Csodás spanyol rituálék – La Noche de San Juan

Az év legrövidebb éjszakáján, június 23-án, a nyári napfordulót ünneplik. A hiedelmek úgy tartják, ekkor bármi megtörténhet, még igazi csodák is. Ennek ellenére a spanyolok nem bízzák a véletlenre vágyaik megvalósulását. Különféle rituálékat végeznek, amelyeken kicsik, nagyok, fiatalok, idősek egyaránt részt vesznek. Élménybeszámoló Marbelláról.

(Fotó: Czibere Csilla)

(Fotó: Czibere Csilla)

A régiek szerint a fény a téli napfordulón születik meg és a nyári napfordulón ér uralkodásának a csúcsára. A spanyolok máglyákat gyújtanak, hiszen a tűz a Nap hatalmát szimbolizálja.

A spanyolok úgy tartják, hogy a szardínia íze azokban a hónapokban a legjobb, amelyek R-betű mentesek (május, június, július, augusztus). Éppen ezért San Juan alkalmával sokan sütnek szardíniát nyárson a különféle húsok és kolbászok mellett.

(Fotó: Czibere Csilla)

(Fotó: Czibere Csilla)

Az egészen másnap reggelig tartó buli úgy kezdődik, hogy mindenki levonul a tengerpartra. Hatalmas társaságok lepik el a standokat egészen kora délutántól kezdve, esznek, isznak, máglyákat építenek, megírják azoknak a dolgoknak a listáját, amit szeretnének elengedni, és természetesen a kívánságlistát is.

(Fotó: Czibere Csilla)

(Fotó: Czibere Csilla)

(Fotó: Czibere Csilla)

(Fotó: Czibere Csilla)

Éjfélkor a tűzben először azt a listát égetik el, amit szeretnének elengedni. Ezután be kell menni a tengerbe, a víznek háttal állni és a hátunkat a hullámokkal a varázslat sikerének érdekében célszerű megmosatni. A bátrabbak fürdenek is ilyenkor, úgy tartják, legalább a lábunkat kell megmosnunk a tengerben ahhoz, hogy a varázslat sikerüljön. Ezután, vizesen, hiszen San Juan éjszakáján a szokottnál váratlanabb hullámok érkeznek, elégetik a kívánságlistát.

(Fotó: Czibere Csilla)

(Fotó: Czibere Csilla)

(Fotó: Czibere Csilla)

(Fotó: Czibere Csilla)

Ha akarjuk, ha nem vizesek leszünk, de ez ilyenkor senkit nem zavar. A parti éttermekből hangos zene szól, előkerülnek a tűzijátékok is, mindenki a homokban táncol, egészen kifulladásig. Sokan a parton alszanak és csak a hajnal első sugarai terelik őket haza.

A tűzijáték(Fotó: Czibere Csilla)

A tűzijáték
(Fotó: Czibere Csilla)

San Juan ünnepéhez sok mágia, varázslat kapcsolódik, amit mai napig alkalmaznak a hagyományőrző spanyolok, természetesen megfelelő fiesta kíséretében.

Ez a nyár egyik legjelentősebb ünnepe, amelybe a külföldieket is örömmel bevonják. A parti hotelek szállóvendégeik részére szintén nagy volumenű bulit rendeznek, ezzel is egy kis ízelítőt adva nekik a spanyol szokásokból. Ha San Juan idején Spanyolországban vagyunk, nem tudjuk elkerülni a varázslatos fiestát. Mindenki erről beszél, a csapból is ez folyik. Engedjünk a kísértésnek, nem fogjuk megbánni!

(Még több cikk Csillától: itt)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Spanyolországról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Spanyolországban csoporthoz!)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!