Az Egyesült Arab Emírségek A-tól Z-ig

Egy országot sokféle módon be lehet mutatni: statisztikai adatok alapján, képekkel, vagy címszavakkal ABC rendben. Egy betű – egy szó, gondolat (néha több), ami jellemző, ami ismert, vagy ami kevésbé ismert az Emirátusokkal kapcsolatban.

A, mint Abu Dhabi: az UAE legnagyobb és leggazdagabb emirátusa és egyben az Emírségek fővárosa. Ahol keveredik a modern és a tradicionális, ahol kevesebb az attrakció és több a tér, a természet, így élhetőbb, mint Dubai.

Abu Dhabi - corniche (Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

Abu Dhabi – corniche
(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

Ajman: a legkisebb emirátus, itt él az emirátusi lakosság (a helyiek) 90%-a. Ajman híres a hajóépítő műhelyéről, ahol fából készítik a tengeri hajókat (dhow).

B, mint burj, azaz torony. Dubai 2 ikonikus épülete a Burj al Arab (arabok tornya), ami egy mesterséges szigetre épült és a világ egyetlen 7*-os szállodája. Illetve a Burj Khalifa (Kalifa torony), ami a maga 828 méteres magasságával jelenleg a világ legmagasabb épülete.

C, mint Creek: ami nem más, mint egy sós vizű folyam, csatorna. Két oldalán fekszik a régi város Bur Dubai és Deira. Régen a gyöngyhalászatban és a kereskedelemben volt fontos szerepe. Ma már inkább turista látványosság, bár kereskedelmi hajók a mai napig horgonyoznak a partján, várva az indulást Iránba, vagy Indiába.

Dubai Creek (Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

Dubai Creek
(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

D, mint Dubai: Az Emírségek második legnagyobb emirátusa, gazdasági-turisztikai központ. Dubait számtalan nagyszabású, innovatív építészeti beruházásai illetve nagyszabású sporteseményei tették ismertté.

Dirham: az emirátusok fizetőeszköze. 1 AED (Arab Emirates Dirham) kb. 77 HUF (árfolyama a dollárhoz van rögzítve, így, aki az Emirátusokba utazik, USD-t váltson, mert azt mindenhol fix árfolyamon váltják).

E, mint EXPO: 2013. novemberében nyerte el Dubai a 2020-as világkiállítás rendezésének jogát, elsőként a Közel – Keleten. A gazdasági válság évei után a sikeres pályázat újra beindította a gazdaságot, amivel mintegy 300.000 új munkahelyet hoznak létre. Számos nagyszabású projekttel készülnek a kiállításra, aminek a témája a „Connecting minds, Creating the Future” lesz.

Emirátusi vs. Expat: Dubai az a hely, amit a bevándorlók működtetnek. A helyi lakosság és a bevándorlók aránya: kb. 11 – 89%.

F, mint felhőkarcolók: 1991-ben mindössze 1 db felhőkarcoló volt Dubaiban, napjainkban közel 400 db van.

A Dubai Marina felhőkarcolói a tengerről(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

A Dubai Marina felhőkarcolói a tengerről
(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

Fujairah: az egyetlen emirátus, ami nem a Perzsa-öböl partján fekszik (az Ománi-öbölben) és, ahol a sivataggal szemben a hegyek vannak többségben. Itt található az UAE legrégebbi mecsete is, ami 1446-ból való.

Fujairah tengerpart (Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

Fujairah tengerpart
(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

G, mint GCC: Gulf Cooperation Council. Az Öböl országok kormányközi, gazdasági és politikai uniója, amit 1981-ben alapítottak Abu Dhabiban, és aminek az UAE is tagja.

H, mint Hamdan bin Mohammed Al Maktoum, azaz a dubaji koronaherceg. Az uralkodó másodszülött fia, aki édesapja nyomdokaiban jár. Iskoláit Dubai-ban és Angliában végezte. Kiváló lovas és költő, verseit Fazza néven publikálja. Ő is, mint az uralkodó család többi tagja, nagyon normális életet él, ha jobban kinyitjuk a szemünket, akár vásárlás közben is összefuthatunk vele.

I, mint iszlám: az UAE hivatalos vallása. Ennek megfelelően a lakosság kb. 80%-a muszlim vallású.

Inshallah: jelentése: „ha Isten akarja”. A muszlimok használják, amivel általában a reményüket fejezik ki, hogy valami bekövetkezik.

J, mint jumeirah: város szerte rengeteg helyen találkozhatunk ezzel a szóval. Jelentése: gyönyörű, izzó kő. A város egyik nagy építőipari cége sok community-nek adja ezt a nevet (pl. Jumeirah Lakes Towers, Palm Jumeirah), ezzel jelezve, hogy ez egy szép környezet lesz. A Jumeirah városrész az egyik legmelegebb partszakasz Dubaiban.

K, mint Korán: az iszlám szent könyve.

L, mint luxus: 7*-os szállodák, drága sportautók, jachtok, hatalmas villák, aranyporral szórt kávé.

M, mint Mohammed bin Rashid al Maktoum: vagy, ahogy mindenki hívja Sejk Mohammed. 2006. óta Dubai uralkodója, és egyben az UAE alelnöke és miniszterelnöke is. A 66 éves uralkodónak 2 felesége van. Az első (ahogy itt mondják a senior) feleségétől 12 gyermeke született, köztük a korona herceg. Második felesége (a junior) a jordán király lánya, 2 gyermekkel örvendeztette meg az uralkodót.

Apa és fia – Dubai uralkodója és a korona herceg (Forrás: Fazza3 Sheikh Hamdan prince de Dubai)

Apa és fia – Dubai uralkodója és a korona herceg
(Forrás: Fazza3 Sheikh Hamdan prince de Dubai)

N, mint nemzeti ünnep/national day: az UAE egyetlen, nem vallási ünnepe. Minden évben december 2-án ünneplik az UAE megalakulásának évfordulóját, idén 44. alkalommal.

O, mint olaj: az UAE bizonyítottan a 6-7. legnagyobb olajtartalékkal rendelkezik a világon (az ismert készletek 5-6%-át birtokolja), ami kb. 100 évre elegendő. Dubaiban napi 240.000 hordó olajat termelnek ki, és az emírség részesedik az UAE gázkitermeléséből is.

P, mint Pálma – sziget: az Emirátusokban közel 44 millió pálmafa van, így nem meglepő, hogy a tervezők egy pálma alakú szigetre tették le a voksukat. És mindjárt 3-ra. Az eredeti és legkisebb a Palm Jumeirah, a két nagyobb a Palm Jebel Ali és a Palm Deira. Az utóbbi kettő beépítése még folyamatban van, a Palm Jumeriah 2007. óta lakott. Villák, apartman házak, szállodák találhatók rajta. Igazi élményt a levegőből nyújt, ezért érdemes kipróbálni a szigeten közlekedő Monorailt, ami egy magasvasút, ahonnan jól kivehetőek a pálmalevelek, illetve, ahonnan remek kilátás nyílik az Atlantis hotelre, visszafelé pedig a városra.

Q, mint quad: ma már nem csak sivatagi szafarin vehetünk részt, de quadozhatunk, buggyzhatunk, és kipróbálhatjuk a sand board-ot is a Dubai környéki sivatagban.

A Pálma – sziget csúcsán az Atlantis (Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

A Pálma – sziget csúcsán az Atlantis
(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

R, mint Ramadan: az iszlám naptár 9. hónapja, jelentése: hőség, szárazság. A hónap, amikor a muszlimok napkeltétől-napnyugtáig böjtölnek.

Ras al Khaimah – a köznyelvben, csak RAK: a legészakibb emirátus, ami utolsóként csatlakozott az UAE-hez, 1972. februárjában. Néhány éve a Real Madrid kapcsán került be a köztudatba (?), ugyanis a királyi gárda ide tervezte a Real Madrid Resort Island megépítését. A sziget el is készült, azonban a beruházást – nem egészen tisztázott okokból – leállította a helyi beruházó.

RAK - corniche(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

RAK – corniche
(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

S, mint souq: vagyis a piac vagy bazár. Dubaiban a régi városrészben található a fűszer, a hal, a textil és az aranypiac. Turisták kedvelt kirándulóhelye, csak erős idegzetűeknek ajánlott, ahol alkudni kötelező!

Indiai esküvő ékszerek a Gold Souq-ban(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

Indiai esküvő ékszerek a Gold Souq-ban
(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

Sharjah: az Emirátusok harmadik legnagyobb városa, és a legkonzervatívabb emirátus. Az egyetlen emirátus, ahol még a szállodákban sem lehet alkoholt kapni, ezzel segítik az iszlám turizmus növekedését. Sharjah szomszédos Dubai-al, így nagyon sokan ingáznak onnan, mivel az ingatlanárak jóval kedvezőbbek, mint Dubaiban.

T, mint tax-free: Dubai adómentes övezet. Talán ezért is terjedt el a helyről, hogy érdemes itt vásárolni, mivel a termékeket sem terheli ÁFA. Ami igaz, de ennek ellenére Dubai nem egy olcsó hely.

U, mint umm: vagyis anya. De mondhatnám azt is, hogy „Umm Ali” (Ali anyukája). Ha ezzel a kifejezéssel egy étlapon találkozunk, ne ijedjünk meg, hiszen egy nagyon finom egyiptomi édességről van szó.

Umm al Quwain: a legkevesebb lakosú emirátus. A területéhez tartozik a part közelében lévő néhány kisebb sziget, amik nem védettek, de az élővilág szempontjából jelentősek. Itt él a világ harmadik legnagyobb Socotra kormorán kolóniája, a part mentén lehet találkozni szirti cápával, és zöld teknősökkel is.

V, mint villamos: 2014. november 11-én nyílt meg az első villamosvonal, ami mindjárt kettő. Az állomások és a szerelvények is légkondicionáltak. Érdekessége még, hogy a működéshez szükséges áramot nem felsővezetékről nyeri, hanem a földön elhelyezett áramforrásból.

W, mint WTC: azaz World Trade Center, ami szebb napokat élt meg, mint az amerikai testvér. Az épület az üzleti élet központja volt a megnyitás (1979) időpontjában. A 149 m magas, 39 emeletes épület akkoriban az UAE és a régió legmagasabb épülete volt. Az első bérlők között volt a FedEX, a GM, a MasterCard. Ma már a WTC inkább egy intézmény, ahol a kulturális és gazdasági élet szerveződik.

A WTC napjainkban (Fotó: whatson.ae)

A WTC napjainkban
(Fotó: whatson.ae)

X: akármennyit gondolkodtam, ide nem találtam semmit.

Y, mint Yas Island: Abu Dhabi egyik csendes kis szigete, ahol remek szórakozási lehetőségek vannak. Itt található az F1-es pálya (verseny idején nem annyira csendes a sziget) és a Ferrari World, illetve itt működik a kajakosok téli edzőtábora is.

Kilátás a Yas Beachről(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

Kilátás a Yas Beachről
(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

Z, mint Zayed bin Sutlan Al Nahyan: azaz Zayed sejk, az Emirátusok atyja, az UAE első elnöke. Nagy formátumú vezető volt, akit a világ leggazdagabbjai között tartottak számon, és, akit a nyugati világ vezetői is elismertek. Neki köszönhető, hogy az Emirátusok egy modern, haladó szellemű ország lett, amivel kitűnik a Közel-Kelet országai közöl. 2004-ben bekövetkezett halálakor, nem csak a helyi lakosság gyászolta, de az itt élő expatok is, mivel Ő volt az, aki megteremtette a lehetőségét, hogy az UAE a bevándorlók Mekkája legyen. Az olaj vagyon felhasználásával kiépítette a szociális hálót, megteremtette az oktatási- és a pénzügyi rendszer alapjait, rendezte az emirátusi nők jogi helyzetét. Sírhelye a róla elnevezett mecsetben található, Abu Dhabiban.

(Még több cikk Gabriellától itt: Tressel-Ivicsics Gabriella )

(Más országok ABC-jét olvassátok: itt!)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!