A francia randi Guru

Ismeritek Marilyn Yalom: How the French Invented Love (Hogyan találták fel a franciák a szerelmet) című könyvét? Ha olvastátok, tudjátok a választ. A könyv állítását persze egyáltalán nem kell feltétel nélkül elfogadnunk.

Ha nem is a franciák találták fel, de az biztos, hogy sokat köszönhetünk nekik ezen a téren. Például a francia csókot. Egy amerikai evolúciós pszichológus, Gordon Gallup szerint a férfiak 59%, a nők 66%-a vet véget kapcsolatának a kiábrándító csók miatt. A nyelves csók lehetővé teszi a férfiak számára, hogy vágyfokozóként tesztoszteront adjanak át a partnerüknek. Másrészt a csók során DNS-ről szóló információkat is kap a tudatalattink, hogy tudjuk, mégis kihez simulunk. (Forrás)

Hogyan tálaltak fel a franciák a szerelmet ?

Hogyan találták fel a franciák a szerelmet?

Amint francia földre kerültem feltűnt, hogy itt többet flörtölnek az emberek. Mára már tudom, hogy talán ez az a dolog, ami a legjobban hiányozna innen. Az észrevételemet pedig alátámasztja egy pár éve Budapesten élő francia sráccal folytatott beszélgetésem is, aki azt mondja, azért sikeres a magyar lányoknál, mert mindig udvarol egy picit. Nála ez sima udvariasság. Stop. Tehát tudni kell nem komolyan venni a flörtölgetést. Amint ez tudatosul és rájön a magyar ember lánya a játék lényegére, abszolút javul a közérzete. Ki az, aki nem szereti az apró bókokat?

Brassai: pour l'amour de paris

Brassai: Pour l’amour de Paris

Az erotikáról is nyíltan beszélnek a franciák, könnyebben áthágják a tabukat. Bár lehet, hogy igazából erre van kitalálva a francia nyelv, Ô mes amours! Ahogy a flörtölést sem veszik teljesen komolyan, úgy szexben is sokkal lazábbak. Ha találkoznak egy volt szerelmükkel és a körülmények engedik, szinte nem kérdés egy « nosztalgia-pásztoróra «, hisz’ ilyen az élet. A szabadossághoz igazodva Franciaországban az esemény utáni tablettához bárki vény nélkül hozzájuthat, és ugyanígy a szűrővizsgálatok is teljesen ingyenesek és névtelenek bárki számára.

Összegezve a tippjeim, ha franciával álltok szemben:

1. Ne vedd túl komolyan a bókokat! Nyilván igazak a dicsérő szavak, de nem biztos, hogy célja van vele.

2. Nőként a bókokat nem kell viszonoznod! Nekem úgy tűnik, hogy a francia nők elvárják ugyan az elismerő megjegyzéseket, de nem viszonozzák őket, és ez így van jól. Kezeld teljesen magától érthetőnek a flörtölést!

3. Abban az esetben, ha tényleg szeretnél valamit, sokáig kell flegmának lenned, a legjobb, ha nem csinálsz semmit, nem válaszolsz az sms-re, nem veszed fel a telefont, nem igazolsz vissza Facebookon, elkésel a „rendez-vous”-ról!

4. Ne féltékenykedj, választottad a „mindenkinek csapom a szelet” társadalomban nőtt fel!

5. Amikor Ő elkezd féltékenykedni, akkor kezd komolyabbra fordulni a dolog.

6. Minthogy könnyebben fejezik ki az érzelmeiket és vágyaikat, próbáld meg felvenni a ritmust, ha valami nem tetszik, nyugodtan mondj nemet! Nincsenek tabuk, ezért fontos az, hogy tudd és tudasd, hogy mik a határaid!

7. Drámázz, minden szituációban, játssz rá egy picit mindenre valahogy így: OH LALA, hogy ma milyen sokan voltak a postán, én még ennyi embert egy helyen egy időben soha nem láttam életem során, oh lala, talán már nem is fogok, egyszerűen felfoghatatlan volt! Oh lala! Ha valamit kifogásolsz, szintén nyugodtan túlozd el, hogy miért!

párizsi szerelmesek

párizsi szerelmesek

8. Merj romantikázni! Ha Párizsban vagy akkor pedig pláne, itt még nagyon is divat mindennek, így egy találkozónak is, megadni a módját.

9. Magasak az elvárások a külcsínt illetően is. Igen a francia férfiak sokat adnak magukra, ezért nyugodt szívvel készülődj te magad is órákat, így legalább biztos, hogy lesz miért késned.

10. A hely, ahova el kell menned szerelmesen Franciaországban: természetesen Párizs, a szerelem városa. Az egész várost átjárja a bohém, romantikus légkör.  A Louvre mögötti Pont des Artson szerelmesek lakatjainak ezrei örökítik meg egymás iránti érzéseiket.

pont des Arts                (forrás:thewolfwilltravel.com)

Pont des Arts
(forrás:thewolfwilltravel.com)

 

És hogy hogyan ünneplik a Valentin napot?

Már január harmadik hetében megjelennek a dekorációk az üzletekben. Túl nagy felhajtást egyébként nem csinálnak belőle, mondjuk egy gyertyafényes vacsorát egy hangulatos étteremben azért mindenképp beiktatnak.  Itt az év minden  napján jó szerelmesnek lenni.

Valentin napi torták(fotó: Mikó Ildikó)

Valentin napi torták
(fotó: Mikó Ildikó)

A témát frappánsan megközelíti ez a jelszó: Fait l’amour pas les magasins!  Szeretkezz, ne vásárolj!

amour_pas_magasin demarche.org

szeretkezz ne vásárolj!
(forrás:demarche.org)

 

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!