Senoriták és gentlemanek – Valentin-nap Gibraltáron

Mivel a gibraltáriakon nagyon erősen érződik a déli, mediterrán temperamentum – nem csoda, hiszen a lakosság egy jelentős része spanyol származású, rendkívül gyakori a spanyol feleség és angol férj párosítás – az év minden napján hangot adnak érzéseiknek, érzelmeiknek és számunkra sokszor meglepő módon, látványosan, hangosan kifejezésre is juttatják azokat, úton-útfélen, bárhol és bármikor. A Valentin-nap erre rátesz még egy lapáttal.

Az üzletek kirakatait már hetekkel ezelőtt elárasztották az ünnepnek megfelelő dizájnnal rendelkező ajándéktárgyak, és a gibraltári magazinok is tele vannak Valentin-napi ajándékozási ötletekkel, tuti tippekkel a bizonytalankodók számára. A választék azonban nem túl fantáziadús: bármerre nézünk, szíves motívumokkal találkozunk a ruhákon, a fehérneműkön (persze ezek most stílusosan leginkább piros vagy vörös színűek), a kiegészítőkön, az ékszereken.

üzenőfal egy illatszerbolt kirakatán

üzenőfal egy illatszerbolt kirakatán

Az egyik „leleményes” üzlettulajdonos Valentin-napi üzenőfalat hozott létre a boltja kirakatában: egy hatalmas szív alakú keretben, kis szív alakú papírokra bárki levelet írhat szerelmének – persze nem ingyen, hanem 1 font ellenében A helyi magazinokban egyébként is minden a szerelemről szól egész februárban: Valentin-napi akciós ajánlatok a szállodáktól, pároknak szóló wellness kezelések és masszázsok, párkapcsolati tanácsok, szerelmi horoszkópok. Az iskolák is totálisan felbolydulnak ilyenkor. Általában véve is azt figyeltem meg, hogy itt a gyerekek jóval korábban vesznek fel felnőttes viselkedéseket, szokásokat, külsőségeket, mint Magyarországon. Már a helyi középiskolákban – ahova a 8-12 éves gyerekek járnak – elterjedt szokás az ajándékozás a szerelmesek között, és hát itt szinte mindenki egyfolytában szerelmes 4 éves kora óta.

egy kis emlékeztető

egy kis emlékeztető

A legtöbben Valentin-napi, jópofa vagy éppen giccses képeslapokkal, plüssfigurákkal lepik meg szerelmüket, elsősorban a lányok a fiúkat, a fiúk pedig nem ritkán – már ebben a korban – ékszert is ajándékoznak választottjuknak, akárcsak a nagyok. A Valentin-napi őrület és felfokozott hangulat miatt szinte lehetetlen is a máskor megszokott tanítás; a tanárok ilyenkor elnézőek a büszkén viselt, frissen kapott ékszerekkel és a székekre kötözött rengeteg szív alakú lufival. A felnőtt korosztályon belül a többség követi az aktuális trendet és apró ajándékkal kedveskedik párjának. Általános szokás az este kettesben eltöltött romantikus, gyertyafényes vacsora egy helyi étteremben.

A csöndesebb kisebbség azonban úgy véli, a Valentin-nap valójában az üzletről szól, egy újabb alkalom, melyet megragadnak és ügyesen kihasználnak a kereskedők. Ezért kifejezetten nem szeretik, hogy a média, a reklámok által kényszerítve, erőltetve érzik magukat a vásárlásra, fogyasztásra. Úgy tűnik azonban, hogy ennek csak kevesen tudnak ellenállni. A Main Street kirakatai pedig gondoskodnak róla, hogy jól az eszünkbe véssük a közeledő dátumot: több helyen ott virít díszes betűkkel: Valentine’s Day – 14th February. S mivel a Main Streeten minden gibraltári naponta többször is megfordul, a jeles napon még az sem lehet majd kifogás – ami a házassági érfordulók alkalmával olyan gyakori – hogy elfelejtettük a pontos dátumot.

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Spanyolországról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Spanyolországban csoporthoz!)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!