Cukorka és törökméz – halottak napja Lengyelországban

November 2-án a Zaduszki ünnepén – Mindenszentek utáni napon – Lengyelországban is tömegek indulnak el a temetőkbe, hogy a halottaik lelki üdvéért imádkozzanak. Ez az ünnep ma már Európa-szerte általános, felekezettől függetlenül az elhunytakról való megemlékezés napja.

A lengyel Zaduszki ünnepe eredetileg a pogány Dziadów ünnepből eredeztethető. A szláv pogány hagyomány szerint az évben több alkalommal vannak olyan időszakok, amikor a lelkek visszatérnek, hogy meglátogassák az élők világát (hagyományosan a tavaszi napéjegyenlőségkor és ősszel). Ilyenkor gyertyát, tüzet gyújtottak a halottaknak és lakomát rendeztek, ahol mindig volt egy külön teríték a másvilágról visszatérőnek, valamint ilyenkor volt a jövendölések és jóslások ideje. Ez a pogány ünnep olvadt bele a katolikus hagyományba Zaduszki néven.

Az ünnep miatt a városi tömegközlekedésben megnövelik a buszjáratok számát, és felhívják az emberek figyelmét a biztonságos közlekedésre, ugyanis ilyenkor megnő a közlekedési balesetek és az ittas vezetők száma.

Ezen a napon a háborúkban elhunytakról is megemlékeznek.

Mécsesek égnek a kommunizmus áldozataiért.(Fotó: Linka)

Mécsesek égnek a kommunizmus áldozataiért.
(Fotó: Linka)

Tavaly a temetőben szokatlan zaj csapta meg a fülemet. Nem messze a bejárattól bádogperselyekben rázták az aprópénzt az aktivisták, akik gyűjtést szerveztek a temetőkben található elhanyagolt állapotban lévő történelmi sírkövek felújítására.

Perselyes gyűjtés a történelmi sírkövek helyreállítására.(Fotó: Linka)

Perselyes gyűjtés a történelmi sírkövek helyreállítására.
(Fotó: Linka)

Meglepő, hogy a temetők előtt nem csak koszorúkat vagy mécseseket, hanem sok színes cukorkát és vattacukrot is árulnak. Sőt régiónként léteznek hagyományos halottak napi édességek.

Törökméz tejszínes, mogyorós és csokoládés izesítésben. (Fotó: Linka)

Törökméz tejszínes, mogyorós és csokoládés izesítésben. (Fotó: Linka)

A pańska skórka (jelentése: kisasszony bőre) egy kemény, rágós cukorka, amit főként a varsói temetők mellett árulnak a Zaduszki alatt. Míg Krakkóban főleg a törökméz számít hagyományos halottak napi édességnek.

Pańska skórka.(Fotó: Smaki Zycia)

Pańska skórka.
(Fotó: Smaki Zycia)

Lengyelországban a kegyelet virága a sárga krizantém. Érdemes tudni, hogy nem ajánlatos ilyen virágot lengyel vendéglátónknak ajándékozni, a krizantémnak hagyományosan a temetőben a helye.

Krizantémok.(Fotó: Linka)

Krizantémok.
(Fotó: Linka)

A temetők ez idő tájt szomorkásan szépek. Az őszi fények, a köd, a színes falevelek és a pislákoló mécsesek sajátos hangulattal ruházzák fel a sírokat. Az alábbi képek a Rakowicki temetőben  készültek, ahol több jelentős személy, többek között Jan Matejko festőművész nyugszik.

Angyalka. (Fotó: Linka)

.......

Az apokalipszis angyala.
(Fotó: Linka)

Jézus borostyánkoszorúja.(Fotó: Linka)

Jézus borostyánkoszorúja.
(Fotó: Linka)

Kőszentek. (Fotó: Linka)

Kőszentek. (Fotó: Linka)

Apó. (Fotó: Linka)

Apó. (Fotó: Linka)

Fürge mókus fenn a fán. (Fotó: Linka)

Fürge mókus fenn a fán. (Fotó: Linka)

(Még több Lengyelországról itt.)

(Olvasd el Linka többi cikkét is itt!)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!