Csak gyermekek kongassák! – Szófia szocreál harangjairól

A város szélén, az üzleti negyeden túl, a nevesincs ösvénytől jobbra, a Vitosa hegy lábánál található Szófia egyik legérdekesebb emlékmű együttese, a Kambanite (Камбаните, „A harangok“). Nevéhez híven olyan harangok alkotják, amelyeket a világ minden tájáról adományoztak Bulgária számára. Hogyan és miért kerültek ide? 

Ezen az ösvényen közelíthető meg...(Fotó: Bús István)

Ezen az ösvényen közelíthető meg…
(Fotó: Bús István)

(Fotó: Bús István)

(Fotó: Bús István)

Lyudmila Zsivkova (Людмила Тодорова Живкова), a ’70-es évek haladó szellemiségű kultúrminiszterének ötlete alapján készült el a park, amellyel Zsivkova a gyermekek összetartozására és kölcsönös szolidaritására kívánta felhívni a figyelmet – sikerrel.

(Fotó: Bús István)

(Fotó: Bús István)

Az UNESCO égisze alatt több mint 130 felajánlás érkezett a világ számos pontjáról, az országok mellett olyan szervezetek is hozzájárultak a megvalósításához, mint a NATO vagy a Rotary Club. A kiírás szerint a harangokat halkan és csak a gyerekeknek illik kongatni.

Chile(Fotó: Bús István)

Chile
(Fotó: Bús István)

Kína(Fotó: Bús István)

Kína
(Fotó: Bús István)

Észak-Korea(Fotó: Bús István)

Észak-Korea
(Fotó: Bús István)

Dél-Korea(Fotó: Bús István)

Dél-Korea
(Fotó: Bús István)

Az emlékmű park egyszerre érdekes, szép és szomorú – a szocialista realizmus szerethető alkotása. Van valami hátborzongató abban, amikor a szél hatására a harangok önálló koncertet adnak. A jelenleg is népszerű piknikező hely egy kis odafigyeléssel igazán látványos térré válhatna.

Japán(Fotó: Bús István)

Japán
(Fotó: Bús István)

Zimbabwe és Irán(Fotó: Bús István)

Zimbabwe és Irán
(Fotó: Bús István)

Kambodzsa(Fotó: Bús István)

Kambodzsa
(Fotó: Bús István)

Magyarország(Fotó: Bús István)

Magyarország
(Fotó: Bús István)

Az idők folyamán sajnos több harangnak is lába kelt, és a kéréssel ellentétben felnőttek is szívesen (és néha hangosan) szólaltatják meg őket.

Sajnos néhány harang eltűnt...(Fotó: Bús István)

Sajnos néhány harang eltűnt…
(Fotó: Bús István)

(Fotó: Bús István)

(Fotó: Bús István)

A park megálmodóját, Lyudmila Zsivkova személyét általános tisztelet övezi. A fiatalon elhunyt miniszter asszonyra többnyire humanistaként emlékeznek, és olyan mint politikusra aki pártfogolta a korabeli bolgár művészeket. Megítélése természetesen nem egységes, hiszen Todor Zsivkov (Тодор Живков), Bulgária párttitkárának lányaként mások számára elérhetetlen privilégiumokkal rendelkezett. Akárhogyan is értékeljük azonban személyét és hagyatékát, a Kambanite Szófia kevéssé ismert, de valóban nemes célt szolgáló látványossága.

 

 (Tetszett a cikk? Mindenképpen olvasd el István többi cikkét is: itt!)

(Még több cikk Bulgáriáról: itt!)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!