Az angol élet ábécéje

Olvastad az olasz, a francia és a finn élet ábécéját a Globspoton? És tetszett? Akkor bizonyára már nagyon vártad az angol élet legfontosabbjait, ABC-sorrendben. Tessék, elkészült! Simon Orsi és Talabérné Fésüs Erika összegyűjtötték a legfontosabbakat. Enélkül tényleg egy tapodtat se.

Alice’s Adventures in Wonderland – azaz Alice Csodaorszagban: Lewis Carrol meseregénye 1865-ből származik. Az író történetében felbukkanó különös szereplők lehetetlen ötleteikkel, az angol szokásokat felnagyítva és kifigurázva szürreális hatást váltanak ki az olvasóból. Ugyanúgy, ahogy a történetből készült több filmadaptáció is. 1984-ben Diana Hercegnő és Charles herceg látogatása alkalmával egy 8 tonna össztömegű gránitszobrot lepleztek le Warrington városában. A “The Mad Hatter’s Tea Party” elnevezésű szobrot Edwin Russel tervezte és a mai napig megtekinthető, valamint az ide látogató gyerekek kedvenc helye a városközpontban.

(fotó: AFP/The Picture Desk)

(fotó: AFP/The Picture Desk)

Beatles –azaz John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Star: a “srácok” Liverpoolból, akik 1961. február 9-én a liverpool-i Cavern Clubban léptek fel először és zenéjükkel meghódították a világot. 2004 végéig 1.3 milliárd lemezt adtak el, “Yesterday” című daluk a zenetörténet legtöbbször feldolgozott dala, így érthető, hogy a Beatles-t tartják a XX. század legsikeresebb rockzenekarának.

(fotó: Getty Images/Hulton Archive)

(fotó: Getty Images/Hulton Archive)

Cab – azaz a hagyományos “fekete” taxi: ezeknek az 5-6 személy szállítására is alkalmas járművek vezetőinek engedélyezett, hogy utasait előzetes helyfogalalás nélkül felvegye az utcán. Speciálisan tervezett autók, melyek technikai feltételeit kormányrendelet határozza meg, különös tekintettel a fogyatékkal élők szállítására. És ha már itt tartunk akkor említsük meg a “piros” emeletes buszokat, azaz a “double decker”-t melyek szintén tradicionálisan angol járművek, de a közhiedelemmel ellentétben, nem csak Londonban fordulnak elő.

(fotó: AFP/Eric Feferberg)

(fotó: AFP/Eric Feferberg)

Diana – azaz Diána wales-i hercegné, avagy a “Szívek Királynője”: 1961. július 1-én született. Károly wales-i herceggel, a brit trónörökössel kötött házassága után nemzetközi hírességgé vált, életét és családja életét állandóan a média figyelme követte. A frigy kudarcba fulladt és elválltak. Diána hercegné 1997. augusztus 31-én veszítette életét Párizsban, egy közlekedési balesetben. Halálának körülményeit a mai napig titok övezi. Gyermekei Vilmos és Henrik hercegek. Első unokája, György cambridge-i herceg2013. július 22-én született.

(fotó: AFP/Ben Stansall)

(fotó: AFP/Ben Stansall)

Enjoy! – azaz az Angol Carpe Diem!: ezzel a kifejezéssel naponta találkozhatsz a buszon éppúgy, mint a legnagyobb bevásárlóközpontban és ezzel a mondattal tudnánk leginkább jellemezni az Angol Életfilozófiát. Bármit csinálsz az életben – nyaralni készülsz, ebédelsz, kutyát sétáltatsz, dolgozol, horgolsz, tévézel, ebédelsz, dominózol, olvasol, biciklizel, gyereket nevelsz, tanulsz, vagy buszozol – a lényeg, hogy “Élvezd!”

(fotó: AFP/Leon Neal)

(fotó: AFP/Leon Neal)

Football – azaz… kell ezt magyarázni???: hiszen mindenki tisztában van azzal, hogy itt van otthon David Beckham jobb lába, és természetesen a bal is.

(fotó: AFP/Andrew Yates)

(fotó: AFP/Andrew Yates)

Gentleman – azaz az angol úriember, akivel mi még személy szerint nem találkoztunk (kövezzetek meg mindkettőnket érte), tehát beszéljünk inkább a Gingerbread man-ről: a mézeskalács ember stilizált emberformájának – azaz zömök lábakkal, ujjak nélkül – első dokumentált példányát a XVI. században, I. Erzsébet királynő korában készítették. A figura általában férfi arccal jelenik meg a pékségek, áruházak polcain, jellemzően az ing mandzsetta díszítésével, de találkozhatunk az aktuális ünnepkörnek megfelelő díszítéssel is.

(fotó: Wikipedia)

(fotó: Wikipedia)

Happiness – azaz a boldogság: ha állásinterjúra mész az egyetlen jó tanács, amit angol ember adhat neked: “Keep smiling!” Az angolok szeretik magukat körülvenni vidám emberekkel a magánéletben éppúgy, mint a munka világában. “Live Laugh Love” a boldogság elérésének egyik feltételezett módja, mindennek ellenére az Egyesült Királyság lakosságának 25%-a, azaz minden negyedik ember vett részt már életében valamiféle segítő terápián, illetve voltak mentális problémái. So the “Happiness is by choice, not by chance.”, azaz “A boldogság választás, nem esély.” 

(fotó: AFP/Toru Yamanaka)

(fotó: AFP/Toru Yamanaka)

Iron Maiden – azaz az angol heavy metal zenekar, melyet 1975-ben Steve Harris alapított. Kabalafigurájuk Eddie, aki nemcsak a lemezborítókon, hanem a dalszövegekben is megjelenik. A zenekarnak 15 stúdió-, 4 válogatás-, 9 koncert-, és 4 korlátozott példányszámú albuma jelent meg eddig. 2002-ben Ivor Novello-díjat kaptak, 2011-ben pedig Grammy-díjat az egy évvel korábban, a 15. stúdióalbumukon megjelent El Dorado című dalukért. A Hollywood’s Rock Walk szintén őrzi kézlenyomatukat.

(fotó: AFP/Yuri Cortez)

(fotó: AFP/Yuri Cortez)

Jaguar Cars Limited – 2012. december 28. óta Jaguar Land Rover Limited: brit autómárka, melynek története 1922-be nyúlik vissza és két autórajongó nevéhez, Sir William Lyons-hoz és William Walmsley-hez. A Jaguar név először az 1935-ös SS 90 és SS 100 sportmodelleken volt látható. A tényleges Jaguar név az 1950-es éveben jött létre elegáns stílusú sportautók és luxuslimuzinok sorozatgyártásával.

(fotó: AFP/Gabriel Bouys)

(fotó: AFP/Gabriel Bouys)

Knigthhood – az Angol Lovagrend: melynek történeti múltja a mai napig homályos, egyes feltevések szerint az ókori Rómában létezett “Ordo Equestris” rendhez vezethető vissza. Az Angol Lovagrend tagjává lenni a történelmi időkben hadkötelezettséghez fűzödött, jelenleg olyan ismert, vagy kevésbé ismert személyek kaphatják, akik életművükkel jelentősen hozzájárultak az Egyesült Királyság hírnevének öregbítéséhez. A lovagi címet a mindenkori királynő, illetve a királynő által felruházott személy adhatja át, aki a királyi ház tagja. A lovagi cím nemtől és nemzetiségtől függetlenül kerül átadásra. Így lett lovaggá többek között Angelina Jolie 2014. október 10-én, elismerve ezzel humanitárius munkáját és filmszínészi tevékenységét.

(fotó: Getty Images)

(fotó: Getty Images)

Loch Ness – Skócia második legnagyobb tava, ami Inverness városától 16 kilométerre fekszik. A tó hossza 40 kilométer, maximális szélessége 2.4 kilométer, legnagyobb mélysége 230 méter. Az Egyesült Királyság legnagyobb térfogatú tava. A tóban élő szörnyről, Nessie-ről szóló legenda 565-ből származik, de Nessie első újkori észlelése 1933. május 2-án történt. A Loch Ness-i szörny azóta is a kriptozoológia legvitatottabb témája.

(fotó: AFP/Jarrold Publishing)

(fotó: AFP/Jarrold Publishing)

Mum – az angol anya, aki kétségkívül teljesen más szerepet tölt be, mint például egy olasz, spanyol, vagy egy magyar családmodellben. Az angol anya nem stresszel, nem teszi magát nélkülözhetetlenné a gyermekei és családja számára. Nem főz és takarít minden nap, nem vasal, csak időt próbál “takarítani” minden tevékenységével, hogy több idő jusson az “énidőre”, amire mi magyar édesanyák csak nagyon erős lelkiismeretfurdalás árán vagyunk képesek. Néha irigykedve, máskor értetlenül nézzük az angol anyák és gyermekeik közötti erős érzelmi kötődés nélküli kapcsolatot.

(fotó: Getty Images/Hulton Archive/Evening Standard)

(fotó: Getty Images/Hulton Archive/Evening Standard)

National Insurance Number – azaz a társadalombiztosítási azonosító: e nélkül tényleg senki nem vagy Angliában. Az Egyesült Királyságban történő munkavállaláshoz, lakhatáshoz, orvosi ellátáshoz feltétlenül szükséges.

(fotó: Pete/Flickr)

(fotó: Pete/Flickr)

Online shopping – online vásárlás: amit eddigi pénzügyi tanulmányaim során megtanultam, hogy az angol ember számára az üzlet szent. Amennyiben üzletet szeretnél indítani, foglalkozzon az bármivel, az első és elengedhetetlen feladat egy megbízható weboldal és webáruház létrehozása. Az online vásárlással – vegyünk például egy hétvégi bevásárlást valamelyik superstore-ban – nemcsak időt, de pénzt is spórolunk. A szolgáltató pedig garantáltan friss és sérülésmentes terméket szállít ki. Mindent a vásárlóért!

(fotó: AFP/Andrew Yates)

(fotó: AFP/Andrew Yates)

Pub – Public house rövidítése, azaz az angol közösségi ház, mely a mai napig betölti eredeti szerepét. A település, vagy környék lakói inni és játszani járnak a pubba. A legtöbb pub mellett található egy “green ball” pálya, és heti több alkalommal játszanak Quizt. A régi időkben a pub legfontosabb terméke a sör volt, melyet eredetileg a kocsmák maguk főztek, mára ez megváltozott. A sörök általában 4.5% alkoholtartalmúak és pintben (568 ml) mérik.

(fotó: AFP/Leon Neal)

(fotó: AFP/Leon Neal)

Sausage – az angol tradícionális élelmiszer: étkezéseik legfőbb alkotóeleme, melyet darálthúsból készítenek. Az áruházak polcain száraz, friss és füstölt változatával is találkozhatunk. A sausage legnépszerűbb változata egyben az egyik legfőbb reggeli is: tükörtojás, bab paradicsom szószban, piritós és természetesen sült sausage.

(fotó: Getty Images/Stuart Wilson)

(fotó: Getty Images/Stuart Wilson)

Queen – II. Erzsébet brit királynő: 1926. április 21-én született Londonban és 1952. február 6-tól Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának (az Egyesült Királyság egységállam, melynek négy országa Anglia, Észak-Írország, Skócia és Wales. Az Egyesült Királyság zászlaja az 1800-ban aláírt britt és ír egyesülési szerződés által jött létre, de hivatalos formáját 1801-ben nyerte, legnépszerűbb nevén Union Jack, melyet a Brit Nemzetközössében is a ma már független ország fél-hivatalos lobogóként használ. – a szerk.), valamint a nemzetközi királyságok uralkodója, az Anglikán Egyház feje. Édesapja Albert György york-i herceg, édesanyja Lady Elizabeth Bowes-Lyon. Férje Fülöp, edinburgh-i herceg, akihez 1947. november 20-án ment feleségül. Négy gyermekük született: Károly wales-i herceg, Anna brit királyi hercegnő, András york-i herceg és Eduárd wessex-i gróf. Unokái Vilmos és Henrik wales-i hercegek, Peter és Zara Phillips, Beatrix és Eugénia york-i hercegnők, Lady Louise Windsor wessex-i grófnő és Viscount Severn wessex-i gróf. Első dédunokája – Miss Savannah Phillips - 2010 őszén született, második dédunokája György cambridge-i herceg 2013. július 22-én született.

(fotó: AFP/Adrian Denns)

(fotó: AFP/Adrian Denns)

Respect – azaz egymás iránti tisztelet és elfogadás: ez jellemzi az angolok egymáshoz való viszonyát. Leginkább a fogyatékkal élő emberekre, az idősekre történő odafigyelésben látszik mindez, de szót kell ejtenünk a gyermekekkel történő bánásmódról, a más nemi identitású, illetve vallású emberekről éppúgy, mint a gyermekeiket nevelő édesanyákról.

(fotó: AFP/Carl Court)

(fotó: AFP/Carl Court)

Tea – azaz Anglia legnépszerűbb itala, és annak is megannyi változata: tea nélkül nem hétköznap egy hétköznap a modern Britanniában, de nem mindig volt ez így. A XVII. században II. Károly szeretője a spanyol Braganzai Katalin közkedvelt itala volt a tea, melyet II. Károly az ő kérésére hozatott először Angliába. A népszerű ital így került be a köztudatba, eleinte csak az arisztokrácia körében vált ismertté, később fokozatosan vált nemzeti itallá. Feltételezések szerint a teának vitathatatlan szerepe volt az ipari forradalom történeti időszakában, a munkaórák számának növelésében és a kor betegségeinek – tífusz, kolera, vérhas – megelőzésében. Napjainkban a tea gyógyító hatását hangsúlyozzák, valamiféle “varázserőt” kölcsönözve a nemzeti italnak: bármi problémád van a jelszó: “Don’t worry, just have a cup of tea!” Ilyen egyszerű az élet. A mai napon, azaz 2014. november 15-én 17 óra 21 perckor az Angliában elfogyasztott csésze teák száma: 119.493.249 darab és a mennyiség másodpercről másodpercre növekszik.

(fotó: AFP/John D. McHugh)

(fotó: AFP/John D. McHugh)

Umbrella – az esernyő, ami szintén elengedhetetlen része az angol hétköznapoknak, éppúgy mint a tea, merthogy mi tagadás: it’s raining. Az első napernyőt szintén Braganzai Katalin hozta a brit szigetekre a XVII. században, de az angol arisztokrácia nem nézte mindezt jó szemmel. Az első vízálló esernyők 1685-1705 között jelentek meg, de tényleges térhódítása csak később a XVIII. század derekán valósult meg Jonas Hamway-nek köszönhetően. Ő volt az első ismert ember az arisztokrácia körében, aki rendszeresen használta esernyőjét és nem csinált magának hiúsági kérdést mindebből. A vízálló esernyő első szabadalmát 1786-ban John Beale jegyeztette be. És van itt még egy angol életbölcsesség: “God is in the rain.”, azaz “Isten az esőben van”.

(fotó: AFP/Andrew Cowie)

(fotó: AFP/Andrew Cowie)

Viktória királynő, azaz Queen Victoria of the United Kingdom: 1819. május 24-én született, 1901. január 22-én halt meg. 1837. június 20-án koronázták királynővé. Még életében nemzeti szimbólummá vált, szigorú neveltetése miatt népe úgy tekintett rá, mint a szigorú erkölcsi elvek megtestesítőjére. Uralkodásával hatást tudott gyakorolni a kormány politikájára éppúgy mint a miniszterek kinevezésébe. 1840-ben ment férjhez unokatestvéréhez Albert szász-coburgi és gothai herceghez. Házasságából 9 gyermeke és 34 unokája született, közülük 26 a kontinens különböző országainak uralkodóházaiból választotta házastársát, így méltán nevezik “Európa nagyanyjának”. 63 évig és 7 hónapig uralkodott, ezzel ő minden idők leghosszabb ideig trónon lévő uralkodónője. Uralkodását a történészek az Egyesült Királyság fénykorának nevezik.

(fotó: AFP/Peter Muhly)

(fotó: AFP/Peter Muhly)

Whiskey – az égetett szesz, amely őrölt gabona – árpa, maláta, rozs, búza, kukorica – erjesztésével, lepárlásával, majd tölgyfa hordóban történő érlelésével készül. A századfordulós elmélet szerint a szeszfőzést az írek találták fel, azonban bebizonyították, hogy az első írásos emlékek a XII. századi Itáliából származnak. Innen terjed el a XV. században Skócia és Írország területére. Amerikába a a XVII-XVIII. században kivándorló ír és skót telepesek honosítják meg a whisky főzést. A whiskey szó jövevényszó volt az angolban, az ír “uisce beatha”, valamint a skót “usige beatha” kifejezések jelentése “az élet vize”.

(fotó: Getty Images/Jeff. J. Mitchell)

(fotó: Getty Images/Jeff. J. Mitchell)

XXX – azaz “Kiss, Kiss, Kiss”: mert az angolok a rövidítések és a szleng használatának nagymesterei a közösségi portálokon.

(fotó: AFP/Rolf Vennenbernd)

(fotó: AFP/Rolf Vennenbernd)

Yorkshire pudding – angol étel, de nem az általunk ismert hagyományos puding. Ez egy tojásból, lisztből és tejből készült tészta, leginkább a képviselőfánk tésztájához tudnám hasonlítani. Az elkészült olajban kisütött tésztát általában pirított hús és szaft mellé, vagy a hagyományos brit vasárnapi sült mellé szolgálják fel. Az első feljegyzett recept 1737-ből származik.

(fotó: Wikipedia)

(fotó: Wikipedia)

Zara – a brit bevásárlóutcák egyik szimbóluma a spanyol világmárka, és természetesen nem csak ezzel az egy világmárkával találkozhatunk a birodalomban. Éljünk Anglia bármely kisvárosában biztosan van minimum egy bevásárló központ, ahol a legnagyobbakat látogathatod meg egy szabad hétvégéden, ahogyan az angolok is teszik. Ebben a kategóriában a “SALE” a varázsszó, mellyel évszakonként, illetve ünnepkörönként is találkozhatunk. A soron következő legnagyobb leárazások az Egyesült Királyságban a “Boxing Day Sales” 2014. december 26-27-től egészen január közepéig. És az utolsó életbölcsesség, ami inkább hangulatjelentés Angliából, ami a karácsonyi időszakot is leginkább jellemzi: “I Love Shopping.”

(fotó: AFP/Philippe Huguen)

(fotó: AFP/Philippe Huguen)

És még annyi minden lenne, amit nem lehet 10 mondatban összefoglalni. Azt hiszem meg kellene alkotni az Angol Tea ABC-t, az Angol Életbölcsességek ABC-jét, vagy éppen az Angol Világmárkák ABC-jét és még sorolhatnám.

(Még több ország ABC-je: ABC. Még több cikk Nagy-Britanniáról: Nagy-Britannia. Még több cikk Orsitól és Erikától: Simon Orsi, Talabérné Fésüs Erika.)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Angliáról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Angliában csoporthoz!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!