A legendás krakkói betlehemek

A betlehemépítés hagyománya 1223-ig visszavezethető, Assisi Szent Ferenc volt az első, aki Greccioban elkészítette az első hagyományos betlehemet, ahol a szentcsalád állatokkal körülvéve szerepelt egy helyi barlangban. Az első éjféli misét is ehhez hasonló helyszínen ünnepelték, amit egykor a pásztorok miséjének neveztek. A ferences rendi apostolok terjesztették el a betlehemépítés hagyományát az európai templomokban.

DiabeŁ (Fotó: Linka)

DiabeŁ (Fotó: Linka)

Később a bibliai karakterek mellett megjelentek más figurák is, például az ördög, vagy a komikum kedvéért különböző népek és etnikai csoportok képviselői; így magyarok is szerepeltek, akik általában a lengyeleket a magyar szóra emlékeztető halandzsa-nyelven mondták szerepüket. A középkori eredetű betlehemes játékokat a XVIII. században a krakkói püspök kitiltotta a templomokból, mivel vásári hangulatuk az illetékesek szerint sértette a templomok komolyságát.

Krakkói bábok. (Fotó: Linka)

Krakkói bábok. (Fotó: Linka)

A betlehemes játékok kitiltása után népszerűvé váltak a hordozható utcai betlehem-modellek, amelyek lehetővé tették a köztereken történő színjátszást. Ezekből fejlődött ki a XIX. század második felében a krakkói betlehem (lengyelül: szopka – pajtácska), amelynek jellegzetes elemei a krakkói épületeket mintázzák.

Krakowianka Krakowiak. (Fotó: Linka)

Krakowianka Krakowiak. (Fotó: Linka)

A krakkói betlehemek egyedülálló módon állítanak emléket Jézus születésének. Ezekben a betlehemeken legtöbbször megtalálhatóak krakkói népviseletes alakok, szentek, olykor a Lajkonik, vagy a krakkói sárkány, illetve előfordulhatnak modern kori alakok, mint II. János Pál pápa vagy Lech Walesa is.

A krakkói trombitás. (Fotó: Linka)

A krakkói trombitás. (Fotó: Linka)

A szentcsalád és a szmogszörny. (Fotó: Linka)

A szent család és a szmogszörny. (Fotó: Linka)

A Zsigmond harang kongatói. (Fotó: Linka)

A Zsigmond harang kongatói. (Fotó: Linka)

1937 óta minden év december első csütörtökén – idén december 3-ára esett – tartják a krakkói betlehemépítők versenyét – a Főtéren, a Mickiewicz-szobornál. A verseny nyitott, de a legszebb betlehemeket több generációs betlehemépítő családok, illetve építészek és amatőr művészek készítik, akik olykor hónapokig dolgoznak művükön. Az épületek vázát általában fából és kartonból készítik, amit színes fémfóliával vonnak be; a nagyobb modellek belsejébe sokszor világítást is tesznek, és nem ritka a forgó részekkel vagy mozgó figurákkal ellátott modell sem.

Színes forgatag. (Fotó: Linka)

Színes forgatag. (Fotó: Linka)

Betlehemek a Mickiewicz szobronál. (Fotó: krakow.pl)

Betlehemek a Mickiewicz szobronál. (Fotó: krakow.pl)

A zsűri a hagyománytisztelet, szépség, színvilág, bábok, építészeti elemek, mozgó alkatrészek, újdonság és az általános esztétikai benyomás kritériumai alapján értékeli a betlehemeket.

Mini Betlehem. (fotó: Linka)

Mini Betlehem. (fotó: Linka)

A győztes pályaművek – miniatűr (15 cm-ig), kicsi (15 és 70 cm közötti), közepes (70  és 120 cm közötti) és nagy (120 cm felett), gyermek és felnőtt és senior kategóriában – december közepétől február közepéig tekinthetők meg Krakkó Város Történeti Múzeumában. Aki lemaradna róluk, ne csüggedjen: egy nagyméretű betlehemet egész évben megcsodálhat a Ferences templom keringőjében, illetve az Etnográfiai Múzeumban régebbi betlehemek és bábok is megtekinthetők.

Óvodások készítették tésztából. (Fotó: Linka)

Óvodások készítették tésztából. (Fotó: Linka)

A budapesti lengyek iskola betleheme. (Fotó: Linka)

A budapesti lengyel iskola betleheme. (Fotó: Linka)

Még egy említésre méltó kiállítás, ami ingyenes, viszont csak január 6-ig tart. A város több pontján, kávézók és boltok kirakataiban csodálhatjuk meg az idei versenyen részt vett betlehemeket.

Wokol Szopki kirakat kiállítás. (Fotó: Linka)

Wokol Szopki kirakat kiállítás. (Fotó: Linka)

Kedves Globspot Olvasók! Az ünnep apropójából osztom meg Veletek az alábbi videókat. Az első a fent említett betlehemeket mutatja be, míg a másik kettő két magyar karácsonyi dal feldolgozását (Pásztorok, pásztorok és Kiskarácsony, nagykarácsony ) a Workaholic együttessel való előadásomban. Áldott karácsonyt kívánok minden olvasónak!

(Még több Lengyelországról itt.)

(Olvasd el Linka többi cikkét is itt!)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!