Fehér virág, vicces levél, a skandináv Valentin így él

A dán nyelvet nem sokan szokták szépnek leírni (gyakran a dánok sem), de így is vannak kifejezetten dallamos szavaik. Ilyen például a „kærlighed”, azaz „szerelem”, ami így, Valentin-nap közeledtével egyre aktuálisabb lesz.

kaerlighed(forrás: bodyéod.dk)

kaerlighed
(forrás: bodyéod.dk)

Persze a romantika ma már meglehetősen régimódi koncepció, és a letisztult, racionalista Dánia bizony vissza is fogja magát ezen a téren. Pár napra vagyunk február 14-től, de Aalborg városa nem izgatja magát, a virágüzletek nem vöröslenek rózsáktól, senki nem küld illatos levélkét (A szürke ötven árnyalata c. filmre viszont annyian váltottak jegyet, hogy leterhelődött a rendszer). A Valentin-napot sem ülik meg régóta: valamikor a 90-es években terjedt el, tipikus svéd, vagyis dán csavarral. Egy szokást mindenképp meg kell említenünk, ami létezik (állítólag, majd meglátjuk, szombaton látok-e példákat). Az egyik szerint a dánok fehér, szárított virágot, „hópelyhet”, küldenek barátaiknak, szerelmüknek, ismerőseiknek. A szokás eredete talán egy hasonló elnevezésű Hans Christian Andersen-mese lehet, amiben a szereplő egy fehér virágot talál az általa olvasott könyv lapjai között; egy skandináv alternatíva a vörös rózsa helyett.

A skandináv "vörös rózsa csokor"(forrás:esty.com)

A skandináv „vörös rózsacsokor”
(forrás:esty.com)

Egy másik szokás kakukktojás lesz, mert valamiért Valentin-napi hagyományként ismerik Dánián kívül. Ez az úgynevezett gækkebrev, vagy „vicces levél” (nem igazán tudom, mire lehetne fordítani), amit (nagyon leegyszerűsítve) húsvétra szoktak készíteni: írnak egy verset, név nélkül, és azt elküldik egy szeretett személynek. Manapság sokszor inkább a gyerekek csinálnak ilyet, és küldik el barátoknak, a családnak, de mivel van benne egy kis titokzatosság és sokszor a szerelmesek is éltek vele, tévesen Valentin-napi szokásként könyvelik el.

Vicces dán levél (forrás: d.dk)

Vicces dán levél
(forrás: d.dk)

Egyébként maga az ismerkedés nagyon egyszerű, legalábbis Aalborgban, a hétvégén ugyanis szabad a vásár. A hétköznap önmagukba zárkózó, merev dánok ilyenkor eleresztik a hajukat, és pillanatok alatt szóba elegyednek veled, aztán ki tudja, mit tartogat az éjszaka. A trükk ezt tovább görgetni, a promiszkuitás pedig (munkahelyen és párkapcsolatban egyaránt) gyakori jelenség errefelé, és nem divat az érzelmek hangos kifejezése; ami persze egyáltalán nem megy egy vad péntek este rovására.

(Még több cikk Dániáról  itt: Dánia)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!