Saint Moritz – a gazdagok játszótere?

Évekkel ezelőtt egy rövid síelés erejéig már jártam a svájci Saint Moritzban, de idén szöget ütött a fejembe, hogy jobban meg akarom ismerni a várost. Talán azért mert nyolc mediterrán év után, érezni akartam egy kis hideget, hiányoztak az erdők és a patakcsobogás.

Mindent elrendeztem indulás előtt. Repülőjegyet viszonylag olcsón tudtam venni, és baráti áron foglaltam egy éjszakára szállást a zürichi egyetemi negyedben. Interneten vettem a vonatjegyet, amivel eljutottam Saint Moritzba és előre elintéztem a három éjszakára szóló szállásomat is a hegyekben.

IMG_0383

(Fotó: Globspot)

A reptérről vonattal húsz perc alatt jutottam Zürich belvárosába, ahol a hatalmas, neoreneszánsz stílusú homlokzatú központi pályaudvarra érkeztem. Minden egyértelműen ki van táblázva (angolul és németül), így az bárki könnyen megtalálja a helyes irányt. Innen tizenöt percnyi sétára volt az egyszerű, patyolat tiszta, hűtővel, vasalóval, TV-vel és ingyenes wifivel felszerelt szállásom. A házban nem volt recepció, csupán egy széf a főbejáratnál, ahol be kellett ütni a foglalási szám utolsó öt karakterét és kiadta a kulcsot, amit kicsekkoláskor ugyanide kellett visszatenni.

Kora délután érkeztem a városba, így volt időm körbenézni. Az első üzlet, amibe belebotlottam, egy luxus minőségű svájci csokoládébolt volt, töménytelen mennyiségű áruval. Azt sem tudtam, hova nézzek, úgy viselkedtem, mint a gyerekek a játékboltban.

(Fotó: Czibere Csilla)

(Fotó: Czibere Csilla)

A Limmat folyó partján sétálva találtam egy kávézót, ami tele volt vidám, mosolygós emberekkel. Ezután megnéztem az egyetemi negyedet és a bioboltokat. Az üzletekben lehetőség van frissen készített meleg ételek, saláták vásárlására is.

Másnap a pályaudvar egyik kávézójában reggeliztem, itt is kedves, előzékeny emberekkel találkoztam, a kávé finom volt, az árak pedig borsosak. A vonatok pontosan indulnak, tiszták, a kalauzok kedvesek, segítőkészek. A csatlakozások között éppen annyi idő van, hogy kényelmesen át lehet sétálni az egyik vágánytól a másikig.

(Fotó: Czibere Csilla)

(Fotó: Czibere Csilla)

Zürichtől Saint Moritzig négy órát utaztam, az ablakból csodás látvány tárult elém. Saint Moritz a világ legismertebb üdülőhelyei közé tartozik, a turizmus és a téli sportok paradicsoma. Az Albula/Bernina hegyi vasútvonal a vasútépítés aranykorát idéző technikai remekmű és mint ilyen, a harmadik vasútvonalként, 2008 óta az UNESCO világörökség része. Az Albula szakasz Thusis és St. Moritz között húzódik. Thusis 697, míg St. Moritz 1774 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el, ami már sejteti, hogy az egykori vasútépítőknek nem volt könnyű dolga. A magas hegyek között kanyargó szűk völgyekben vezették a vasútvonalat, mely időről-időre eltűnik egy-egy alagútban, helyenként viaduktokon keresztül.  A látványosságra a hangosbemondó angol és német nyelven  fel is hívja az utazók figyelmét.

A faluba érkezve csend, fenyőerdő, patak, hegyi legelők, birkák, tehenek és mosolygós emberek fogadtak. Mivel a síszezon meg nem kezdődött el, így a faluban inkább helyi lakosokkal találkoztam, akik kedvesen fogadtak.

(Fotó: Czibere Csilla)

(Fotó: Czibere Csilla)

Séta közben találtam egy biogazdaságot, ahol sajtokat, húsokat árultak. Élő ember sehol, csak egy takaros kis fabódé az ajtaján a következő angol és német felirattal: „Kérlek lépj be, önkiszolgáló.” Beléptem: sajtok, húsok, tejtermékek, lekvárok, mézek, sütemények széles választéka fogadott – mind a gazdaságból származó biotermék. A polcokkal szemben egy kis asztal állt, rajta egy füzet, egy kassza váltópénzzel és egy számológéppel. A falon magyarázat, hogyan működik a rendszer. Begyűjtöd a polcokról, amit szeretnél, a füzetbe bevezeted mit vettél, a kasszánál fizetsz.

(Fotó: Czibere Csilla)

(Fotó: Czibere Csilla)

Három éjszakát Saint Moritz egyik luxus hotelében, a Giardinoban töltöttem. Úgy tartják, ez a város a gazdagok „játszótere”, az angol királyi család tagjai is szívesen töltik itt a téli vakációjukat. A hely szépségeit, a hotelek, a szolgáltatások minőségét és a borsos árakat látva, egyet is értek a megállapítással. A hómentes időszakban van lehetőség lovagolni, hegyi túrákat tenni és csónakázni is. Svájc az aktív pihenés és a luxus szerelmeseinek igazi paradicsom, de ez nem azt jelenti, hogy csak öt csillagos szállodákban van lehetőség megszállni, vannak olcsóbb panziók, vendégházak is.

Kalandra fel! Éljen az aktív pihenés!

Irányadó árak:

Repülőjegy – Vueling-Malaga-Zürich: 250 EUR

Szállás Zürichben: 70 EUR/éj

Vonatjegy Zürich Reptér-Zürich Főpályaudvar: (csak oda): 6,10 EUR

Vonatjegy Zürich Főpályaudvar-Saint Moritz (oda-vissza): 148 EUR

Reggeli a pályaudvaron (kávé szójatejjel, sajtos-sonkás teljes kiőrlésű toast): 10 EUR

Bio gazdaságban vásárolt kecskesajt (15 dkg): 4,50 EUR

Bio gazdaságban vásárolt sárgabarack lekvár (kisüveg): 6 EUR

 

(Még több cikk Csillától: itt)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!