Látogatóban Shakespeare-nél

Kis, fagerendás, fehérre és sárszínűre meszelt házak, századok fényét tükröző ablaküvegek, kanyargós utcák, az utcákon pedig hömpölygő emberáradat. Ez Stratford upon Avon, itt látta meg a napvilágot a drámaírók legnagyobbika.

A táj, amely ezt a kis várost körülöleli, igazi angol vidék. Zöld dombok, hátukon és lankáikon körbefutó alacsony fakerítésekkel. Öreg tölgyekkel szegélyezett földutak szaladnak a tanyák házaihoz, mellettük lovak, tehenek, de főleg bárányok legelésznek. Ezen a tájon kanyarog az Avon folyó, s míg Stratfordba érünk, több kis kőhídon kell átkelnünk.

Itt látogattam meg Shakespeare-t, és ő jó vendéglátóhoz méltón terített asztalán borral, sajttal és aszalt gyümölcsökkel, kandallójában parázsló tűzzel várt. Inasai körbevezettek, meséltek a házról és a régi korokról, udvarán pedig én lehettem pár percre a szépséges hölgy egy komédia ki tudja hányadik felvonásában.

Shakespeare szülőháza

Shakespeare múzeuma tehát igényes, a belépő borsos áráért öt házat látogathatunk meg (köztük a ház, ahol született, feleségének háza, édesanyjának farmja), egészen egy éven keresztül, ahányszor csak arra járunk. Szülőházában korabeli ruhákba öltözött idegenvezetők mesélnek, itt bizony a vetett ágytól kezdve a tányérokon át a konyhai eszközökig minden részlet a helyén van, és persze egy csokor mezei virág sem hiányozhat az asztalokról. A házak több mint négyszáz évesek, látogatókat is régóta fogadnak, először 1806-ban karcolta bele valaki az ablaküvegbe, hogy ott járt. Az udvarra lépve a drámaírók nagyjának egy darabjába csöppenhetünk. A színészek lelkesen magyaráznak, hadonásznak, és lépnek oda a szélesen vigyorgó vagy megszeppenten néző látogatókhoz, akiket – mese nincs -, magukkal ragadnak, és különféle szerepekbe kényszerítenek pár perc erejéig.

Stratford upon Avon

Stratford upon Avon

A látogatható házak közül Anne Hathaway-nek, Shakespeare feleségének kis birtoka a legeredetibb. Kertjében annyi virág van, mintha ma is élne ott valaki. Konyhájában a fagerendák illatos füstszagot árasztanak, mintha előző este használták volna a háziak a tűzhely fölött lógó hatalmas bográcsot és a pöttyös zománcozott bögréket.

Anne Hathaway addig lakott itt, míg férje Londonban alkotott. Női házhoz illően a hely nem pletykáktól mentes: megtudhatjuk, Shakespeare nem csak nagy szerző, de hatalmas gavallér is volt. Tizennyolc évesen vette el a huszonhat éves Anne-t, majd hat hónapra a házasságot engedélyező püspöki levél dátumához képest megszületett lányuk, Susanna. Engedély pedig azért kellett, mert Shakespeare még nem töltötte be huszonegyedik életévét, illetve mert nem volt helye időhúzásnak, ugye. Ez a megoldás egyébként meglehetősen szokatlan és méregdrága volt abban az időben.

Anne Hathaway háza

A cikk a következő oldalon folytatódik!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!