Legendás korcsmák Dublinban, avagy Welcome to Publin!

Írország pezsgő kulturális és társadalmi élete nem máshol folyik (szó szerint!), mint a pubokban. Igen, tudatosan nem használtam a kocsma szót, mégpedig azért nem, mert ez a két ‘dolog’ (pub vs kocsma) meglátásom szerint sokban eltérnek egymástól.

A pubokban nem az alkohol fogyasztásáé a főszerep, sokkal inkább szociális központ, egy networking űrállomás. Nem egy titokzatos feketelyuk, ami olykor gyanútlan embereket kebelez be, amint hazafelé tartanak a vasárnapi piacról. Nem egy bűnbarlang, aminek a nevét sokszor imába (átokba?) foglalják a család főleg nőnemű tagjai.

Egy pubba családdal, barátokkal megy az (ír) ember. Minden témának meg van itt a helye, legyen az politika, sport, időjárás, pletyka, szerelmi szálak, városfejlesztés, munkahelyi sztorik, munkanélküli sztorik. A hangsúly a társasági léten, a szocializálódáson van.

Talán nem haragszanak meg rám az írek, ha gyorsan két típusra osztom a pubokat, leegyszerűsítve az idelátogatók dolgát, meg a magamét is persze.

Vannak a Temple Bar (Dublin buli-negyede, az ír Soho) és környékén található úgynevezett turisztikai pubok, és vannak a helyi (local) fajták.

Azért local pubok, mert nevük általában összhangban van azzal a városrésszel, mely otthont ad nekik, vagy éppen egy tősgyökeres helyi család kezében vannak generációk óta. Látogatói körük is többnyire környékbeliekből áll, mindenkit névről ismernek.

Tettem egy sétát a városban, hogy képekkel illusztrálva mutassam be nektek a tradicionális ír pubok dublini legjobbjait.

The Flowing Tide

The Flowing Tide (fotó: Vízhányó Kata)

The Flowing Tide
(fotó: Vízhányó Kata)

Az Abbey színházzal szemközti italozó főleg az északi oldalon lakók törzshelye. A házszámok általában a hely, épület stílusában vannak megjelenítve a homlokzaton.

The Stag’s Head

The Stag's Head (fotó: Vízhányó Kata)

The Stag’s Head
(fotó: Vízhányó Kata)

1770-ben épült viktoriánus stílusban, az elsők között használtak villanyt. Festőien szépek a színes üvegablakok.

Long Hall

The Long Hall (fotó: Vízhányó Kata)

The Long Hall
(fotó: Vízhányó Kata)

A legszebb viktoriánus pub a városban, talán az egész országban. A csaposokra sem lehet panasz, szakmájuk mesterei.

Kehoe’s

Kehoe's (fotó: Vízhányó Kata)

Kehoe’s
(fotó: Vízhányó Kata)

Zeg-zugos rejtekhely, meghitt sarkokkal. Az emeleti részen mérik az italt, ahol korábban a kocsmáros nappalija volt. Az eredeti dizájn szinte érintetlen maradt.

Sean O’Casey’s

Sean O'Casey's (fotó: Vízhányó Kata)

Sean O’Casey’s
(fotó: Vízhányó Kata)

Mindennapos az élő rock és ír népzene.

The Lotts

The Lotts (fotó: Vízhányó Kata)

The Lotts
(fotó: Vízhányó Kata)

Dublin legkisebb pubja, teljes nevén ‘The Lotts Snug’. Snugnak hívták régen a dohányzó termet (sarkot), ami lényegében egy privát szoba volt ablakos menyezettel. Az inkognitóért, diszkrécióért cserébe magasabb italárakat számoltak fel a snug bárjában. Mar már ez nem így van, sőt olyannyira nem, hogy vasárnaponként egy ingyen pint sört kap mindenki, ha egy előre meghatározott játékos pontot, vagy gólt szerez az éppen aktuális sporteseményen.

The Brazen Head

The Brazen Head (fotó: Vízhányó Kata)

The Brazen Head
(fotó: Vízhányó Kata)

Az ország legrégebbi pubja, amit 1198-ban alapítottak. Az ír folklór egyik leghíresebb központja. Kihagyhatatlan látványosság.

Mivel aznap kivételesen szép idő volt, így sétámat meghosszabbítottam és a listára felvettem még pár helyet a fenti klasszikusokon kívül.

The George

The George (fotó: Vízhányó Kata)

The George
(fotó: Vízhányó Kata)

Éjszakai meleg bár, nincs személyes tapasztalatom.

The Quays Bar

The Quays Bar (fotó: Vízhányó Kata)

The Quays Bar
(fotó: Vízhányó Kata)

A Temple Bar közepén található élőzenés pub, hétvégén lehetetlen bejutni.

The Bachelor Inn Bar

The Bachelor Inn Bar (fotó: Vízhányó Kata)

The Bachelor Inn Bar
(fotó: Vízhányó Kata)

Főleg fiatal turisták közkedvelt sörivója, érdekessége a falain olvasható idézetek híres költők tollából. Egyik előnye, hogy nem közvetlenül a Temple Barban található, mégis érezhető az ír atmoszféra.

Hairy Lemon

Hairy Lemon (fotó: Vízhányó Kata)

Hairy Lemon
(fotó: Vízhányó Kata)

Egy legendás helybéli figura, egy sintér ihlette a pub nevet. Az arca mint egy citrom, haja mint málnán a szőr.

The Market Bar

The Market Bar (fotó: Vízhányó Kata)

The Market Bar
(fotó: Vízhányó Kata)

A szó szoros értelmében vett bár és nem pub. Koktélokat, tapas jellegű ételeket lehet fogyasztani egészen hangos asztaltársaságok szomszédságában. Rendkívül népszerű helyszín szülinapi partikra, vagy céges csapatépítő vacsorákra, szóval ahol pár pohár után nem fontos, hogy érted-e a másik szavát. Érzékeny fülűeknek nem ajánlom.

Remélem nem gondolta senki, hogy csupán 12 bástyából áll a publini birodalom. Őszintén szólva még megsaccolni sem tudnám, összesen hány italmérő állomás üzemel Dublinban vagy az országban. Biztos ennek is van egy felelőse, olyan pub számláló, ellenőrszerű valaki. Megpróbálom kideríteni, megtalálni. Addig is Sláinte, azaz egészségetekre!

(Még több cikk kocsmákról: kocsma. Még több cikk Írországról: Írország. Még több cikk Katától: Vízhányó Kata.)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Írországról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Írországban csoporthoz!)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!