Luna Mora – a dél-spanyolok júliusi Holdünnepe

A  közel 700 éves mór uralom nem tűnt el nyomtalanul Spanyolország déli részéről. Azok a felvett hagyományok és ünnepek, amelyek nem ütköztek a szigorú középkori inkvizíció előírásaival és szórakoztatták a népet tovább éltek a mórok kiűzése után is. Így maradt fent a Holdünnep, a Luna Mora is, amit azóta is megünnepelnek.

Mijas Pueblo óvárosában 2014-től kezdve reneszászát éli a Telihold Ünnepe. Ez Luna Mora néven is ismert, ugyanis nyáron, telihold alkalmával rendezik meg. Ilyenkor a közvilágítást lekapcsolják, helyette mécsesek világítják meg az óváros utcáit.

(Fotó: Czibere Csilla)

(Fotó: Czibere Csilla)

A mécseseket kora délutántól kezdik el kipakolni a régi várfal maradványaira, lépcsőkre, járdaszegélyekre, erkélyekre, ablakpárkányokra. A főtéren különféle alakzatokban sorakoznak fel a gyertyák, amelyeket napnyugtával kezdenek meggyújtani. Láthatunk Nap, különféle virág és természetesen Hold formát is.

A fiesta késő délután kezdődik egy középkori vásár formájában, ahol mindenféle finomsággal találkozhatunk. Az árusok házi készítésű süteményeket, a  mór hagyományoknak tisztelgő arab teakülönlegességeket, az elmaradhatatlan baklavát, nyílt tűzön sült húsokat, kolbászokat, helyi sajtokat, gyógy- és fűszernövényeket, koktélokat, illatszereket és csokoládét is  kínálnak. A gyerekek fakardokkal vívhatnak, falovakon lovagolhatnak, és várja őket a varázsló sátra. Utóbbiban be is pillanthatunk a jövőt jelző kristálygömbbe.

(Fotó: Czibere Csilla)

(Fotó: Czibere Csilla)

A standok között sétálva egyébként magyar kürtőskalácsossal is találkoztam. A magyar házaspár úgy véli: „a spanyolok nem igazán nyitottak az újdonságokra, de azért a kürtőskalácsot szívesen kipróbálják, hiszen a mennyei illat csalogatja a kíváncsi embereket”.

(Fotó: Czibere Csilla)

(Fotó: Czibere Csilla)

(Fotó: Czibere Csilla)

(Fotó: Czibere Csilla)

A tömeg tíz óra körül tetőzik, ezért érdemes még sötétedés előtt Mijasba érkezni. A 6 szintes mélygarázsban ilyenkor viszonylag könnyen lehet parkolni, és az ételes standoknál sem kígyózik még a sor.

Ha csak későn tudnánk érkezni, akkor is van megoldás. A helyi önkormányzat, mint mindig, amikor buliról van szó, remek szervezőkészségről tesz tanúbizonyságot. Amint megtelik a város parkolója, egy kicsit távolabb eső őrzött parkolóban lehet lerakni az autókat, ahonnan az érdeklődőket buszok szállítják  a városba és vissza.

(Fotó: Czibere Csilla)

(Fotó: Czibere Csilla)

Ha nyár, akkor fiesta, buli, szórakozás, pezsgő élet jellemző a Costa del Sol-ra. Bármikor is érkezünk a térségbe, itt biztosan találunk valami érdekes kikapcsolódási lehetőséget. A Luna Mora pedig tökéletes program minden korosztálynak és kicsit olyan, mintha visszarepülnénk a középkori Spanyolországba.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!