And…action! – világhírű filmek forgatási helyszínei Skóciából

Felföldi írásomban már sok-sok képpel illusztráltam Nektek a párját ritkító táj szépségeit, most azonban filmes függőségemet is megpróbálom szakszerűen belecsempészni a hanga, a birkák és dombok hazájának bemutatásába. Skócia közkedvelt forgatási helyszín legfőképpen a kosztümös történelmi sztorik szempontjából, hiszen ősi erdői, felhőkbe vesző hegyormai és véráztatta csatamezői remek lehetőséget nyújtanak egy nagy volumenű, kasszasikerre éhes, nagy költségvetésű szuperprodukció elkészítésében. Elvégre mégsem lehet mindent az ormótlanul nagy, városméretű stúdiókban fulladozva felvenni… Íme néhány film a személyes toplistámról, különféle műfajokból és stílusokból szemezgetve, amiknek helyszínein személyesen is kirándulni maga volt a száz százalékos, sok az egyben, instant filmes élmény!

1.)    A rettenthetetlen (Braveheart) /1995/ – Mel Gibson első – és egyben azóta is legjobb – rendezése, amikor még nem alkohol és feleségverő botrányaival borzolta a világsajtó kedélyeit és nem olyan „remekművekkel” örvendeztetett meg bennünket, mint a kissé botrányosra sikeredett, Jézus szenvedéseit bemutató Passió, illetve a maja világvégét feltáró Apocalypto című filmjei. A Glencoe, Glen Nevis és a Mamore hegység lábainál csodásan fényképezett film a skót függetlenségi háborúk idején játszódik, miután királyuk utód nélkül halt meg és az örök ádáz ellenség, Anglia megkaparintotta a koronát. William Wallace skót nemes – közismert nevén Braveheart, vagyis Bátorszívű, Rettenthetetlen – a maroknyi felkelő sereg élére áll, közben természetesen a szerelmi szál sem elhanyagolható, de boldogságuk csupán tiszavirág életű, hiszen Wallace-t brutális kegyetlenséggel végzik ki déli szomszédjaik. Szívszorítóan gyönyörű film, én legalábbis sosem bírom végignézni sírás nélkül, mindenképpen az alapfilmek közé tartozik, amit mi sem példázhatna jobban, mint 5 Oscar-díja, köztük a legjobb rendezés és film kategóriákban is jeleskedve.

Mel Gibson, mint kigyúrt karú szerelmes szívű harcos a Rettenthetetlenben

A Rettenthetetlen nagy csatajelenete remek dudaszóval kísérve:

http://www.youtube.com/watch?v=vOiPiqi4vng

2.)    A Da Vinci-kód (The Da Vinci Code) /2006/ – Mélyföldi kirándulásaimat bemutató régebbi cikkemben már írtam az ősi titkokat őrző Roslin kápolnáról. A filmben persze korántsem a legjobb alakítását nyújtja a többszörös Oscar-díjas Hanks és a bájos francia Audrey Tautou sem hozza az Amélie óta megszokott szintet, de a film ritmusa, logikája az őrült hajsza az emberiség történetét átíró titok feltárásáért, megspékelve Paul Bettany remek albínó-gonosz figurájával, olyan színészekkel kiegészülve, mint Jean Reno, Ian McKellen vagy Alfred Molina, igazán kitűnő misztikus történelmi thrillert eredményez. Már csak Hans Zimmer mesterien megkomponált, csodaszép filmzenéjéért is érdemes megnézni!

Tom Hanks épp az ecettel védett cryptex rejtélyét próbálja feltárni Roslin kápolnájában

3.)    Hegylakó (Highlander) /1986/ – A kissé helytelen fordítással, legelőször 1986-ban Cristopher Lambert és Sean Connery kettősével napvilágot látott mű mára több feldolgozással és televíziós sorozattal is büszkélkedhet. Az egyik híres felföldi klán nevét viselő MacLeodok kardforgatós – hallhatatlan sztoriját a Felföld kapujának tartott mesebeli Eilean Donan Castle-ben, Glencoe- ban és a holdbéli Skye ködös – szigeten forgatták. Ha a kritikusok tetszését nem is, a nézőkét mindenképpen elnyerték, de ha ajánlhatok valamit, akkor inkább ne az Adrian Paul-féle változatokat nézzétek meg, hanem a tősgyökeres skót Sir Connery-s klasszikusokat!

4.)    Trainspotting /1996/– A skót filmgyártást felvirágoztató kultuszfilmnek külön cikket is szenteltem, így itt csak említésként szerepel az Edinburgh-ban forgatott, agybeteg, céltalan és drogos csapat ámokfutása és pokoljárása, Danny Boyle remek rendezése alapján. Szintén alapműnek számít.

5.)    Rob Roy /1995/ - Liam Neeson főszereplésével az eredeti Rob Roy legenda inkább egy szerelmi történet formájában került a mozivászonra, de a Glencoe, a Nagy-Britannia legelhagyatottabb vidékének tartott Rannoch Moor és Perth közelében forgatott film mindenképpen megér egy misét az akkor még igencsak fiatal Qui-Gon Jinn jedi mester megtekintése.

6.)    Harry Potter-saga – A többrendezős, mindenféle korosztályok millióit a moziba csalogató, nyolcrészesre sikeredett fantasy tömény Skóciát rejt magában, ha kicsit jobban megszemléljük a Hagrid kunyhója mögött megbúvó, lila hangával borított dombokat, és rájövünk, hogy mind a Roxfort Expressz, mind maga a varázsló-és boszorkányképző szakiskola a Felföld legszebb vidékein található, mint például Fort William, rengeteg loch és a Grampians hegység. Hát igen, egyik „emberi gyengeségemként” mindenképpen a sorozat iránti rajongásomat nevezném meg, na de ki ne élvezné, ahogy Harry alábukik egy hippogriff hátán a tündöklő Loch Lochy felett suhanva vagy éppen ezüstös vérű Egyszarvúakat hajkurászik a Tiltott Rengetegben (ami valóban létezik)? Á, kihagyhatatlan!

A Roxfort mögött elterülő táj nem álom, hanem valóság: bárki elkirándulhat a felföldi hegyvidékre

Harry Potter és a Titkok kamrája (Roxfort Expressz üldözése jelenet, a vonat valóban létezik, Jacobite Expressz néven pöfög a Glennfinnan Viaduct-on a Great Glen-ben):


7.)     Egy nap (One day) /2011/ – Őszintén szólva mióta filmelméletet hallgatok nem vagyok oda túlságosan a Hollywood-i romkomokért, mit lehet tenni, az ember sznobbá válik valamilyen értelemben… De ez az Edinburgh-ban és Glasgow-ban és a kedvenc helyemen, az Arthur’s Seat-en felvett film belopta magát a szívembe happy end nélküliségével és nem szokványos limonádé jellegével. Bár az is elképzelhető, hogy csak azért éreztem így, mert ugyanazokon az utcákon játszódik, ahol lassan egy éve én is imádtam andalogni és kávézni egy jót, ahol én is zsibvásárra jártam, de az is benne lehet a pakliban, hogy gonosz megelégedéssel nyugtáztam, hogy Anne Hathaway-t végre nem próbálják csókosajkú femme fatale-nak beállítani, inkább a szerencsétlen sorsú, feltörekvő tragika szerepében tetszeleg, amíg szét nem lapítja egy elsuhanó autóbusz. De inkább nem lövöm le a slusszpoént.

Anne Hathaway és Jim Sturgess a Salisbury Crags ugyanazon pontjáról szemlélik a lábuk alatt elterülő, ébredező Embro-t, mint a múlt nyáron én is

One day ending scene (lefutás a Salisbury Crags-ről, háttérben Arthur’s Seat):

http://www.youtube.com/watch?v=FGs_9_TVkvg


8.)    A boldogító talán (Made of Honor) /2008/ - Na, ez viszont olyan romantikus vígjáték és túlcukrozott mézesmázos nyári lötty, ahogyan azt csak illik, viszont kihagyhatatlan a Skócia-mániásoknak, hiszen a roppant unszimpatikusnak beállított és érthetetlen nyelvjárásban beszélő skót család villáját a filmkészítők az Eilean Donan kastélyra álmodták meg, ami kissé nevetségesen hat, ha az ember tudja, hogy ez Skócia egyik, ha nem a leghíresebb műemléke. Rönkdobáló szoknyás férfiak, nagy repülőtéri „utánadrohanok”, Patrick Dempsey-féle szőke herceg foltos lovon, összeölelkezős oltár előtt otthagylak jelenetek és nulla realitás. Csajbulira, pizsamapartira erősen ajánlott!

Patrick Dempsey szívdöglesztő skót erőemberként

 

A boldogító talán legjobb jelenetei, az Eilean Donan kastély melletti tónál majd a tipikusan skót szokás szeint körútra viszik a menyasszonyt a helyi bárba és az összes ivócimbora szájon csókolja pár fontért:


A felsoroltakon kívül mindenképpen említést érdemel a szupertehetséges Kate Blanchett főszereplésével készült Elizabeth: Az aranykor, a különböző felföldi kastélyokban és szintén Rannoch Moor területén forgatott, leghíresebb Monty Python-őrület a Gyaloggalopp és az azóta már Meryl Streep hamistorkú vőlegényét is alakító Pierce Brosnan-féle, A világ nem elég című James Bond film.

Erzsébet a harcos és kalandor lelkületű királynő skót földön vágtázva

A Gyaloggalopp skót tájakon menetel a Szent Grálért

Remélem mindezek után kedvet kaptatok egy skót filmmaratonhoz, és ha még beszereztek az estéhez egy–egy üveg gyömbérsört, főztök egy nagy adag Cock-a-leekie levest és öblítésnek lenyomtok pár jó vajas kekszet narancslekvárral, akkor igazán meg lehettek majd elégedve magatokkal és kijelenthetitek, hogy igazi, értő skót filmzabálókká váltatok! :)


A filmekkel foglalkozó dosszié többi cikkét ide kattintva olvashatjátok!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!