A téma az utcán hever! – Krakkói street art varsói kitekintéssel

Krakkó nemcsak a Wawel-kastélyból, a főtérből és a zsidó negyedből áll. Nekem még másfél év után is tartogat meglepetéseket. Ki gondolná, hogy itt virágzik az utcaművészet?

Krakkót, Lengyelország kulturális fővárosát a legtöbben konzervatívnak tartják, ennek ellenére az itt található világszínvonalú utcaművészeti alkotások száma egyre nő, főként az évente megrendezett Grolsch Art Boom Fesztiválnak köszönhetően. A városvezetés és a városi fesztiválszervező iroda is egyre több falfelülettel támogatja ezt a művészeti ágat. Az Art Boom Fesztivál szervezésében évről-évre a város különböző negyedeiben – pl. Kazimierz, Podgórze és Nowa Huta – folyik az alkotómunka.

A street art (magyarul utcaművészet) jellegzetesen urbánus, köztéri művészet, a 90-es években terjedt el. A street art egyik ága a graffiti, de nem tévesztendő össze azzal. Míg a graffiti még mindig egy kultúra ellenes jelenség, a street art egyre inkább a mainstream kultúra részévé válik – állítja Artur Wabik, lengyel steet art festő. Street art ugyanis az egyedi (nem kereskedelmi célú) poszter, különféle mintázatok, illetve a domborművek, installációk is. Az utcaművészetet tekintve kiemelkedő városok közé tartozik Berlin, Lisszabon, London és Bécs – az élvonalhoz pedig folyamatosan zárkózik fel Krakkó. Az egyik legismertebb krakkói street art alkotás a Galéria Krakowska bevásárlóközpont vasúti pályaudvar felőli falát fedi, Justyna Posiecz-Polkowska kubista ihletésű festménye.

Posiecz-Polkow ska- Justyna

Justyna Posiecz-Polkowska műve

Egy másik krakkói pláza, a Bonarka anyagi támogatásával festették meg a Visztula folyó (WisŁa) Hotel Forumhoz közeli partján a Smoki (magyarul sárkányok) falfestményt. A hét színes bestia a világ különböző vidékeinek sárkányos legendáit eleveníti fel. Krakkó egyik szimbóluma, a sárkány (lengyelül Smok Wawelski) a legenda szerint a Wawel-domb barlangjában, a Visztula folyó mellett élt és a város megalapítása előtt pusztította a vidéket.

 Smoki

Smoki
(fotó: Linka)

A lengyel nemzeti identitást erősítő falfestményekre is találunk jócskán példákat. A 600-lecie Bitwy Pod Grunwaldem az 1410-es Grünwaldi csata 600. évfordulójára készült. A csatában Lengyelország és Litvánia egyesült erővel aratott győzelmet a Német Lovagrend hadai fölött.

 Mural 600-lecie Bitwy Pod Grunwaldem

Mural 600-lecie Bitwy Pod Grunwaldem
(fotó: Linka)

A Silva Rerum az egyik legnagyobb történelmi street art projekt a világon, 2007-ben alkották Krakkó 750 éves jubileuma alkalmából. A falfestmény mintegy 100 méter hosszú és Lengyelország 1000 éves történetét mutatja be.

 Silva Rerum

Silva Rerum
(fotó: Linka)

A lengyel kultúra erősen a katolikus vallásban gyökerezik, ezért is érte annyi kritika Blu: Ding Dong Dumb című falfestményét, ami Podgórzén az egykori zsidó gettó területén található. Az óriás harang alakú megafonból a tömeg alakjaihoz hasonló, azoktól csupán méretében eltérő alak adja az útmutatást. A tömegbe írt szöveg a katolikus egyház számára  negatív üzenetet hordoz: „Never follow”, azaz „Soha ne kövesd”.

Ding Dong Dumb

Ding Dong Dumb
(fotó: Linka)

Az Art Boom Fesztivál keretében Krakkóban alkotó street art művészek között szerepel Jenny Holzer, MirosŁaw BaŁka és Pipilotti Risk. A lengyel származású BaŁka AUSCHWITZWIELICZKA című szobrának címe keserű gúnnyal utal arra, hogy a haláltábor és a sóbánya manapság egyes turistairodák szórólapjain “egy lapon” szerepel a szórakozási lehetőségekkel.

AUSCHWITZWIELICZKA

AUSCHWITZWIELICZKA
(fotó: Linka)

Kazimierzben, a św. Wawrzyńca 14. szám alatt található a csak feketével és fehérrel festő izraeli Pil Peled falfestménye, amit 2013-ban a 23. Zsidó Kulturális Fesztivál alatt készített. A címe Yehuda, magyarul Júda. Az oroszlán a bibliai Júdát jelképezi, aki Dávid király, Dániel próféta és Jézus nevelőapjának az őse. Egy értelmezés szerint az elszánt arcú fiatal fiú szimbolizálja az új zsidó generációt, amely múltja tudatában bátran tekint a jövőbe.

Yehuda by Pil Peled

Pil Peled: Yehuda 
(fotó: Linka)

Szintén Kazimierzben a Galíciai Zsidó Múzeum falát díszíti Lengyelország valószínűleg legnagyobb manórája.

 Lengyelország legnagyobb manorája_Galicia Jewish Museum

Lengyelország legnagyobb manorája, Galíciai Zsidó Múzeum
(fotó: Linka)

A CIKK A KÖVETKEZŐ OLDALON FOLYTATÓDIK!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!