Fülsiketítő hang jelzi, hogy végre lehet enni – Ramadan Dubaiban

Az előző cikkemben már néhány mondat erejéig meséltem a Ramadánról, ezúttal kicsit részletesebben mesélek a tudnivalókról, mivel tegnap, június 18-án volt az 1436. év Ramadán havának 1. napja, és ezzel megkezdődött az iszlám világ legnagyobb ünnepe.

Az iszlám a keresztény és a zsidó hittel egy tőről fakadó, monoteista vallás, és egyben életfelfogás. Az iszlám vallású emberek a muszlimok, NEM mohamedánok, ahogy – tévesen – szokták nevezni őket. Az iszlám szent könyve a Korán, ami nem csak a hitélettel kapcsolatos intelmeket tartalmaz és, amit a legtöbb muszlim magára nézve kötelező érvényűnek tekint. Azonban a muszlimok között is vannak, akik lazábban veszik ezeket az intelmeket. (Elsősorban a fiatalabb generáció és a kevésbé konzervatív országok lakói.)

Az iszlám vallás pillérei:

-          Hit tanúsítása

-          Napi ötször ima (meghatározott időpontban)

-          Adakozás (minden hívőnek kötelessége segíteni a rászorulókat)

-          Böjt (Ramadán hónapban, napkeltétől – napnyugtáig tart)

-          Zarándoklat (minden hívőnek életében egyszer részt kell venni a mekkai zarándoklaton)

Az iszlám világban a Gergely naptár mellett használatban van az úgynevezett Hijri (vagy arab/iszlám) naptár, ami a Hold járását követi. Az év 12 hónapos, a hónapok, pedig 29 – 30 napból állnak. Ramadán, a Hijri naptár 9. hónapja, ami a Gergely naptár szerint évente változó időpontra esik (mint nálunk a Húsvét). Idén június 18-án kezdődik a Ramadán (az újhold megjelenésekor), és ezzel együtt a böjti időszak. Az előrejelzések szerint az idei lesz az elmúlt 30 év leghosszabb böjtje, ami azt jelenti, hogy naponta kb. 15 óra (ebben az időszakban a leghosszabbak a nappalok), amihez 42 – 44 fokos hőmérséklet várható.

az imaidőt jelző óra az Abu – Dhabi nagy mecsetben(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

az imaidőt jelző óra az Abu – Dhabi nagy mecsetben
(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

A Ramadán havi böjt lényege: a testi – lelki megtisztulás, a befelé fordulás, közelebb kerülni Istenhez. Ennek érdekében a muszlimok napkeltétől – napnyugtáig nem esznek/isznak, nem dohányoznak és tartózkodniuk kell a házasélettől is. Ilyenkor egy kicsit lelassul, elcsendesedik az élet. Teljesen megváltozik a város képe. A turista szezonnak ilyenkor már vége és a legtöbb expat is erre az időszakra időzíti az éves szabadságát, így szinte üres a város. Alig van autó az utakon, és az egyébként zsúfolt sétányok és bevásárlóközpontok is kiürülnek. Az éttermek is zárva vannak napközben (ha kinyitnak, akkor csak elvitelre kínálnak, letakart kirakattal), csak este nyitnak ki.

nyitva tartás – letakart kirakattal, csak elvitelre(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

nyitva tartás – letakart kirakattal, csak elvitelre
(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

A legtöbb arab országban még él a hagyomány, hogy a napi böjt megtörésének idejét ágyúszóval jelzik. Tavaly egy óvatlan alkalommal belefutottunk egy ilyen ágyúdörgésbe, pedig a helyi újságokból tudtunk róla. Utána, mintegy öt percig szinte semmit nem hallottunk. Egy másik alkalommal egy kis délutáni beachelésen ért utol minket a napnyugta. Akkor már készültünk és kicsit távolabb is voltunk az ágyútól, így annyira nem volt megrázó az élmény, ellenben a mellettünk posztoló indiai család frászt kapott a hangtól és az utána felszálló füsttől. Mi jót mosolyogtunk rajtuk (ahogy bizonyára mi is okoztunk néhány vidám momentumot a pár nappal korábbi akció során) és megnyugtattuk őket, hogy nem kell aggódni, semmi gond és most már nyugodtan piknikezhetnek a parton, mert arra a napra véget ért a böjt.

A napnyugta utáni első étkezés az Iftar, amit a muszlimok családi – baráti körben töltenek, az otthonukban vagy étteremben. Kora este gyakran látni nagy szatyor datolyával sétáló embereket, Ők biztos, hogy Iftar-ra tartanak. A datolya egyébként is fontos része az emirátusi konyhának, de a böjt idején, amolyan előételként eszik a magas rost- és cukortartalma miatt, így szoktatják a szervezetüket újra az ételhez. Ha az a megtiszteltetés ér bennünket, hogy valaki Iftar-ra hív az otthonába, azt illik elfogadni. Érkezéskor, pedig a „Ramadan Kareem” köszöntést illik használni.

Ez az időszak komoly kihívás mind a muszlimoknak, mind a nem muszlimoknak. A muszlimok kora hajnalban kelnek, hogy a hajnali ima előtt tisztálkodjanak és elfogyasszák a Suhoor-t (napkelte előtti reggeli). Ezután élik a normál hétköznapokat. Dolgoznak, háztartást vezetnek, már amennyire erejük engedi, hiszen a napi 15-16 órás böjt, a 40 fokban elég megterhelő a szervezetnek, még úgy is, hogy ilyenkor rövidebbek a munkanapok. A nem muszlimok számára, pedig azért, mert ilyenkor számukra is tilos napközben nyilvános helyen ételt és italt fogyasztani (gyakorlatilag csak otthon lehet étkezni). Az idei Ramadán „érdekessége”, hogy az iskolaév június végéig tart, így az utolsó hetek beleesnek a Ramadán hónapba, ezért az iskolák is készülnek a böjti időszakra. A tanítási idő rövidebb (8:30 – 13:30), a böjtölő gyerekek számára biztosítanak pihenő időt, felmentést kapnak a tornaóra alól, illetve ebben az időszakban nem tartják meg a zeneórát. Továbbá iskola időben a nem böjtölő gyerekek csak az arra kijelölt helyen étkezhetnek.

ünnepi díszben a Mall of the Emirates (Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

ünnepi díszben a Mall of the Emirates (Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

Aki Ramadán idején utazik muszlim országba, mindenképpen tájékozódjon a szokásokról, mert a böjti időszak megsértését pl. itt az UAE-ben komoly pénzbírsággal sújtják. Ebben az időszakban a nem muszlimok részéről még nagyobb tisztelet és tolerancia szükséges. Ramadán idején nem illik hangosan zenét hallgatni, ha lehet a ruházatunk is legyen még „modestebb”, illetve fokozott óvatosság szükségeltetik az utakon is. Gondoljunk csak bele, hogy mennyire megviselheti a szervezetet a 10-14 órás böjtölés, és ebben az állapotban sokan ülnek este autóba, hogy az esti imát a legközelebbi mecsetben mondják el, illetve sokan az Iftar-t sem otthon fogyasztják.

Ugyanakkor ezen időszak alatt rengeteget tanulhatunk az iszlámról, hiszen nagyon sok olyan rendezvény – esemény van, ami segíti a nem muszlimokat abban, hogy megértésék az iszlám vallást, szokásokat. Ilyen pl. a Ramadan Night Market vagy az SMCCU által szervezett Iftar, ahol megkóstolhatjuk a tradicionális emirátusi konyhát és részt vehetünk az iszlámról szóló előadásokon is. A legtöbb helyi újság már hetek óta közöl a Ramadánnal kapcsolatos írásokat, de pl. a nyelviskolák is szerveznek Ramadánnal kapcsolatos workshopokat. Tavaly az egyik nyelviskola a Ramadán kapcsán indított egy 30 órás, ingyenes arab nyelvtanfolyamot, ezzel segítve az itt élőket, hogy közelebb kerüljenek a helyi kultúrához.

Ramadánnak – és ezzel a böjtnek – az újhold megjelenésekor van vége (július 17-re várható), és ekkor kezdődik az Eid Al Fitr ünnep, ami általában 3 napig tart (de ez országonként változhat). Az ünnep alkalmából a világ muszlimjai útra kelnek, hogy meglátogassák és megajándékozzák a családot/barátokat (hasonlóan, mint nálunk karácsonykor). Visszatér az élet a városba, az éttermekbe, üzletekbe, amelyek ilyenkor meghosszabbított nyitva tartással és akciókkal várják a vásárlókat.

(Még több cikk Gabriellától itt: Tressel-Ivicsics Gabriella )

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!