikabátod is, akkor ősszel nem Norvégia a legjobb választás. Gyere nyáron és életre szóló élményt kapsz!

(Fotó: Ferenczi Edina)

(Fotó: Ferenczi Edina)

Bús István (Bulgária)

Az örök város Róma. Vagy talán mégsem? Bulgária második legnagyobb városa hosszabb múltra tekint vissza, mint az imént említett „Citta Eterna”, Plovdiv ugyanis a neolitikum óta megszakítás nélkül fennálló település. Ősszel kellemes időben tekintheted meg az itteni kincseket.

(Fotó: Bús István)

(Fotó: Bús István)

A Római Birodalom vitathatatlanul meghatározó szerepet töltött be a város történelmében, amelynek kiváló példája az Antik Színház.

(Fotó: Bús István)

(Fotó: Bús István)

A Traianus-kori amfiteátrum hatezer fő befogadására képes, és a ’70-es években történt feltárása óta Plovdiv egyik fő látványossága lett. A pódiumot korinthoszi oszlopok ékesítik, amelyeket 28 üléssor ölel körül patkó alakban. Mérete mellett elhelyezkedése is lenyűgöző, hiszen a háttérben a Rodope hegység láncolata rajzolódik ki.

(Fotó: Bús István)

(Fotó: Bús István)

Eredeti funkciójához híven nyáron és ősszel gyakran ad otthont koncerteknek, előadásoknak.

(Fotó: Bús István)

(Fotó: Bús István)

Új-Zéland (Lilla Jemmett-Szatmári)

Új-Zélandra több okból sem érdemes őszi szünetben elindulni Európából. Ha összesen tíz napod van a nyaralásra, abból a repülőút két nap oda, két nap vissza, a maradék hat nap pedig nagyjából arra elég, hogy felépülj a jetlag-ből. Új-Zélandon ugyanakkor októberben nem is ősz, hanem inkább tavasz van. A 19-20 fokos hőmérséklet és a napsütéses idő azonban hosszú napokig tartó esőzésekkel váltakozik.

(Fotó: Lilla Jemmett-Szatmári)

(Fotó: Jemmett-Szatmári Lilla)

Más a helyzet, ha már Új-Zélandon él az ember. Eszméletlen helyekre lehet menni nyaralni, de leginkább telelni. De míg Európában a népszerű úti célok elérhetők akár néhány óra autózással is, Új-Zélandról csak repülővel utazhatunk üdülni, legközelebb egy környező szigetre vagy Ausztráliába. Olykor csak ámulok, micsoda nyaralóhelyek vannak itt a Csendes-óceán déli környékén.

Az egyik legnépszerűbb nyaralóhely a kelet-ausztrál Gold Coast, Brisbane-től délre. Fantasztikus homokos tengerpartra lelhetünk itt, tiszta kék tengerrel és egy igazi szörfparadicsommal (Surfers Paradise).

(Fotó: Lilla Jemmett-Szatmári)

(Fotó: Jemmett-Szatmári Lilla)

A Gold Coast Ausztrália kalandpark fővárosaként is ismert, filmes vidámpark, tigrisekkel teli sziget, vadaspark koalákkal, Disneyland-szerű mesepark, tengeri kalandpark és delfinsimogató is akad errefelé.

Ha igazán egzotikus csendes-óceáni szigetekre vágyunk, akkor sem kell Hawaiira utaznunk. Két-három óra repüléssel eljuthatunk Aucklandből Szamoára, Tongára, Fidzsire, Vanuatura vagy a Cook-szigetekre. Ezek a szigetországok Új-Zélandtól északra helyezkednek el, a homokos tengerparton pálmafák, mangó-, kókusz- vagy banánfákról eszegetve sétálgathatunk a ragyogó időben. Búvárkodni is lehet gyönyörű színes halak, korallok, delfinek társaságában. Ezeken a szigeteken könnyen találunk nagyon egyszerű, kunyhós szállást, a helyi emberekre pedig jellemző a vidámság és az életöröm. A Cook-szigeteket úgy emlegette az egyik utazási iroda mint a „földi paradicsom”, az Air New Zealand pedig így népszerűsítette nemrég:

Spanyolország (Czibere Csilla)

A szezon szeptember végével zárul. Ilyenkor az árak lecsökkennek és maradnak alacsonyan az őszi szünet idejére is, ezért is érdemes ebben az időszakban ellátogatni Spanyolország varázslatos tengerpartjaira.

(Fotó: Czibere Csilla)

(Fotó: Czibere Csilla)

Az őszi szünet idején egyébként sokan érkeznek a tengerpartra Madridból is, hogy kiélvezzék még az év utolsó napsugarait. A szokásos reggeli csúcsforgalom viszont csökken, ami sokkal kellemesebbé teszi az üdülővárosokat.

 

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!