Az ír élet ábécéje

Sorba lehet-e szedni az életet ABC-szerint? A Globspotterek erre vállalkoztak a néhány hete kezdett cikksorozatunkban. Eddig már kiderült, hogy mik a legfontosabb tudnivalók ilyen szempontból Olaszországról, Franciaországról, Finnországról és Angliáról (Nagy-Britanniáról). A sorban most következik Hegedüs Martina és Írország, felkészül Gál Kati és Mexikó. :)

Accent (akcentus): Mielőtt az Írországba költöztem volna, előre figyelmeztettek, bármennyire is jó az angol tudásom, meg fog gyűlni a bajom az ír akcentussal. Ez így is történt. Minden megyében más és más: ha Dublinban élsz, nem érted a délieket, ha pedig Corkban, akkor a dubliniakat és így tovább. Vagy túl gyorsan beszélnek, vagy túl sokat, lendületből, túl lassan vagy a legrosszabb: farmerek. Így lassan egy év távlatából kicsit félénken, de ki merem jelenteni, nincs gondom a nyelvvel, egészen addig, amíg egy farmerrel nem találkozom. Őket persze egyszerű egy ‘ Legyen szép napod’ kijelentéssel lerázni. De ne aggódj, ha az országba turistaként látogatsz, nagy eséllyel nem fogsz ezzel a problémával találkozni.

Breakfast (reggeli): Az írek komolyan veszik az étkezést. Szeretnek sokat enni és társaságban. Hosszas megfigyelésem alapján úgy vettem észre, hogy a reggeli a kedvencük. Nem feltétlenül az irish breakfast a mindennapi csemegéjük, de órákat tudnak eltölteni hétvégén a reggeli felett.

Cork: Egyértelműen az ország második legnagyobb városára esett a választásom. Kötelességemnek éreztem, hiszen már 11 hónapja itt töltöm a mindennapjaimat, és amúgy sincs jobb hely Corknál (most a lokálpatrióta szólt belőlem) Az ország déli részén található a város,  a Lee folyóra épült, mely kettéágazik, a városközpont pedig a folyó alkotta szigeten található. Nem túl nagy, nem túl kicsi, minden van, amire csak szükséged lehet, állandó kulturális programokkal, mint például a Cork Film Festival vagy a Cork Jazz Festival, de itt található a világ egyik legnagyobb természetes kikötője is, illetve amit talán a legjobban szeretek, hogy autóval kb. 40 percnyire van az óceán.

Cork

Cork

Distillery (szeszfőzde): Nem csak a barna sörről híres Írország, hanem a röviditalokról is. Legtöbbünknek a whiskey jut eszébe, mint például a Jameson, a Paddy vagy a Powers, de készül az országban gin is (Cork dry gin) illetve a Huzzar Vodka. Turisták is látogathatják a főzdéket, az egyik leghíresebb például Midletonban, Cork megyében található.

Szeszfőzde

Szeszfőzde

Expensive (drága): Magyarországhoz képest persze drágább,  de különösen a tömegközlekedést szeretném kiemelni. A busz arányaiban mérve még nem is vészes, bár szívesebben adnék ki 10 eurót (~3000 Forint) egy 20 perces útért, ha nem késne minden egyes alkalommal. De a vonat az, amit tényleg csak akkor használok, ha minden kötél szakad. Cork-Dublin ida vissza 50 euro. A repjegyem Londonba is ugyanennyi volt.

Father Ted: Eredetileg brit, de Írország nyugati partján játszódó tv-show, egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy szeretem-e vagy sem. Nagyon brit és nagyon ír is egyben. A sztori röviden:  három pap és az ő házvezetőnőjük él együtt egy házban a fiktív Craggy Islanden. Magyarként azt gondolom, hogy nagyon rossz humorú sorozat, de így 10 hónap után kezdem átérezni és csak-csak megnézem, ha épp megy a tv-ben.

Gaelilge: azaz az ír nyelv. A lakosság kis része használja már csak a nyelvet a mindennapokban, főleg az idősebbek, de kötelezően oktatják az iskolában már öt éves kortól. Nem igazán tudnám semmilyen nyelvhez sem hasonlítani, kiejteni sem igazán tudom, de nincs is igazán rá szükségem. Ha az országba látogatsz, azért érdemes megjegyezni pár szót. Többek közt a Fir (férfi) és a Mná (nő) szavakat. Ugyanis vannak olyan helyek, ahol csak ez a két jelzés szerepel a mosdó ajtaján, nehogy véletlenül rossz helyre nyiss be. ;)

Hurling: ősi ír sport, egyáltalán nem tartom biztonságos sportágnak, annak ellenére, hogy a játékosokon van védőfelszerelés. Egy fából készült ütővel (hurley) rohangálnak, egy baseball labda kinézetű golyót ütögetve. A szabályokról annyit tudok, hogy a labdát üthetik kézzel, hurley-vel, rúghatják illetve kézben tartva csak négyet léphetnek vele, majd passzolni vagy pattintani kell. Nyilván van kapu, védő és pontokat lehet szerezni, ha kapuba találnak vagy fölé ütnek. Nem tudok ennél professzionálisabb leírást a játékról, de legközelebb jobban megfigyelem, ha meccsre megyek.

Hurling

Hurling

Island (sziget): Mint ahogy az mindenki nagyon jól tudja Írország egy szigeten található Európa észak-nyugati részén. Keletről az Egyesült Királyság, Nyugatról az Atlanti-óceán határolja, onnan a következő megálló már Kanada. Földrajzi helyzetének köszönhetően rengeteg hely van, főleg az óceán parti sziklák és partok, amit mindenkinek egyszer az életben látnia kell. A leghíresebb talán Cliffs of Moher az ország nyugati partján.

Jameson Irish Whiskey: Talán ez a leghíresebb és elterjedtebb ír whiskey. Az Egyesült Államok a legnagyobb felvásárlója, 2008-ban például a The Local nevű ír kocsma Minneapolis-ban 671 rekesz Jameson whiskeyt adott el (naponta 22 üveg). Eredetileg 1780-ban Dublinban alapította a céget a skót származású John Jameson, mára már Corkban főzik. Ahogy fenntebb már említettem, a főzdét turisták is látogathatják.

(fotó: Wikipedia/Brian Adler)

(fotó: Wikipedia/Brian Adler)

Kinsale: Cork megyében, a várostól 25 km-re található kikötőváros az egyik kedvenc helyem Írországban. Kedvelt üdülőhely, nyáron megtelik turistákkal. Látványosságok többek között a Charles fort és a James’s fort, ha igazi ír történelmi helyre vágysz. A két erőd a XVII. században védte az országot.

Charles Fort

Charles Fort

Leprechaun: Bizonyára mindenki hallott már a szivárvány végén pénzes zsákkal ücsörgő ír koboldról: ő nem más, mint egy leprechaun. Zöld vagy piros kabátot és kalapot visel, szakállas, nem magasabb, mint egy kisgyerek. Ha találkozol vele, lehet három kívánságod, ha kedves vagy vele.

Music (zene): Írországban a zene nagyon fontos. Mindenki mindenhol énekel, hangszeren játszik vagy táncol, ha esik ha fúj. Minden utcasarkon legalább ketten dalra fakadnak nap mint nap, vagy esténként hobbi zenészként pubokban szórakoztatják a jókedvű íreket. Emellett a gyerekek is kötelezően tanulnak hangszeren játszani az iskolában. Először az úgynevezett tin whistle-n ( furulyához hasonló ón síp) tanulják meg a hangjegyeket majd hegedülni tanulnak vagy koncertinán játszani, ami igazából egy hatszögletű harmonika.

Tin whistle (fotó: Daniel Fernandez)

Tin whistle (fotó: Daniel Fernandez)

Northern Ireland: azaz Észak-Írország, az Egyesült Királyság része. 1921-ben vált külön az Ír Köztársaságtól. Érdemes északra is ellátogatni, főleg ha szereted a Trónok harcát, ugyanis egy belfasti stúdióban illetve különböző északi helyeken forgatják a sorozatot. Legkedveltebb turista látványosságok közé tartozik a Giant causeway is, de semmiképp se hagyd ki a fővárost, Belfastot sem: rengeteget látványosság között ellátogathatsz a Titanic múzeumba is, ugyanis itt építették majd engedték végzetes útjára 1912-ben az utasszállító hajót.

Titanic Múzeum (fotó: AFP/Luk Benies)

Titanic Múzeum (fotó: AFP/Luk Benies)

Origin of names: azaz ír családnevek eredete. Ugyanúgy mint otthon, mint például a Kovács vagy Szabó, itt is vannak jellegzetes családnevek. Még az ősi Írországban, mikor még a népesség száma sokkal alacsonyabb volt, jellemző volt, hogy egy személynek csak egy neve volt, (pl Eoin, Art) majd később, a XI.században, ahogy a populáció növekedett, szükségessé vált, hogy előtagokat tegyenek a nevekhez, mint például a Mac, ami valakinek a fiat, vagy O, ami pedig fiú unokáját jelentette. Ezek a nevek jellegzetesen megmaradtak, nyilván most már keresztneveket használva, sőt ezekhez a családnevekhez külön címer is tartozik. Büszke nép az ír . :) Csak hogy néhány példát említsek, én itt Corkban legtöbbször a következő nevekkel találkozom: O’Sullivan, O’Brien, O’Connor, McCarthy vagy O’Leary.

Pub: A híres ír kocsmák, nem csak a zöld országban, de ma már a világon mindenhol megtalálhatóak. Mindenki jól tudja már, mi minden kapható manapság ezekben az egységekben, de nem volt ez mindig így. Amíg nem érkeztek meg az országba az élelmiszerüzlet láncok, addig a kocsmák árusítottak alapvető élelmiszereket, szerszámokat és minden jót, ami elengedhetetlen a hétköznapokban. Természetesen a pub a tulajdonosról lett elnevezve, mint például O’Donoghue’s vagy utcanévről, mint a Corkban található Sober Lane.

The Brazen Head (fotó: Vízhányó Kata)

The Brazen Head
(fotó: Vízhányó Kata)

Quantity azaz mennyiség: Nem általánosítok, mert ismerem a kivételt, de úgy vettem észre, hogy a mennyiség fontosabb az íreknek, mint a minőség. Vegyünk egy példát, ami általában a legrosszabb élményeim közé tartozik, a híres ruha bolt a Penney’s. Állandóan tömve emberekkel, olcsó, nem a legjobb minőség. Legtöbbször az az érzésem támad, hogy már csak azért is mennek oda főleg tinédzser lányok és családanyák, mert nincs jobb dolguk. Minden szombat felér egy Aranyvasárnappal. Ha nem szereted a tömeget, messzire kerüld el ezt a helyet!

Religion azaz vallás: Írország népességének több, mint 80%-a katolikus. Lehet, hogy ez csak az én személyes tapasztalatom, de sokkal fontosabb szerepet tölt be a vallás az írek életében,  mint nálunk otthon, Magyarországon. Lassan egy éve élek az ír családommal au pair-ként, de a gyerekek számára még most is kicsit elképzelhetetlen, hogy például nekem nem volt elsőáldozásom, amíg nekik életük első 10 évében ez a legjobban várt nap.

Shamrock azaz lóhere: Írország egyik szimbóluma az 1700-as évek óta. Szent Patrik nevéhez fűződik, aki az V. században egy lóherét tartva a  kezében illusztrálta a Szentháromságot, így tanítva a népet a kereszténységre. Minden címeren feltűnik a kis háromlevelű növény, vagy például foci csapatok nevében, mezén illetve a híres légitársaság, az Aer Lingus szimbólumaként is láthatod.

Shamrock

Shamrock

Tea: Elengedhetetlen része a napnak a tea. Mindegy, hogy reggel van, vagy este 10 óra: ha megkínálnak teával annak ellenére, hogy szépen elutasítod, szinte biztos, hogy pár percen belül egy gőzölgő bögre teával a kezedben találod magad. Jellegzetesen tejjel isszák, van aki cukrot is tesz bele, én személy szerint úgy még nem próbáltam, valószínűleg nem is fogom. Írországban a két legismertebb es legfinomabb fekete tea a Barry’s és a Lyon’s.

(fotó: Wikipedia/Tmaurizia)

(fotó: Wikipedia/Tmaurizia)

Uniform azaz egyenruha: Itt különösen most a diákokra gondolok. Otthon nálunk már történelemnek számít, amikor kötelező volt köpenyt hordani a suliban, bár talán még vannak olyan egyházi iskolák, ahol ez napjainkban is így van, de itt Írországban egytől egyig kötelező a gyerekeknek az iskola címerével ellátott egyenruha.

Valentia Island: Írország egyik legnyugatibb pontja ez a sziget, Kerry megyében található az Iveragh félszigetnél. Áprilistól októberig komppal lehet odautazni. A sziget észak-keleti részén található a Glanleam ház, egy szub-trópusi növényekkel teli kerttel. A szélvédett helyen még az 1830-as években Sir Peter George Fitzgerald kezdte el ültetni a növényeket: Dél -Amerikából, Ausztráliából illetve Új-Zélandról szerezte be azokat. A kert a mai napig látogatható.

Weather azaz időjárás: A legtöbb embernek az eső jut eszébe Írországról, ami nem csoda, hiszen rengeteget esik az eső. Az elmúlt hónapokban több féle esővel találkoztam. Volt normális, volt olyan, hogy vízszintesen esett (szeles napunk volt), azután volt, amit szinte meg sem éreztem, annyira apró szemekkel esett, és volt olyan is, ami csak arra várt, hogy elhagyjam a házat, hogy aztán rámzúdulhasson, majd mikor újra tető alatt voltam elálljon. Már én is tudnék órákat beszélni az időjárásról ugyanúgy, mint az írek és nem csak azért, hogy egy esetleges kínos csendet megszakitsak, hanem mert szinte személyisége van az időjárásnak ebben az országban.

(fotó: AFP/NICOLAS ASFOURI)

(fotó: AFP/NICOLAS ASFOURI)

Yule a Christmas: azaz a karácsony régies elnevezése. Különösebben nem tér el az ír karácsony a magyartól: nagy karácsonyi vacsora a családdal, ajándékozás, éjféli mise. Már októberben elkezdtek ízléstelen rénszarvas pulóvereket árulni, illetve már minden kisváros fel van díszítve. Viszont van egy szokás, főleg Dublinban: karácsony napján a férfiak egy szál úszónadrágban ugranak a 10 fokos Ír-tengerbe, többen így pénzt gyűjtve jó cél érdekében.

Zebra-crossing: azaz gyalogos átkelő. Igaz itt nem a tipikus zebra minta van felfestve, de ez most nem is számít. Jellemzően nem érdekli az íreket, ha jön az autó vagy piros a lámpa: ők simán elindulnak. Onnan lehet felismerni Írországban a turistát, hogy megvárja, amíg zöldre nem vált a lámpa vagy amíg tiszta nem lesz a terep, illetve annak ellenére is nagyon óvatos, hogy az útra van festve a hatalmas felirat, hogy melyik irányba kell körülnézni, mielőtt az úttestre lépnek. Szerencsére az autósok többsége tudataban vannak, hogy a gyalogosok figyelmetlenek, de azért légy óvatos, ha az országban jársz, ugyanis itt az ellentétes oldalon vezetnek, ugyanúgy, mint Angliában.

(Még több ország ABC-je: ABC. Még több cikk Írországról: Írország. Még több cikk Martinától: Hegedüs Martina.)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Írországról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Írországban csoporthoz!)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!