Sanghaji házasság piac

Sanghajban számos piac van, például standard kínai piac, muszlim piac, virágpiac, ám ezúttal a Renminguangchang parkjánál lévő házasság piacot vesszük szemügyre. Kínai elnevezése, Népparki vakrandi sarok (人民公园相亲角), mely lényegében arról szól, hogy szombat-vasárnap délután szingli felnőttek anyukái-apukái, nagynénjei, nagybácsijai egybegyűlnek, és ők szépen maguk kiválasztanak egy megfelelő párt a még mindig meg nem házasodott gyermekük vagy egyéb rokonuk számára.

(Fotó: Dóczi Tamás)

(Fotó: Dóczi Tamás)

(Fotó: Dóczi Tamás)

(Fotó: Dóczi Tamás)

Férfi portfóliók, nem csupán egy pamflet, de egy részletes személyiség leírás az adott versenyzőről. Az egyik portfólión olvasható a 短婚类, ami a rövid, életképtelen házasságok csoportját jelzi. A társadalmi nyomásra rengetegen pusztán kényszerből házasodnak, az ilyen házasságok pedig nem meglepően nem nagyon működnek, így kisvártatva váláshoz vezetnek. Válás esetében pediglen, nos, mindenki visszakerül ide a népparki házasságpiacra, hiszen nem lehet annyival elintézni, hogy a házasság már megvolt, és ezzel ki van pipálva. Kivált, ha nincs belőle unoka sem! Egy kínai mamika ezt nem nézheti tétlenül, irány a Néppark!

A saját gyermeküket bemutató kártyák, vagy más esetben egész portfóliók úgy cserélnek gazdát, mint anno a Pokémon vagy kosaras kártyák általános iskolámban.

(Fotó: Dóczi Tamás)

(Fotó: Dóczi Tamás)

„Na nézzük  a felhozatalt. A lányod mit tud? Aha nem rossz, mutasd csak a fiadat? Ez igen, rendben akkor ezek házasodjanak össze” – egy fiktív de valóságtól messze nem álló párbeszéd.

(Fotó: Dóczi Tamás)

(Fotó: Dóczi Tamás)

Hogyan is néz ki egy ki egy profil? Ímhol ez a lányka, 1982-es, azaz idén 33 éves, már rég túl van az általánosan elfogadott házasulandó életkoron (nőknél 25 év, férfiaknál 27 év környékén), szóval a mamikája már rendkívül szeretné elvetetni valakivel. Mit kell róla tudni? Egy sanghaji cégnél dolgozik, költségkönyvelőként, százhatvan centi, BA-s végzettsége van, 6000 yuant keres (258,000 huf), és Pudongon lakik (= valahol a semmi közepén).

Ki lenne számára egy ideális parti? Legalább 172 centi magas úriember, szintén egyetemi végzettséggel, állandó, stabil munkával, jó erkölccsel, őszinte, nyílt szívvel és önbizalommal, 30-40 év között.  DE, és itt jön a csavar: hukou-ja nem számít, továbbá elvált és gyermektelen, esetlegesen özvegy, vagy még meg nem házasodott szintén számításba jöhet. Ez mind annak szolgál bizonyságául, hogy már nemigen van abban a helyzetben, hogy válogathasson: aki elveszi, elveszi.

(Fotó: Dóczi Tamás)

(Fotó: Dóczi Tamás)

2012-2013-ban végzett statisztikák szerint, a 18 év feletti kínai lakosok esetében mintegy 250 millió meg nem házasodott egyénről kell beszélni (18,6%-a a teljes populációnak). Ráadásul, e meg nem házasodottak aránya magasabb a városokban: 132 millió fő (ami a városi népesség 19,8%-a.). Korábban az elöregedő kínai társdalom kapcsán említettem a születésszabályozás miatti nemi arányok eltolódását, a férfiak javára tolva azt, ami az egész hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes generációk számára nehezebb körülményeket teremtett a házasodáshoz. A legrosszabbul járt, 70-es években született nemzedéket tekintve, az elmúlt évek adatai alapján 206 nőtlen férfi jutott 100 hajadon nőre. A nyolcvanas, kilencvenes években világra jöttek számára némileg javult a helyzet, de így is 136 férfi jut 100 nőre a nyolcvanas évekbeliek esetében, 110 férfi 100 nőre a kilencveneseket nézve. Napjaink Kínájában összességében 23,15 millióval több meg nem házasodott férfi van, mint nő.

(Fotó: Dóczi Tamás)

(Fotó: Dóczi Tamás)

Jiangsuban vagy Shandongban némileg kiegyensúlyozottabb a helyzet. Yunnanban a legsúlyosabb a helyzet, átlagosan 122 férfi jut 100 nőre.

2010-es adatok szerint, a 30-39 éves férfialakosságot illetően 11,96 millió nőtlen egyént számoltak, míg ugyanebben a korosztályban nők esetében 5, 82 millióra becsülték a hajadonok számát. És a férfiak közül mintegy 6 millióan továbbra is a piacon vannak a becslések szerint.

A Népparkban működő házassági piac 2004 óta létezik, és bár számos szülőnek vélhetőleg engedélye sincs arra gyermekétől, hogy részt vegyen a piacon és hirdesse őt – ez aligha hátráltatja a mamikákat hogy egy jó partit szerezzenek.

(Fotó: Dóczi Tamás)

(Fotó: Dóczi Tamás)

Ez esetben egy ma 41 éves, LSE-en PhD-zett, kutatóként dolgozó, zöldkártyával rendelkező nőről van szó, aki bár jelenleg Londonban él, a sanghaji házasságpiacon is hirdeti mamikája, vélhetőleg szintén a tudta nélkül. Itt már a kínai partner sem feltétel, lehet külföldi is, a legjobb ha London és környékén él, de legalább Európában, ám voltaképpen az amerikai, vagy hongkongi partner sem megvetendő.

(Fotó: Dóczi Tamás)

(Fotó: Dóczi Tamás)

Ezúttal ugyancsak egy 33 éves sanghaji nőről van szó, ő is PhD fokozattal rendelkezik és jelenleg Japánban kutat. Hasonló életkorú, ugyancsak Japánban vagy az USÁ-ban dolgozó, nőtlen férfiak iránt érdeklődik. Ez rendben van, de idáig jobbára azt hangsúlyoztam, hogy a férfiak vannak nagyobb bajban Kínában a házasodással kapcsolatban, erre idáig csak női profilokat hoztam. A magasan kvalifikált kínai nők ugyanis már nem a társadalmi, de sokkal inkább saját elvárásaiknak tesznek eleget azzal, hogy karrierjükre összpontosítanak, amiből a házasodás is kimaradhat. Ezeknek a nőknek egyszerűen ezerszer több lehetőségük van, mint a korábbi kínai nőgenerációknak, és nem is félnek kihasználni azokat. Megnövekedett társadalmi státuszukkal egyetemben kongeniális partner után keresnek, nem feltétlenül pusztán jó anyagi helyzetben lévő férfiakat. Ebből adódóan pedig gyakorta egyszerűen nem találnak alkalmas partnert, a társadalom szülte házasodási kényszer pedig már nem félemlíti meg őket. Ekkor jön a képbe mamika…

Házasságközvetítő ügynök(Fotó: Dóczi Tamás)

Házasságközvetítő ügynök
(Fotó: Dóczi Tamás)

(Fotó: Dóczi Tamás)

(Fotó: Dóczi Tamás)

(Még több cikk Kínáról itt.)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Kínáról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Kínában csoporthoz!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!