Magyar vs ciprusi karácsony 1:0

Itt van a karácsony és engem mindig is érdekelt, hogy a különböző kultúrákban, országokban hogyan is ünneplik az én kedvenc ünnepemet. Míg Írországban éltünk, bepillantást nyertünk az ír karácsonyba és amióta itt élünk egyre jobban izgat, hogy mi Ciprussal a helyzet. Ki mást is kérdezhettem meg volna erről, mint a “szomszédasszonyomat” :) Kicsit kifaggattam, hogy az ő ciprusi családjukban milyen tradíciók uralkodnak, és egyáltalán hogyan zajlik az ünnep.

Karácsonyfa másképp(Fotó: Béres Noémi)

Karácsonyfa másképp
(Fotó: Béres Noémi)

Sajnos arra a megállapításra jutottunk, hogy itt bizony a húsvét sokkal fontosabb szerepet játszik, mint a karácsony. Szinte eltörpül mellette és nem is tartják olyan fontosnak a ciprusiak. Elmondása szerint kicsit olyan, mint egy sima hétköznap, leszámítva, hogy a családtagok körbejárnak, meglátogatják egymást december 25-től december 31-ig. Együtt esznek-isznak és ajándékoznak, de nem igazán meghitt az ünnep. Lehet, hogy annak is köszönhető, hogy a pálmafás, napsütéses időben nehezen kerül az ember karácsonyi hangulatba. Hiányzik a hó, a jég, a téli idő. Ha igazi karácsonyi hangulatba akarunk kerülni, akkor érdemes felmenni a Troodos-hegységbe, ahol gyakran esik ilyenkor még a hó is.

Karácsonykor és december 31-én is sütnek tortát (vasilopita), amibe szerencsepénzt rejtenek. Aki megtalálja, annak szerencséje lesz az újévben. Itt a mikulás - Szent Bazil/Ayios Vasilis – január elsején érkezik és ő hozza az ajándékokat. A karácsony végét a Theophania jelzi, január 6-án, amikor a papok megszentelik a tengert, egy keresztet dobnak a vízbe, ezután pedig a bátor, hideg víztől nem félő ciprusi férfiúk úsznak egyet a “jeges”  - csak vicc volt – Földközi-tengerben. Aki legelőször megtalálja a hideg tengervízben a keresztet, arra nagy szerencse vár az előtte álló évben.

A mi karácsonyfánk. Sajnos nem igazi, de hát Cipruson vagyunk(Fotó: Béres Noémi)

A mi karácsonyfánk. Sajnos nem igazi, de hát Cipruson vagyunk
(Fotó: Béres Noémi)

A karácsonyfákat a házakban és az üzletekben már november végén felállítják, éppen úgy, mint Írországban. Mindig olyan fura, hogy még szinte nyári ruhában járkálunk, a bevásárlóközpont hangszórójából már szól a “Last Christmas”. Süt a nap és gyönyörűen csillog a kéklő tenger, egy-két turista még meg is mártózik benne, de már kezdődik a karácsonyi készülődés. Ezt nem lehet megszokni, de közben azért jó érzés, hogy nem kell fagyoskodni.

Mi már karácsonyoztunk itt is és Írországban is, persze soha nem hiányzott a töltött káposzta, a bejgli és a szaloncukor sem. Furcsa volt az is, hogy december 25-én pólóban és vékony pulcsiban sétálgattunk a tengerparton a szüleimmel, virágoztak a muskátlik és apukám az év utolsó napján még megmártózott a medencében. :)

Tehát mindent összegezve, azért még mindig a magyar karácsony áll közelebb a szívünkhöz, de ez nem is véletlen. 1:0 a magyar karácsony javára! Élhetünk bárhol a világon, a magunkkal hozott tradíciók velünk együtt élnek tovább és ezt adjuk át kisfiunknak is.

(Még több cikk karácsonyról itt: karácsonyMég több cikk Ciprusról: Ciprus. Még több cikk Noémitől: Béres Noémi.)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!