Koreai filmhullám – sikerek hazai és nemzetközi szinten

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az egyik sikeres koreai sorozat forgatási helyszínét több millió honfitársamnak be tudom mutatni. Az IRIS című akció-kémes-ügynökös dráma helyszínei közt van az Országos Széchenyi Könyvtár, a Hősök tere, és más, vidéki spotok, pl. Balatonarács és stb.

A 2009-ben forgatott, és igencsak sikeres sorozattól kezdetben nagy turisztikai fellendülés volt várható. Sajnos, a japánok ezt elhappolták előlünk. Ugyanis ott is forgattak gyönyörű, havas jeleneteket, ami megbolondította a téli romantikára éhes koreai közönséget. Sebaj, mint arról már írtam, Magyarország egyébként is, ettől függetlenül is népszerű arrafelé.

A koreai filmgyártásra pedig azt lehet mondani, hogy jelenleg virágkorát éli. 1999-től, a Shiri című filmtől kezdődően sorra születnek olyan kasszasikerek, amik még a hollywoodi szuperprodukciók bevételeit is meghaladják az országban! Az említett filmet, a Shirit, több koreai látta, mint a Titanicot, a Mátrixot, vagy a Csillagok háborúját. Ezenfelül megszámlálhatatlan hazai készítésű sorozattal van tele a tv, és ezeket más ázsiai országokba is sikerrel exportálják, ami azért figyelemreméltó teljesítmény, mert szinte minden távol-keleti országban készítenek saját sorozatokat.

2002 óta nemzetközi filmfesztiválokon is egyre nagyobb sikereket érnek el a koreaiak: szerintem az olvasók közül is sokan ismerik az Oldboy című filmet, vagy Kim Ki Duk nevét. Sőt, a közelmúltban jó néhány koreai film újraforgatási jogát vették meg amerikai stúdiók. (Pl. Il Mare (Ház a tónál), vagy a My Sassy Girl (ugyanolyan címmel)!)

Bár ezzel szemben a koreai színészek/színésznők még nem igazán tettek szert hasonló volumenű hírnévre, 2009-ben az amerikai Ninja Assassin című film főszereplője volt az egyik legnépszerűbb koreai énekes, Rain(Bi). A jelenleg sorkatonai szolgálatát töltő srácot egyébként a Time magazin olvasói 2011-ben már harmadjára választották meg az év legbefolyásosabb emberének.

Nos, mindezzel együtt meg kell jegyeznem, hogy korántsem vagyok a filmes témának hazai szakértője. Az elmúlt néhány évben a magyar tv-ben is bemutatásra került néhány koreai sorozat, egyelőre csak történelmi jellegűek, de már ezek is népes rajongótáborra tettek szert. Számtalan blogot üzemeltetnek a témában, és Facebook-csoportok is alakultak a sorozatoknak, filmeknek, és színészeknek is. Ennél is régebben, 2007 óta kutatja a koreai filmeket a namhanman blog és koreai filmklub is üzemel, ma már a Koreai Kulturális Központ támogatásával.

Ennyi pozitív példa mellett, azt hiszem, elfér a saját ellenvéleményem. Avagy miért nem nézek koreai filmeket. Nem állítom, hogy a koreai filmek rosszak, inkább az én ízlésem más, mint az emberek nagy részének. Nem szeretem az érzelmes pillanatokat, a vért, azon törni a fejem, hogy ki a gyilkos, és utálok félni. Következésképpen csak sci-fiket és sitcomokat nézek, illetve néha kissé elborult művészfilmeket, és ilyeneket Koreában egyáltalán nem gyártanak! Ezek azok a témák, amelyek teljes egészében elkerülik a koreaiak figyelmét. Akciófilm, történelmi film, romantikus film, dráma, horror és krimi jellemzi a palettát: ebben jók, és ezeket szeretik csinálni, és nézni. Nektek több szerencsét kívánok a koreai filmekhez, mint ami nekem volt!

Végezetül pedig beszámolók az IRIS forgatásáról:

http://filmvilag.blog.hu/2009/11/18/orszagimazs_iris_modra

http://namhanman.blog.hu/2009/06/28/exkluziv_riport_az_iris_forgatasarol

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!