Démonok elűzve, jöhet a lengyel tavasz!

A húsvét Krakkóban egyedi módon három napig tart, ami a Krak domb lábánál tartandó Rekawkával zárul. Idén április 7-re, keddre esett az ünnep, ami rendes munkanap a lengyeleknél is, de így is nagyon sokan kilátogattak a szabadba, hogy részesei lehessenek a Rekawkának.

Kilátás a Krak dombról(Fotó: Linka)

Kilátás a Krak dombról
(Fotó: Linka)

Pár(Fotó: Linka)

Pár
(Fotó: Linka)

A Rekawka hagyománya a kereszténység előtti időkbe nyúlik vissza. A pogányok tűzrakással igyekeztek elijeszteni a démonokat. Később az ünnep kiegészült azzal, hogy a szegényebb lakosok a Krak domb köré sereglettek, a gazdag krakkóiak pedig pénzt és élelmiszert dobtak le nekik a domb tetejéről.

A látogatók nemcsak a kijelölt útvonalon másztak(Fotó: Linka)

A látogatók nemcsak a kijelölt útvonalon másztak
(Fotó: Linka)

Rézből készült ékszerek(Fotó: Linka)

Rézből készült ékszerek
(Fotó: Linka)

A “Rękawka” jelentése: ingujj. Senki nem tudja pontosan, hogy miért nevezik az ünnepet Rekawkának. A történészek megpróbáltak azzal érvelni,  hogy a név Krak herceg legendájához társul. Halála után a gyászolók úgy döntöttek, hogy magas homokhalmot hordanak a sírjára. Mivel a hétköznapi emberek gyakran nem fértek hozzá eszközökhöz, így a széles ingujjukban hordák a földet. Mind ez idáig nem találták meg Krak herceg maradványit, viszont a dombnál őskori leleteket fedeztek fel.

Farkasember(Fotó: Linka)

Farkasember
(Fotó: Linka)

Az ünneplők különböző jelmezekbe öltöztek. Megjelentek itt mezítlábas, virágkoszorús táncoló-daloló fiatal lányok, középkori jelmezekbe burkolózott, fegyveres férfiakkal és különböző szláv eredetű démonokkal is találkozhattunk.

Táncoló leányok 1(Fotó: Linka)

Táncoló leányok 1
(Fotó: Linka)

Pajzsok(Fotó: Linka)

Pajzsok
(Fotó: Linka)

Zászlók(fotó: Linka)

Zászlók
(fotó: Linka)

Hadd mutassak be kettőt közülük:

A Strzyga egy női démon, hasonló a vámpírhoz. Azokat az lánygyermekeket tartották strygának, akik foggal, vagy két szívvel születtek. Ezeket a gyermekeket elüldözték a közösségből, emiatt korán elhunytak, viszont a hiedelem szerint visszatértek a túlvilágról és bagoly, vagy más éjszakai állat alakjában támadták meg az embereket az erdőben, és aztán kiszívták a vérüket, megették a belső szerveiket.

Strzyga(Fotó: Linka)

Strzyga
(Fotó: Linka)

A hallhatatlan vámpír, a Strigoi. A név a román striga igéből ered melynek jelentése sikoly. Strigoivá válhatott például az, aki egy családban hetedikként született azonos nevűnek a testvéreivel, a fején burokkal született gyermek, a bűnös életet élő ember, az, aki öngyilkosságot követett el, vagy akit boszorkány átkozott meg.

De semmi ok a félelemre! A fent említett démonokat is elijesztették a tűzrakók. Ezennel hivatalosan is megkezdődhet a démonoktól mentes krakkói tavasz!

Készül a ropogós sült(Fotó: Linka)

Készül a ropogós sült
(Fotó: Linka)

Sorok álltak a parasztkenyér árúsnál(Fotó: Linka)

Sorok álltak a parasztkenyér árúsnál
(Fotó: Linka)

(Még több Lengyelországról itt.)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!