A minimalizmus alsó határai – Mick Harvey koncert az A38-on

Mick Harvey neve csak a legelvakultabb zenebuzik számára lehet ismerős. Ő az az ember, aki Nick Cave mellett zenélt, és aki PJ Harvey tavalyi lemezének volt a producere. Kegyetlenül bevallom, hogy engem az utóbbi tény hozott leginkább lázba, mert ugyan ismerem Nick Cave munkásságát, de tőlem baromi távol áll, ellenben a Pj Harvey tavalyi lemeze…Nos, az nagyon klassz volt. Ennek tudatában vettem be a Hajót és vártam valami extrát.

No, hát az nem volt. Ellenben volt egy gitáros, aki maga Mick Harvey és egy nagybőgős hölgy, aki viszont leginkább egy szabadnapos nyelvtanára emlékeztettet, ahogy a táskájával a színpadra lépett. Elvileg lett volna pár dalban egy dobos is, de neki sikerült korábban eltörnie a lábát, így pihenőpályára került. Így visszatekintve, nem tett volna sokkal többet a koncerthez.

Mi is volt a baj? Talán az, hogy Mick Harvey nem előadó. Ahhoz, hogy az embert lekösse egy koncert, kellenek jó dalok és/vagy jó előadók. A kettő külön-külön is elég tud lenni egy emlékezetes élményhez, de vasárnap nem ez történt. Mick Harvey remek zenész, de a színpadon állva engem nem varázsolt el. Nincs bajom a minimalizmussal, de akkor és ott ez már túl kevés volt. Ellenben a daloknak sikerült picit szebbé tenni a bennem kialakult összképet. Jól állt nekik, hogy csak egy gitárral és nagybőgővel kísérik. Pont, ami a Pj Harvey Let England Shake-jében szerettem: a csiszolatlan hangzás. A baj az volt, hogy ismét a rossz időben, rossz helyen csapdájába kerültem: a dalok olyanok voltak, amiket az ember szívesen hallgat valami erős whiskey-vel a kezében, otthon. Fogalmazhatunk úgy, hogy nem volt koncert kompatibilis a setlist.

Ugyanakkor semmiféle unalomra utaló jel nem tűnt fel nekem. Egyszerűen csak álltam és vártam türelmesen, hogy mi lesz a vége. Egy koncert megítélése általában nagyon komplex és ha osztályoznom kell, akkor csak az előtörténete miatt billenne fel hármasra a végeredmény. Voltam már jobb koncerten, unalmasabban, de ezt leginkább csak irrelevánsnak éreztem a magam számára. Nem adott, nem vett el, csak úgy volt.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!