Hajj! az idei mekkai zarándoklat

Az iszlám világ ünnepel, amit ezúttal több sajnálatos és tragikus esemény árnyékol be. Szeptember 10-én a mekkai Nagy Mecsetben egy óriás daru felborult és több száz hívőt sebesített meg, a halálos áldozatok száma meghaladta a 100 főt. Ezután két szállodatűz okozott riadalmat a Szent városban, ahol esetenként több mint ezer embert evakuáltak. Ilyen előzmények után bizonyára nehéz szívvel indultak útnak a zarándokok, hogy teljesítsék a Hajj-ot, vagyis a mekkai zarándoklatot, ami a legnagyobb muszlim találkozó.

A Hajj az iszlám ötödik pillére, amit minden muszlim hívőnek életében legalább egyszer teljesítenie kell, ha anyagi lehetőségei, egészségi és mentális állapota lehetővé teszi. A Hajj-ot a Hold naptár 12. havában (Dhu – al Hijjah) kell teljesíteni, meghatározott menet szerint. Aki nem ezen időpontban teljesíti a zarándoklatot, az az úgynevezett umra-t végzi (kis zarándoklat), ami rövidebb, mint a Hajj és többszöri megtételével sem váltható ki a nagy találkozó.

Zarándokok a mekkai Nagy Mecsetben(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

Zarándokok a mekkai Nagy Mecsetben
(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

A Hajj idején a férfiak két szegetlen, fehér „leplet” hordanak, a nők pedig világos, a testet takaró, de az arcot és a kezeket szabadon hagyó ruhát viselnek. Ez a viselet az ihram. Ilyenkor a nők nem takarják el az arcukat, mert a férfiak szíve tiszta. Ennek az öltözéknek olyan jelentősége van a muszlimok életében, hogy a legtöbben ebben is temetkeznek.

(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

A zarándoklat fizikailag és mentálisan is igénybe veszi a hívőket, mivel a rituálék során több tíz kilométert kell megtenniük gyalog (jelenleg Szaúd-Arábiában 40 °C körüli hőmérséklet van), miközben folyamatosan imádkoznak, fohászkodnak, olvassák a Koránt. Annak érdekében, hogy a hívők teljesíteni tudják a zarándoklatot, a napilapokban tájékoztatják őket, hogy hogyan védekezzenek a kiszáradás, a napszúrás és egyéb környezeti hatásokkal szemben.

Zarándokok a Kába körül(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

Zarándokok a Kába körül
(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

Ebben a néhány napban muszlimok milliói keresik fel a Szent várost (idén kb. 1,5 millió hívőt várnak), ahol az elmúlt években komoly korlátozásokat vezettek be (amit sok ország rossz néven vett), mivel volt olyan év, amikor 5 millió hívőt kellett fogadni a városnak. Ezt sem infrastruktúrával, sem biztonságilag nem bírta a város.

Ki-ki az anyagi lehetőségeihez mérten veszi igénybe a város szállás lehetőségeit a luxus szállodától a város külső részén felállított sátortáborokig. Annak érdekében, hogy minél több hívőt fogadhassanak hatalmas építkezésbe kezdetek Mekkában. 2017-re fog elkészülni a világ legnagyobb hotelje, amit tízezer(!) szobásra terveznek, hetven étteremmel.

Azon hívők, akik nem vesznek részt a zarándoklaton, ők már a hét elején elutaztak a családjukhoz, hogy együtt ünnepeljék az Eid al Adha-t (idén szeptember 23-25), ami a muszlimok második legnagyobb ünnepe. Ez az áldozati ünnep, amikor is Ábrahámra emlékeznek, aki feláldozta volna fiát Ismaelt Isten (Allah) kérésére.

(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

(Fotó: Tressel-Ivicsics Gabriella)

A muszlimok napfelkelte után imádkoznak és áldozatot mutatnak be, ami általában egy kecske vagy egy juh, amit három részre osztanak (család, barátok, rászorulók). Ahol erre nincs lehetőség ott pénzadományt osztanak szét. Nekünk, nem muszlimoknak, az ünnep annyiban nyilvánul meg, hogy lesz egy hosszú (négy napos) hétvégénk. Sokan az otthoni szokásokhoz hasonlóan elutaznak a “home country”-ba, vagy egy rövid vakációra. Az utazás tervezése egy kicsit nehézkes, mivel az ünnepet a Hold naptár alapján határozzák meg, és mire kiderül, hogy mikor is lesz szabadnap, addigra minden szálloda és repülőjárat már tele van.

Megjegyzés: A fotókat nem én, hanem egy kedves barátunk, Adeel Khan készítette. Ő, amikor csak lehetősége van rá, ellátogat Mekkába. A két Szent várost – Mekka és Medina – nem muszlimok nem látogathatják.

Ha tetszett a cikk, nézd meg Gabriella saját blogát is: itt!

(Még több cikk Gabriellától itt: Tressel-Ivicsics Gabriella)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!