Az Aranytemplom árnyékában, avagy a szikh vallás rejtelmei

Melyik ez a vallás? A világ 10 legnagyobb vallásának egyike, már 500 éve virágzik, több mint 25 millió tagja van és Buddha anyaországában, Indiában, több követője van, mint a buddhizmusnak.  Ha feltennék ezt a kérdést az embereknek, valószínűleg zavarba jönnének, pedig az ő emlékezetükben is él az a kép, ahol egy nagy szakállú színes turbánú ember vagy New York utcáin taxit vezet vagy valami ázsiai bazárban, épp árul valamit.

A szikh vallás követőiről, hazai hívek híján, kevés információnk van. Pedig érdemes egy kicsit körülnézni az ő házuk táján is, hiszen sok érdekes dologgal és sok jó szándékú emberrel találkozhatunk, ha egyszer ellátogatunk hozzájuk. Az európai ember számára bizarr külsejű emberek, meleg szívvel fogadnak mindenkit és örömmel mesélnek a szikh vallás legfontosabb törvényeiről. Induljunk útnak az India nyugati részén fekvő Pandzsáb államba, és ismerkedjünk meg a világ egyik legnagyobb vallásával!

Szikh vallás

Történetük:

A XV. században született meg a szikh vallás megalapítója, Nának guru, akihez már gyermek korában csodás események fűződtek. 30 évesen látomása támadt, ahol a történetírók szerint Isten udvarában járt. Nának kijelentette:  „Nincs olyan, hogy hindu, nincs olyan, hogy muzulmán, melyik utat kövessem hát? Isten útját követem. Isten se nem hindu, se nem muzulmán, én az ő útját követem.” A látomása után vált Nának guruvá és ezzel létrejött a szikh vallás. Későbbi életében folyamatosan vándorolt és terjesztette tanításait. Maga a szikh szó is tanítványt jelent, és most is úgy tartják, hogy szikh emberek a guruk tanítványaik. Nának guru a hinduizmussal szembe menve azt tanította, hogy csak egy Isten létezik. A reinkarnációt ő is elfogadta, de a kasztrendszert mélyen elítélte. Nem hitt a Sátánban és a karma örök szenvedése alól is látott felszabadulást. Három fontos alappillérje volt a tanításainak. Az első a szegényeken, elesetteken való segítségnyújtás, a második a becsületes, csalás mentes életmód, a harmadik pedig Isten imádása volt. Nának halála után még 9 szikh guru tanított, egészen 1708-ig. Az utolsó guru a szentírást jelölte ki, hogy az legyen a leendő szikh embereknek a tanítójuk. 1947-ben kettévágták Pandzsáb államot, amikor Pakisztán kivált Indiából. Az itt élő szikh hitűek kénytelenek voltak menekülni, az iszlám vallás erőszakos terjesztése miatt. Sokan Indiában telepedtek le, de sokan Amerikába és Angliába menekültek.

Szikh vallás

A szikh vallás ismertetőjegyei: 

A 10. guru kiadta feladatul, hogy minden szikh ember viseljen öt darab szimbolikus jelentéssel bíró tárgyat, ezáltal is erősítve saját közösségüket és saját hitüket. Az első dolog, a kés hordása, ami szimbolizálja, hogy sem hajukat, sem szakállukat nem vágják le, minden úgy marad, ahogy a természet megadta és ezt ők elfogadják. A második tárgy egy fából készült fésű, ami ezt a nagy haj és szakáll tömeget rendben tudja tartani. A harmadik tárgy egy török szablyához hasonlító kard, ami a küzdést szimbolizálja. A szerénységet egy olyan kis fehér nadrág viselése szimbolizálja, amit a nadrágjuk alatt hordanak. Az ötödik tárgy pedig egy kis acél karkötő, ami minden szikh ember kezén megfigyelhető. Hétköznapjaikat imádkozással és munkával töltik. 14 éves korukban egy beavatási ceremónián kell átesniük, ami után új nevet is kapnak. Haláluk után hasonlóan a hindu vallásban, hamvasztják a testeket. Ami talán a legkülönlegesebb  a szikh vallásban, az a szegényeken való segítségnyújtás. Úgy tartják a szikh emberek, hogy üres gyomorral nem lehet az igére figyelni, ezért minden templomban egy konyha működik, amit a nap 24 órájában fel lehet keresni és ahol teljesen ingyen, a szeretet jegyében jóllakhatunk. Bármilyen vallású, vagy társadalmi rangú ember részesülhet a vegetáriánus ételekből.

Szikh vallás

Az ember leül a földre, kap egy tálat és egy kanalat és már hozzák is hatalmas üstökben a finomabbnál finomabb ételeket. Ami az egészet mégis a legszebbé teszi, hogy ez a konyha az önkéntességen alapul. A szikh embereknek ha van egy kis idejük beállnak mosogatni, vagy fokhagymát pucolni és ki mit tud úgy veszi ki a részét a munkából, semmit nem várva ezért. Indiát koldusozzák le a nyugati emberek és mégis pusztán az önkéntesség jegyében naponta több tízezer ember jut finom, tápláló ételhez.

Szikh vallás

Szent városuk:

Ami a katolikusoknak Róma, a muszlimoknak Mekka, az a szikheknek Amritsar. A XVI. században Rám Dász (4. guru) tette a szikhek szent városává és Ardzsan (az 5. guru) építette meg a városban az aranytemplomot, ami mai napig is zarándokhely. Többek között azért is szent hely, mert több nagy guru hamvait is itt helyezték el. A templomban őrzik a szent könyvet, amiből egész nap folyamatosan felolvasnak. A felolvasással együtt folyamatos tradicionális szikh zene szól a hangszórókból. A temploma csak bekötött fejjel léphetünk be és csak mezítláb. Cipőt még a táskánkban sem vihetünk be, valamiért sértőnek találják. Ha be szeretnénk menni az aranytemplomba, egy hosszú hídon kell kivárni a sorunkat és bent is csak néhány másodpercig lehetünk. A templom hatalmas és bár úgy néz ki, hogy az egész aranyból van, azért ez így nem igaz. Valóban rengeteg adományarany van beleépítve a falakba de nem az egész arany. Az év 12 hónapjában zarándokolnak ide emberek. A legnagyobb tömeg általában a szikh ünnepekkor gyűlik össze, amin általában 1-1 gurujukhoz kapcsolódó nevezetes dátumot ünnepelnek. Az egész komplexum amúgy nagyon tiszta, az indiai utcákhoz képest különösen. Maga a város csak néhány kilométerre fekszik a pakisztáni határtól. Több mint 1 millió ember él itt, akik a pandzsábi nyelvet beszélik. Körülbelül 100 millió ember beszéli ma ezt a nyelvet.

Szikh vallás

Személyes tapasztalatok:

Majdnem egy hetet sikerült eltöltenem a szikhek szent városában, ami alatt rengeteg kellemes élmény ért. Minden nap felkerestem a szent templomot, gyakran fotóztam a helyi embereket és sokat beszélgettem is velük, mert ők is kíváncsiak voltak rám és a hazámra. Mindenki nagyon barátságos, szívesen mesélnek és bármit örömmel megmutatnak. Konyhájukat is gyakran felkerestem és azóta is hiányoznak nekem az ott elfogyasztott finom ételek. A friss chapati, a finom dál, a tejbegrízhez hasonló édességük és a friss gyümölcsök elfogyasztása, mindig a nap csúcspontja volt. Sikerült még belecsöppenni az egyik nagy ünnepükbe is. Amritsar városát ellepték a zarándokok, akik úgy nyüzsögtek a templom körül, mint ha egy hangyabolyban lettünk volna. Ilyenkor egy tűt sem lehet leejteni az utcákon. Az ünnepség után és is tovább utaztam de még mai napig jó érzés fog el, ha a szikhek mosolygós arca jut eszembe. Mindenkinek szívből tudom ajánlani, hogy ha Indiában jár, ismerkedjen meg a szikhek hitével mert érdekes színfolt a világ vallási térképén.

Szikh vallás

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!