A francia élet ábécéje

Ha az olasz életnek van ábécéje, miért ne lehetne a franciának is? Íme szerintem:

Asterix: Asterix es Obelix a két gall története 1959 októberében indult útnak, először egy képregénysorozat oldalain keresztül. A gallok ,azaz a franciák mindig bátrak és túljárnak mindenkinek az eszén, húst hússal esznek, őszinték, kiállnak a barátaikért és a jogaikért, csakúgy mint leszármazottjaik, a mai franciák. A marketing még mindig milliárdokat gombol le a kultuszról : Asterix es Obelix vidámpark, társasjáték, mozifilmek, gyakorlatilag mindent könnyebb eladni a két gall segítségével. Személyes kedvencem a 2002-ben moziba került Kleopátra-küldetés.

(fotó: AFP/Francois Guillot)

(fotó: AFP/Francois Guillot)

Baguette: 66 cm hosszú, 250 gramm, melegen a legfinomabb, itt 10 milliárd fogy belőle évente. 1993-tól törvényben szabályozták az összetevőket: csak lisztet, vizet, egy picike sót és élesztőt tartalmazhat. Származása vitatott, egyes elméletek szerint Napóleon katonáinak tálalták ki ezt a formát, hogy könnyebb legyen magukkal vinni kardjuk mellett a kenyeret. Más elméletek szerint pedig Bécsből származik az ötlet az 1839-ben Párizsban megnyílt Boulangerie Viennoise (Bécsi Pékség) pékjei sütöttek először baguettet.

(fotó: AFP/Francois Guillot)

(fotó: AFP/Francois Guillot)

C’est la vie: Ha nem tudsz vagy nem akarsz mit mondani Franciaföldön, egy szituációra nyugodtan használd a C’est la vie fordulatot, ettől majd mindenki meredten bámul egy fel percre a semmibe:

- Ça va ? ( szá vá? ) Minden rendben?

-Ah, non ça va pas. Mais C’est la vie, c’est la vie! (Áh no szá vá pá, má sze lá vii sze lá vii) Nem vagyok jól, de ilyen az élet, ilyen az élet.

Viszont, ha minden rendben akkor biztos hogy előkerül egy üveg champagne ezzel a felkiáltással:

.- Alors Champagne!     (Állo Sápány!) Akkor Pezsgőt!

A pezsgő, mint francia találmány a kezdetekben az, 1670-es években a Szent Benedek rend pinceiben erjedt.

(fotó: Getty Images/iStockphoto)

(fotó: Getty Images/iStockphoto)

Dijoni mustár: A mustármaghoz Dijonban értenek a legjobban. A nagy tradíciókkal rendelkező Maille cég rengeteg ízkombinációt kreált: napjainkban van erdei gyümölcsös, málnás, sárgabarackos-meées, diós, lime-os, mogyorós és megannyi más ízesítésű mustár. Szlogenjük : Il n’y a que Maille qui m’aille .Ejsd: Il ni já kö máj ki máj A szójáték, azt jelenti, hogy nekem csak a Maille jön be. Nektek is?

(fotó: AFP/Samira Bouhin)

(fotó: AFP/Samira Bouhin)

Eiffel-torony: Az 1889-es világkiállításra Gustave Eiffel tervezőcége építette, egészen 1930-ig a világ legmagasabb tornya volt a maga 300 méterével. A legszebb kilátás a Place Trocaderoról nyílik rá. Én is ott szoktam ugrálni előtte.

(fotó: AFP/Kenzo Tribouillard)

(fotó: AFP/Kenzo Tribouillard)

French film: Egy French touch-os film vázlatokban: Egy igazi French kiss története a Femme Fatale es a French man között egy kettesben elfogyasztott plateau de Fromage után vagy előtt. French touch : tulajdonképpen bármi lehet french touch-os, ami elég stílusos és elegáns, a Femme Fatale, azaz a vérbeli nő vörös rúzsától és az önzésétől lesz annyira vonzó, a French man mindig tökéletes, a modern Dorian Gray, és a plateau de fromage, azaz a sajttal át is kalauzol minket a következő betűnkhöz.

General: Azaz a tábornok, aki a sajtról így nyilatkozik : ”Hogy vezetnének egy országot, ahol 365 féle sajt létezik?” Charles de Gaulle-ról van szó akit egyszerűen a nagy tábornokként emlegetnek. A második világháború idején a francia ellenállási mozgalom vezetője, majd miniszter-(1958-59) és köztársasági- elnök (1959-69) .Nem a  maga 196 cm-es magassága tette hatalmassá, hanem szellemi munkássága, hazája és Európa iránti elkötelezettsége,  éleslátása  és humora. Talán ő fogalmazza meg a legjobban a különbséget a patriotizmus és a nacionalizmus között: “A patriotizmus az, amikor a saját néped szeretete áll az első helyen. A nacionalizmus pedig az, amikor más népek utálata az elsődleges.” 

Haute couture: Tükörfordításban a magas szabászat. Azok a divatházak használhatják ezt a terminust, akik nem szimplán ruhákat készítenek, hanem műalkotásokat. A jelzésre évenként pályázni kell olyan kollekcióval, ami megfelel egy 1945-ben lefektetett szigorú szabályozásnak: a felhasznált luxus minőségű anyagból minimum 20 embert foglalkoztató műhelyben kézzel kell a legalább 25 darabot tartalmazó kollekciót megalkotni. Évente két kollekciót mutatnak be a kiváltságosak a Párizsban rendezett Faishon Week-en. A pár eddig a címet elnyert maison például Chanel, Bouchra Jarrar, Dior, YSL ruhakölteményei egy példányban az őket bemutató modellre készülnek, ha utána mégis meg szeretné vásárolni a kedves kliens a ruhadarabot, természetesen megteheti, méretre való után gyártás is lehetséges, minden csupán türelem és pár 10. 000 esetleg 100.000 euro kérdése.

(fotó: AFP/Francois Guillot)

(fotó: AFP/Francois Guillot)

Ile: Franciaország avagy a Hexagon, ahogy a franciák emlegetik, egy “all-in-land”: van itt tengerpart (mediterrán  és északi változat), óceánpart, hegyek, gyönyörű városok. Elnézést, nem tudok objektív maradni, bármerre megyek csodára lelek. A szigetvilág kiemelkedik: mindenkit elkápráztat hegyeivel es tengerpartjával Korzika, de a  kolonizáció jóvoltából számos más egzotikus sziget, szigetcsoport tartozik a fennhatóságuk alá; Bora Bora, Haiti, La Reunion , Hiva Oa, csak, hogy párat említsek, sőt Madagaszkár is francia gyarmat volt 1960-ig.

Jazz: Amerikától fertőzötten az 1920-as években kezdett népszerű lenni ez a zenei stílus. Párizs fénykorában tehát a ’20-as, ’30-as években a magukra valamit is adó szórakozóhelyek csakis jazztől voltak hangosak. A mai napig körülbelül 20 féle jazz fesztivál kerül megrendezésre évente, ezek közül a leghíresebb a Nice Jazz Festival Nizzában.

(fotó: AFP/Valery Hache)

(fotó: AFP/Valery Hache)

Kiffer: Nous, ne kiffons pas la lettre K. (nú ne kifó pás la letr Ká) – Nem szeretjük a K betűt, legfőképpen K-val szavakat kezdeni.  Minek a K ha ott van a C; ahol K-t mondanak ott C-t írnak szavaikban. A K mindössze 0,05 % gyakorisággal fordul elő.  Így nézzük ezt az arab nyelvből átvett szlenget: Je kiff (zsö kif) azt jelenti szeretem, bírom, bejön, lájkolom.

Liberté: Liberté, Égalité, Fraternité. Szabadság, egyenlőség, testvériség. A nagy francia forradalom szlogenjét ma már az alkotmány második cikkelye úgy tünteti fel, mint az ország ideológiai alapját. Minden egyes iskolán, kórházon vagy középületen csakúgy mint az egy és két euróson látható a jelszó. A franciák liberális gondolkodásúak, a teljes egyenlőség jól hangzik és törekednek rá, a testvériség sokszor érvényesül, kiállnak egymásért és képesek hathatós összefogásra a közös cél érdekében.

(fotó: AFP)

(fotó: AFP)

Manifesation: Hol máshol állnának ki az érdekeikért, ha nem egy manifestation-n (manifesztászijó) azaz tüntetésen. Nem csak egy új féle sajt, de egy új manifestation is jut minden napra. A legnépszerűbb tüntetés-sorozat napjainkban a  La Manif pour tous,  ami a homoszexuálisok házassága ellen tiltakozott először. A liberális Franciaországban 2013 májusa óta köthetnek házasságot hivatalosan az azonos neműek, ezzel is az egyenlőség eszméjét szolgálva, az ügy egyre feljebb halad az új vitákat a béranyaság engedélyeztetése jelenti.

(fotó: AFP/Philippe Huguen)

(fotó: AFP/Philippe Huguen)

Napoleon: Gyerekkorában gyűlölte Franciaországot, mivel szülei korzikai ellenállók voltak, franciául is csak 9 éves korától tanult, amikor Észak-Franciaországban ösztöndíjat kapott.  Zseni hatalmas egóval, aki Franciaország, Európa majd a világ ura akart lenni, ahogy maga is kijelenti az a szó hogy lehetetlen nem szerepel a szótárában. Nagyszerűen menedzselte önmagát: festményeket készítetett a dicsőséges hadjáratairól, amit azután Franciaország népe büszkén nézegethetett. 35 évesen a Notre Dame-ban császárrá is koronázza magát, feleségét Joséphine-t pedig császárnővé. Mivel Josephine nem szülte meg az áhított trónörököst, ezért 13 év házasság után elváltak. Ekkor Napóleon úgy határozott, hogy egy „anyaméhet vesz feleségül”, így esett a választás a Habsburg Maria-Lujzára, aki meg házasságuk első évében fiút hozott világra.

(fotó: AFP/The Picture Desk)

(fotó: AFP/The Picture Desk)

Ohlala…

Peugeot: A cég 1810-ben alakult a Peugeot-család vállalkozásaként. Kezdetben malomhengereket, rugókat és női ruhaabroncsokat gyártott. A profilban 1886-ban történt változás, ekkor bringagyártásba kezdtek. Az első autójuk Bébé Peugeot néven született 1904-ben, ez lett az első népautó. Egy oroszlán erős, hajlékony, és masszív, ezért esett erre a logóra az alapítók választása.

(fotó: AFP/Christophe Simon)

(fotó: AFP/Christophe Simon)

Quiche: A francia pizza. Sós, vajas tésztájával eé tejfölös tojásos, sajtos feltétjével, mennyeien finom. Gyakorlatilag bármivel ízesíthető: vághatunk bele paradicsomot, lazacot, tonhalat, póréhagymát. A legnépszerűbb változat a Quiche Lorraine, ami szalonnával, tojással és tejföllel készül, mostanában mindenki rak hozzá sajtot is, bár az eredeti receptben ez nem szerepel. Ha erre jártok kötelezően kóstoljátok végig a kínálatot!

Regret rien: Semmit nem bánni. Non, je ne regrette rien (no,zsö nö regret ria) – Nem semmit nem bánok, ahogy Edith Piaf is énekli Nem szívesen ragadnak bele kényelmetlen szituációkba, ha valami már nem működik könnyen képesek váltani és utána nem a múlton sopánkodni. Na de hát C’est la vie.

(fotó: AFP)

(fotó: AFP)

Sophie Marceu: A házibuli 13 éves Vic-jeként világhírre szert tett színésznő mára filmrendezőként is tevékenykedik. Legsikeresebb rendezése a 2002-ben moziba került : Parlez-moi d’amour, azaz Beszélj nekem a szerelemről, az antiszerelmes film ugyanis egy  kihűlt szerelem történetét mutatja be. Idén a kanadai Christopher Lambert-el való szakítása került a bulvársajtó reflektorába, de valószínűleg Marceau kisasszony franciaként sosem bánja majd ezt az elválást.

Tour de France: A három hetes 3500 km-es bicikliverseny 1903 óta kerül minden év júliusában megrendezésre. A célegyenes mindig Párizsban van, 2014-ben a végső győztes az olasz Vincenzo Nibali lett, akinek az átlagsebessége több, mint 40 km/órás volt a futam alatt.

(fotó: AFP/Lionel Bonaventure)

(fotó: AFP/Lionel Bonaventure)

Uránium: Az atomenergia alapja. 58 reaktoruk van 18 különböző helyszínen, így világelsőként felhasznált energiájuk 73%-at nukleárisan állítják elő. Nigéria aki napjainkban már ”csak” a hatodik  helyen áll az uránium bányászatban, 1960-ig francia gyarmat volt. Atombomba sincs uránium nélkül, Franciaország rendelkezik ezzel is, persze aggodalomra semmi ok, a nemzetközi szervezetek mindent kontrollálnak.

Voltaire: Ki volt Voltaire legnagyobb ellensége? Hát Rousseau! A felvilágosodás két kiemelkedő francia filozófusa sokat  vitázott egymással: Voltaire szerint az ember csak a munka, a tudásszomj és a kultúra által képes fejlődésre, Rousseau pedig azt mondja, hogy hagyni kell mindent, menjünk vissza a természetbe, mert pont a civilizáció az, ami rombolja a személyiségünket. A sors iróniája, hogy sírjuk egymás mellett tálalható a Phanteomban.

(fotó: AFP/Patrick Kovarik)

(fotó: AFP/Patrick Kovarik)

Wallone: Manapság a belgiumi franciák gyűjtőneve. Belgium népességének 40%-a francia ajkú.

Xenophobe: Idegenbarátság, Idegengyűlölet. A tabu. Franciaország népességének 8,3%-a bevándorló (Magyarországon ez a szám 2%). A bevándorlok fele Franciaország volt afrikai gyarmatairól származik. Folyamatos vita tárgya, hogy az emigránsokra költött szociális juttatások vagy az általuk az országnak megtermelt haszon magasabb-e. Tény, a bal oldal marokkói származású vezetője hevesen tiltakozik a  jobb oldal olyan kijelentéseire, mint például, szeretjük mi a külföldieket, de csakis a saját országukban.

Yves Saint-Laurent: Algériai származású divattervező, pályafutását a Diornál kezdte. A divat egyik nagy úttörője, átlátszó anyagokból készített Nude Look nevű kollekcióját a hatvanas évek idején kétes siker fogadta, ezen felül készített luxus kollekciót farmerból, de a combközépig erő csizma ugyancsak az ő nevéhez fűződik. 2007-es halála óta több film is készült életéről, idén szám szerint kettő is a mozikba került.

(fotó: AFP/Patrick Kovarik)

(fotó: AFP/Patrick Kovarik)

Zona de vacances: Mint megannyi más ország, a Hexagon is zónákra osztott iskolai szünetek szempontjából, azért, hogy ne mindenki egyszerre menjen el nyaralni. Az összesen három (A, B és C) zónában, a diákok minden hatodik hét után kapnak két hét szabadságot. Ehhez igazodva a francia munkavállalóknak is több nyaralás jut. Ha tehetik, egy évben legalább kétszer vakációznak egy jót, télen síelnek, és nyáron is pihennek egy hónapocskát.

(fotó: AFP/Franck Pennant)

(fotó: AFP/Franck Pennant)

(Még több ország ABC-je: ABC. Még több cikk Franciaországról: Franciaország. Még több cikk Ildikótól: Mikó Ildikó.)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Franciaországról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Franciaországban csoporthoz!)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!