Néha pizsamában, néha pucéran – Gustavo Cordera az A38-on

Nem hétköznapi személyiséget köszönthetünk szerdán az A38 színpadán. Az argentin Gustavo Cordera zenei karrierje úgy kezdődött, hogy huszonhét évesen elment a riói karneválra, ahol rájött: semmi értelme annak, hogy az életét használtautó-kereskedőként folytassa.

Miután visszatért Buenos Airesbe, otthagyta a munkahelyét, kopaszra borotválta a fejét, és összehaverkodott néhány zenésszel, akik a Vieja Avellaneda nevű művelődési házba jártak inni. Hirtelen felindulásból írtak együtt néhány számot, köztük a később egyfajta ellenslágerré vált „Masturbación en masa” (Tömeges maszturbáció) címűt, és ezzel megszületett az argentin rock egyik legeredetibb zenekara, a Bersuit.

A Bersuit zavarba ejtő zenekar volt. Népszerűségük csúcsán, 2005 környékén Manu Chaóval és Gilberto Gillel léptek fel a Porto Alegre-i Szociális Világfórumon, Andrés Calamaróval vettek fel közös számot, és társadalomkritikus szövegeikkel gyakran borzolták a politikusok idegeit. Ugyanakkor néha, ha úgy tartotta kedvük, pizsamában léptek a színpadra, állításuk szerint a Buenos Aires-i José Tiburcio Borda kórház elmeosztályának lakói előtti tisztelgésként. Egyes számaik az argentin nemzeti identitást szedték darabokra, míg mások nem voltak többek egyszerű obszcén hülyéskedésnél. Gátlástalanul keverték a stílusokat, a rockot a cumbiával, a tangót a candombével. Soha nem lehetett eldönteni, hogy akkor most komolyan gondolják-e ezt az egészet, vagy sem. És ebben hatalmas szerepe volt az énekes, Gustavo Cordera egyszerre karizmatikus és hibbant személyiségének.

A Bersuit 2009-ben feloszlott: Cordera szerint mindenkinek szólókarrierhez volt kedve, a többi tag szerint képtelenség volt elviselni Corderát. Az utóbbi verziót támasztja alá, hogy a zenekar két évvel később új énekessel újrakezdte a munkát, Gustavo Cordera pedig azóta a Caravana Mágica nevű kísérőzenekarával járja a világot. A zenéje módosult valamelyest: új számainak stílusa, saját meghatározása szerint, a milonga-cumbia-techno-pop – de ezt, mint annyi minden mást vele kapcsolatban, szintén nem kell teljesen komolyan venni.

Legutóbb Gustavo Cordera azzal került az újságok címoldalára, hogy Santiago de Chilében 4000 néző előtt anyaszült meztelenre vetkőzött. A dolog legszebb része az indoklás, amit később adott: állítása szerint a mapuche indiánok nyomorúságos helyzetére akarta felhívni a figyelmet. Ezek után kíváncsian várjuk, hogy Budapesten mit fog művelni. Hogy nem mindennapi koncertet láthatunk, az az előzmények ismeretében több, mint valószínű.

A szerdai koncertre jegyet nyerhettek, az itt leírt módon!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!