A spanyol élet ábécéje – katalán tükörben

Sok országról készítettünk eddig nektek ABC-listát. Az egyik legnehezebben rendszerezhető ezek a közül a sorban következő Spanyolország, hiszen annyi érdekesség, mondanivaló van, hogy sokkal inkább az volt a kérdés, hogy mi maradjon ki. Vida Zsuzsi küzdött meg a feladattal.

A, mint ajándékozás:  Karácsony közeledtével érdemes megemlíteni, hogy itt a gyerekek december 24-én inkább csak csokit kapnak, az ajándékokat a katalán fiataloknak a három királyok hozzák január 5-én.

+A: Illik megemlíteni a híres építészt Antonio Gaudit, akinek építészeti remekeiért milliók látogatnak Barcelonába (pl Casa Batlló, Sagrada Família, Park Güell stb).

B, mint Bailar (vagyis táncolni pl. flamencót): Turistaként Barcelonában elkerülhetetlenül találkozunk az eredeti flamenco show-t kínáló éttermek hadával. Ne higgyünk nekik! Ez a tradíció Andalúziából származik, nem katalán.

+B Meg kell említenünk a híres bikaviadalt is, ami Katalóniában egyébként egyedüliként tilos.

(fotó: AFP/Alberto Simon)

(fotó: AFP/Alberto Simon)

C, mint Caganer (székelő ember): Ha a belgáknak a pisilő fiú, akkor a katalánoknak a székelő emberke a mániája. Ez a remek nép rájött arra, hogy valami hiányzik a betlehemi jelenetekből, mégpedig a székelő emberke. A XVIII. század óta lelkesen ki is egészítik vele a képeket, persze picit elrejtve őt, elvégre ez mégsem egy teljesen publikus „esemény”. A figurát elsősorban karácsonykor ajándékozzák egymásnak. Ma már szinte minden közismert helyi híresség (még a királyi család tagjai is!) „eldicsekedhet” azzal, hogy van róla ilyen figura. Aki esetleg ilyet szeretne ajándékozni azt online itt megteheted.

(fotó: AFP/Lluis Gene)

(fotó: AFP/Lluis Gene)

D, mint Desempleo (munkanélküliség): A 25 éven aluliak körében a spanyol munkanélküliségi ráta európai viszonylatban vezető szerepre tört, a maga 53.8%-ával, 2014 júliusi adatok alapján. Még Görögországot is sikerült megverniük, akik májusban 53.1%-kal „büszkélkedhettek”. További adatok spanyolul

E, mint El Corte Inglés – Az egyik legtrendibb bevásárlóközpont 1934-es megalapítása óta, szinte kötelező itt venni valamit mind turistaként, mind pedig spanyolként.

(fotó: Wikipedia)

(fotó: Wikipedia)

F: ide sok mindent lehetne sorolni, Francót, a diktátort, a focit, de én mégis a fűtésre szavazok. Minden országban megvan az a „luxuscikk” ami elérhetetlen az idetévedt ember fia számára. Párizsban ilyen volt a mosógép, itt pedig a fűtés. Az utcán melegebb van télen, mint bent a lakásban és ez sajnos nem vicc. Természetesen használhatunk elektronikus fűtőberendezéseket, de ahhoz igen mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Bizony megtörtént, hogy olyan munkahelyen dolgoztam, ahol nem volt fűtés, így télikabátban végeztem a feladataimat.

G, mint guapa (lány) guapo (fiú) – jelentése: szép. Ebben az országban bizony mindenki szép, kivétel nélkül. Ember legyen a talpán, aki ne kapná meg ezt minimum kétszer naponta.  Ez amolyan megszokott szófordulat. A boltban, a piacon, a bárban mindenhol így szólítanak meg. Ellenkezésnek értelme nincs. Ez az ország a szépek hazája.

H, mint Human tower (catalan: Castells, magyarul embertorony): Katalán tradíció. Egymás hegyén, hátán állva tornyot építeni. Erről bővebben itt olvashattok.

(fotó: AFP/Josef Lago)

(fotó: AFP/Josef Lago)

I, mint Independencia: Azaz függetlenedés. Rengeteg cikk íródott már a sajtóban a katalán függetlenségi törekvésről. Túl mély téma, hogy nagyon belemerüljünk a miértekbe. Érdekesség viszont, hogy az FC Barcelona meccsek minden félidejének 17. perc 14. másodpercében kórusszerűen éneklik az i-i-indipendencia-t újabban.  A katalánok ugyanis 1714-ben vesztették el függetlenségüket. A függetlenségi törekvések nem ritkák, hiszen minden régiónak megvan a maga identitása és kultúrája pl: Baszkföld, Galícia, Andalúzia stb.

(fotó: AFP/Lluis Gene)

(fotó: AFP/Lluis Gene)

J, mint Jamón: magyarán sonka. Két fajtája igen nevezetes: Jamón Ibérico  és Jamón serrano. Egyes források szerint egy átlag spanyol évi 5 kg Jamónt vagy disznóból készült sonkát fogyaszt el.

(fotó: AFP/Pierre Philippe Marcou)

(fotó: AFP/Pierre Philippe Marcou)

K, mint katalán: Katalóniában használatos nyelv. Gyökerei a IX. századra vezethetők vissza. Francó idején nem oktathattak az iskolákban katalánul csak spanyolul. Többek között ezért is érzékenyek, amikor előkerül a spanyol-katalán nyelven oktatható tárgyak vitája.

L, mint leche de pantera: egy kevésbé ismert, fehér, sűrű, édes-kókuszos ital. Ez így most rosszul hangozhat, de nem annyira rossz és magas alkoholtartalma van, amit észre sem vesz az ember. Egy üveg ára az Ovella Negra bárban 8 euró. Érdemes megkóstolni.

(fotó: Flickr)

(fotó: Flickr)

M, mint Mercé Festival és a Correfoc: A Mercé, egy öt napos barcelonai fesztivál, melyet a város védőszentjének (Mare de Deu de la Mercè) szentelnek. Ez a legnagyobb városi ünnep tele színes eseményekkel. Erről többet itt olvashattok. Azért halkan megjegyzem, hogy szinte minden ünnep minimum öt napig tart…

N, mint Napirend: A magyartól eltérően Spanyolországban később indul a nap, és később is fejeződik be. 10 óra a munka kezdési időpntja,14 órától ebédidő, amely minimum 1 óra, majd 19-21 óra között befejezzük a munkát. 22-23 vacsoraidő. Éjfélkor pedig találkozás a barátokkal egy helyi bárban.

O, mint olíva olaj. Spanyolország a világ elsőszámú olíva exportőre. Közel 320 millió olívafa van az országban, a termelés 75%-át Andalúziában végzik. Világpiaci részesedése kb. 37% ebben az iparágban, melyet idén sikerült növelnie az olaszok hátrányára: az USA és Japán fő olíva olaj exportőrei lettek.

(fotó: AFP/Jorge Guerrero)

(fotó: AFP/Jorge Guerrero)

P, mint paella: Minden családnak megvan a maga receptje a jó paella elkészítéséhez. Három fő fajtára bonthatjuk: az első az eredeti, a valenciai paella, mely csirkével készül, a másik a tenger gyümölcseivel készített, amit a mix paella követ.

Q, mint Don Quixote de La Mancha (Itt a Don egyfajta megszólítás, mint nálunk az Uram.) Cervantes, 1600-as évek elején íródott, híres regényének főszereplője.

(fotó: AFP/Pierre Philippe Marcou)

(fotó: AFP/Pierre Philippe Marcou)

R, mint Rambla. Barcelona egyik jellegzetessége a minden városnegyedben megtalálható ramblák. A leghíresebb persze a Placa Catalunyához közel lévő Las Ramblas. Ez voltaképpen olyan széles utat takar, melynek közepe és két széle gyalogosok számára fenntartott,  a kettő között pedig autók járhatnak.

S, mint siesta: Barcelonában, illetve még délebben, mindenki tudja, hogy felesleges elindulni bárhova is délután 2-5 között, ugyanis a siesta következtében minden bolt zárva tart.

(fotó: AFP/Dominique Faget)

(fotó: AFP/Dominique Faget)

T, mint Tapas: Pici egyszerű, magyar fejjel nem nevezném ételnek, de megvan a maga előnye. A tapas sokféle lehet, melyet kis tálkában szolgálnak fel, hogy közösen fogyasszák el az asztalnál ülők. Legolcsóbb és legtradicionálisabb tapas a Patatas bravas, ami fűszerezett, szószos krumplit takar. Egyik kedvencem a paradicsomos kenyér. A kenyérhez dörzsölünk egy félbe vágott paradicsomot, majd pici tengeri sót és végül olivaolajat teszünk rá. Íme egy videó róla.

(fotó: Flickr)

(fotó: Flickr)

U, mint universidad, avagy tasa de abandono universitario (egyetemet félbehagyók aránya). Spanyolországban az egyik legnagyobb az iskolát be nem fejezők aránya: 23.5% volt ez a szám 2013-ban a 18-24 évesek körében! Ez a duplája az EUs átlagnak. Több infó angolul

V, mint viernes és vacaciones (péntek és szabadság)– Péntekenként nagyon sok vállalatnál is befejezik a munkát már 3 órakor, és elkezdődhet a hétvége. Még jobb, hogy augusztus a nagy szabadságolások ideje. A bárok, boltok (hacsak nem nagyon központi) kíméletlenül bezárnak egy hónapra. Amin meglepődtem, hogy még a kínai mindenes bolt sem nyitott ki augusztus nagy részében! Mi több, sok szupermarket rövidített nyitvatartási renddel működöt,t lehetetlenné téve még kenyérvásárlást is.

X, mint Xibeca a híres Estrella Sörgyár egyik terméke. Az Estrella igen ismert sörmárka, mely sok fesztiválon jelen van finanszírozóként. A gyárat egyébként a XIX. század végén alapították. Termékei ma is roppant kedveltek. A régi barcelonai gyárát szerdánként lehet látogatni 17-20 óra között. További infó itt angol nyelven.

(fotó: Flickr)

(fotó: Flickr)

Z, mint zászló. Barcelonában szinte minden erkélyen megtalálható a katalán zászló. Néha orbitálisan hatalmas zászlókat is képesek felrakni az épületek falára, hogy hangsúlyozzák identitásukat.

(fotó: AFP/Josep Lago)

(fotó: AFP/Josep Lago)

(Még több orszg ABC-je itt: ABC. Még több cikk Spanyolországról itt: Spanyolország. Még több cikk Zsuzsitól itt: Vida Zsuzsi.)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Spanyolországról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Spanyolországban csoporthoz!)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!