Fesztiválhangulatban – Edinburgh a nyári nyüzsgés közepén

A Royal Mile – Királyi Mérföld – Embro pontosan 1 mérföld hosszú sétálóutcája, amely a Castle-tól egészen a királyi lakig, a Palace of Holyroodhouse-ig vezet. Augusztusban az egész díszlet megelevenedik, a történelmi múlt árnyai érdekes egyveleget alkotnak a világ minden tájáról érkező fesztiválozókkal, és mint mindig, de ilyentájt főképpen a belváros szíve-lelke, az Edinburgh-i élet sava-borsa lesz.

A nyár Edinburgh-ban véget nem érő, látványos kulturális programáradat; ilyenkor egy kicsit mindenki megzakkan, rohan, hogy minél több helyre bejusson, hogy lássa a legjobb előadásokat, meghallgassa a legjobb koncerteket, de ha mindez nem is sikerül, akkor sem kell csüggedni: a lényeg úgyis csupán annyi, hogy részese lehetsz ennek az őrült csodának és egy hatalmasat bulizhatsz 1 hónapon át!

Az Edinburgh Festival név tulajdonképpen fesztiválok sorozatát takarja, és a 2 legnépszerűbb eseménysorozat a The Edinburgh International Festival és a Fringe. Az előadások a színvonaltól függően helyet kaphatnak a legeldugottabb kocsmától a legmenőbb szórakozóhelyig mindenhol, csak győzzük megtalálni őket. Az események fő központja mégis a Royal Mile, ahol a sikátorok és átjárók szövevényében még ma is érezni a középkori Edinburgh hangulatát. A mérföldes főutcát ilyenkor ellepik a szerepelni vágyók, és akár egy jó kampánykor, innen sem menekülhetsz milliónyi szórólap, megjelenési ígéret, és fuldoklás nélkül a sok szádba tömött nyalánkság miatt. A művészek a délelőtt folyamán végzik a PR-munkát, népszerűsítik magukat, fényképezkednek, csevegnek, és persze ízelítőt adnak az esti előadásból. Az éj leszálltával pedig kezdetét veszi az igazi „Embro-feeling”, és mindenki igyekszik eljutni egy-egy bárba, vagy akár a Playhouse-ba, hogy a város éjszakai életének kellős közepén találja magát.

Az 1947-ben alapított EIF-et méltán tartják az előadó-művészek egyik legnagyobb ünnepének világszerte, hiszen Edinburgh-ba hozzá a tánc-, színházi-, musical-, és opera előadások színe-javát, minden évben bemutatva fontos világpremiereket is. Ezzel szemben a Fringe nem hivatalos előadásokból alakult ki, de immár roppant népszerű: 1800-nál is több amatőr és hivatásos előadás több mint 250 helyszínen. A Fringe innovatív és kísérletező, és persze hatalmas lehetőség a még ismeretlen művészeknek, hogy kibontakoztathassák tehetségüket. Nehezen lehetne definiálni az esemény profilját, hiszen a legkülönfélébb előadás tekinthető meg, pantomimesektől, elefánton lovagolóktól, kísérleti és kortárs színházakon át, az artistákig és stand-up comedy-sekig bezárólag minden látható, amit csak el tudtok képzelni. Mindenesetre Hugh Laurie a Dr. House-ból és Jude Law is itt kezdte, és folytathatnám a sort még sok más – ma már világhírűvé vált – brit színésszel és előadóművésszel.

A fesztiválsorozat palettájáról semmiképpen sem feledkezhetünk meg az Edinburgh Military Tattoo-ról, ami minden nyáron megrendezésre kerül a Castle előtti téren. A katonai parádé elnevezésének semmi köze sincs a „tetoválás” szóhoz – onnan származik, hogy a 17.-18. században Németalföld fogadóiban zárórakor a csapos elkiáltotta magát: „doe den tap toe”, azaz csapokat elzárni. Augusztus első három hetében katonai felvonulásokkal, akrobatákkal, dudások és dobosok játékával kápráztatják a nagyérdeműt, esténként pedig a fő attrakció a várban zajlik: a királyi hadsereg előadásában gyönyörködhetünk, az est fénypontjaként felhangzik a város minden szegletében hallható dudaszó, a Felföld tradicionális énekeit zengve. Semmihez sem hasonlító érzés! Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy az esti programot sajnos igen borsos áron élvezhetjük, hiszen a legjobb helyekért akár 80-90 fontot is elkérnek, azaz körülbelül 27-30 ezer forintot, a VIP-szektorrol már nem is beszélve, ami általában ennek a duplája.

Mivel azzal az elhatározással indultam el itthonról, hogy a kint létbe mindenképpen bepasszírozom a felföldi és szigeteki körutakat, a határvidék-menti túrákat, ezért nem igen sikerült rávennem magam, hogy mélyebben belenyúljak a pénztárcámba a Tattoo miatt. Úgyis hatalmas tömeg préselődik be ilyenkor a Royal Mile-ra, mozdulni sem lehet, a program végeztével pedig lovas rendőrök és járőrök terelik kordonok mögött a nézősereget csendesebb vizekre. Hát kell nekem ez a hajcihő? Végül hatalmas szerencsém volt; a többiekkel éppen akkor mentünk várlátogatóba, amikor a fess egyenruhások a reggeli gyakorlatozásukat tartották a királyi udvaron, aztán délceg mosollyal végigvonultak a főutcán. Óriási élmény volt! Kosztümös filmekhez szokott szívemben meg is fordult a gondolat, hogy igazán elejthettem volna egy zsebkendőt, hátha valamelyik gentleman kegyesen visszahozza nekem…

Az indiánnyári programsorozatot gazdagítja az International Book Festival, ami a világ legnagyobb könyvfesztiválja, vására és könyvbemutatója, 2 hétre a Charlotte Square-t veszi birtokba sok-sok érdeklődővel és minden évben tucatnyi híres szerzővel. ( Például tavaly nyáron, amikor én voltam kint, Dan Brown volt az egyik meghívott, aki a Da-Vinci kód című művével írta be magát a történelembe. A könyv skóciai vonatkozásáról hamarosan olvashattok! )
Órák után az első dolgok egyike volt, hogy szaladva irányba vettem a Royal Mile forgatagát, egyik kezemben egy isteni hideg ginger ale-lel, (gyömbérsör, nem összetévesztendő a nálunk kapható ilyen néven futó palackos üdítőitallal), a másikban egy Henderson’s Box-szal. (A Henderson’s szerintem Embro legjobb vega étterme, kis dobozokat, boxokat is lehet náluk kapni, amibe te válogatod össze, hogy éppen mit harapnál szívesen. Jó pont, hogy az isteni kajájuk mellett nagyon jó áron lakhatsz túlságosan is jól, tekintve, hogy hatalmas adagokat kínálnak).

Ha más programom is volt, vagy ha éppen túrázni mentem, akkor se telt el úgy egy napom, hogy legalább fél órácskára ne merültem volna újra és újra el a fesztiválhangulatban. Az igazság az, hogy Edinburgh nyári hangulatát nem nagyon lehet szavakba önteni, ezeket az élményeket át kell élni, látni és érezni kell, hogy a szavaimnak hatása legyen, hogy a leírt események valóságosnak tűnjenek. Az embro-iak kedvenc jelzőivel élve itt úgyis minden rendkívül lovely na meg ecxellent, úgyhogy remélem kedvet kaptatok hozzá, hogy ha nem is most rögtön, az idén nyáron, de egyszer valamikor ellátogassatok ebbe az eszméletlen városba, hogy Ti is részesei lehessetek majd a hamisítatlan skót életérzésnek!

Fotó: a szerző hozzájárulásával

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!